26/8/19

Η κυβέρνηση Ερντογάν φοβάται ένα «ποντιακό κίνημα» μέσα στην Τουρκία;



Έναν από τους φόβους της Τουρκίας του Ερντογάν που σχετίζεται με τα «χρονίζοντα και ανεπίλυτα προβλήματα σε Αιγαίο και Κύπρο» παρουσιάζει σε άρθρό του στο Nordic Monitor ο αυτοεξόριστος στη Στοκχόλμη Τούρκος δημοσιογράφος Αμπντουλάχ Μποζκούρτ, ο οποίος για πολλά χρόνια εργάστηκε στην εφημερίδα Zaman, ως διευθυντής στην αγγλική της έκδοση.
Σύμφωνα λοιπόν με τα απόρρητα έγγραφα που παρουσιάζει ο Αμπντουλάχ Μποζκούρτ, η τουρκική κυβέρνηση όχι μόνο παρακολουθεί στενά τις υποτιθέμενες προσπάθειες για την αναβίωση ενός ποντιακού κινήματος μέσα στη χώρα (Pontusçuluk είναι η λέξη στα τουρκικά), αλλά η υπόθεση σχετίζεται με τη δολοφονία του Ιταλού κληρικού Αντρέα Σαντόρο τον Φεβρουάριο του 2006 στη Τραπεζούντα.

Στο άρθρό του ο Τούρκος δημοσιογράφος σημειώνει ότι ο καθολικός ιερέας βρισκόταν σε παρακολούθηση και ότι οι μυστικές υπηρεσίες άκουγαν τα τηλεφωνήματά του. Ωστόσο, η πληροφορία αυτή δεν είναι νέα: τον Απρίλιο του 2018, για παράδειγμα, ο Ουζάι Μπουλούτ στο providencemag.com ανέφερε ότι οι Αρχές τον θεωρούσαν ύποπτο για «αποσχιστικές πράξεις, βασισμένες στην ελληνοποντιακή ιδέα», η οποία είναι η ίδρυση ενός ελληνορθόδοξου κράτους στον Εύξεινο Πόντο.

Αυτή τη φορά, όμως, ο Αμπντουλάχ Μποζκούρτ επανέρχεται στο θέμα –που το θεωρεί «φόβο της Τουρκίας– με αφορμή δημοσιεύματα για τον Εκρέμ Ιμάμογλου στον ελληνικό Τύπο, και ειδικά στην εφημερίδα Έθνος που τον χαρακτήριζε ως τον «Πόντιο που έκλεψε την Κωνσταντινούπολη από τον Ερντογάν. «Η τουρκική παράνοια έχει κρατηθεί ζωντανή. Πολλοί που αντιτίθενται στην κυβέρνηση και ξένοι πολίτες συχνά κατηγορούνται ότι με κάποιον τρόπο βοηθούν στην αναζωπύρωση του ποντιακού κινήματος», σημειώνει.


7 σχόλια:

  1. Δεν είναι «Παράνοια» είναι γνώση της ιστορικής κατάστασης. Ο εκσυγχρονιστικός κεμαλισμός μας τελείωσε αδόξως. Ποιος είναι ο δρόμος της Τουρκίας; Ο ισλαμικός σκοταδισμός; Αν είναι μια κάποια λύση για τους κατοίκους της Αραβικής χερσονήσου είναι βιώσιμη προοπτική όταν απευθύνεται σε ανθρώπους που ζουν στις ακτές της Μεσογείου και της Μαύρης Θάλασσας; Είναι ασυμβίβαστος ο ισλαμισμός με το περιβάλλον και τις κοινωνικές ανάγκες που ζουν αυτοί οι άνθρωποι είτε ως τούρκοι είτε και ως «τούρκοι». Αυτή την θεμελιώδη αντίθεση έρχεται να καλλωπίσει επιφανειακά ένας άμετρος εθνικισμός. Αλλά όταν οι «βάρβαροι» έλληνες από «βάρβαροι» στο συλλογικό υποσυνείδητο γίνουν ολίγον συγγενής που απλά κράτησαν την παλιά κοινή θρησκεία τότε θα συμβούν πολλά απίστευτα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ωραία όλα αλλά μου κάνει εντύπωση πως όλοι όσοι Ανακατεύτηκαν στην Τουρκία ήταν ξένοι !!!!
    Για να το φοβούνται οι Τούρκοι σημαίνει ότι υπάρχει υπόβαθρο !!!
    Ναι ρε παλιό Τούρκοι θέλουμε πίσω τον ελληνικό Πόντο !!!! Εκεί σήμερα που μιλάμε οι περισσότεροι είναι ποντιακης καταγωγής τους οποίους εξισλαμισατε !!! Οι περισσότεροι απ αυτούς δεν νοιώθουν Τούρκοι και δεν είναι Τούρκοι αλλά Έλληνες πόντιοι !!!
    Πολλά θα αλλάξουν στο μέλλον !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Υπάρχουνε και κρυπτοχριστιανοί σε όλη την Τουρκία. Οι εξισλαμισμένοι πόντιοι βρίσκονται υπό τρομοκρατία του τουρκικού κράτους και φοβούνται. Πάνω από 300.000 ίσως και περισσότεροι μιλούνε ακόμη την ποντιακή διάλεκτο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Σε όλη την Τουρκία υπάρχουν κρυπτοχριστιανοί, σε όλο τον Εύξεινο Πόντο υπάρχουν χιλιάδες πολίτες που μιλάνε τα ποντιακά παράλληλα με τα τούρκικα.
    Αυτό σημαίνει ότι θα αναζωπυρωθεί το ποντιακό κίνημα;
    Υπάρχει σήμερα ποντιακό κίνημα στην Τουρκία;
    Υπάρχουν στοιχεία που πείθουν ότι ένα εν υπνώσει ποντιακό κίνημα στην Τουρκία μπορεί να αναζωπυρωθεί;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Μά καί στήν Ἑλλάδα, ἀπό τήν ἄλλη πλευρά,
    οἱ προδότες ὅλων τῶν ἀγώνων μας γιά τήν ἐθνική μας ἀνεξαρτησία,
    μαζί μέ τούς ἰδεολογικούς ἀναρχοφασίστες καθοδηγητές τους
    (δηλαδή τούς ἄθεους ὑποστηρικτές μιᾶς ἀνιστόρητης καί μονοδιάστατης ἐκδοχῆς τῆς ἱστορἰας: ὑλισμός ἰδιοτέλειας καί διεθνισμός ὑποτέλειας),
    δέν εἶναι οὐσιαστικά τουρκεμένοι;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Nikolaos Kavasilas (27 Αυγούστου 2019 12.30 πμ)
    Θεωρείς ότι « οι προδότες όλων των αγώνων μας για την εθνική μας ανεξαρτησία» έχουν ως ιδεολογικούς καθοδηγητές τους αναρχοφασίστες.
    Επί αυτού σύμφωνα με το λεξικό της Ελληνικής γλώσσας (εκδόσεις Πάπυρος) σημειώνω
    Φασισμός. α1 Ιδεολογία και πολιτικό κίνημα με δικτατορικό, ολοκληρωτικό εθνικιστικό και ρατσιστικό χαρακτήρα που επιβλήθηκε ως καθεστώς στην Ιταλία από το 1922 ως το 1943, στη Γερμανία από το 1933 ως το 1945, στην Ισπανία από το 1939 ως το 1975, καθώς και σε ορισμένες άλλες χώρες.
    α 2) (Κατ επέκτ) κάθε εθνικιστικό, ρατσιστικό, ολοκληρωτικό κίνημα ή καθεστώς.
    β) Αναρχισμός Το σύνολο των δογμάτων και στάσεων με κοινή πεποίθηση ότι το κράτος είναι περιττό και επιζήμιο και πρέπει να πάψει να υπάρχει.
    Είναι συνεπώς ηλίου εμφανέστερο ότι οι έννοιες αναρχισμός- φασισμός δεν συμπίπτουν πουθενά και ως εκ τούτου ο όρος αναρχοφασίστας είναι ατυχής, ανύπαρκτος, αδιανόητος,
    είναι μη αναγνώσιμος.
    ΥΓ Μήπως πρέπει να επαναπροσδιορίσεις τους ιδεολογικούς καθοδηγητές (των προδοτών όλων των αγώνων μας για την εθνική μας ανεξαρτησία);

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.