26/8/19

Η Τουρκία μεταξύ της ρωσικής σφύρας και του αμερικανικού άκμονος

Εκπληκτικό άρθρο του Μουράτ Γετκίν, ενός εκ των κορυφαίων Τούρκων αρθρογράφων
Εισαγωγή-μετάφραση: Σάββα Καλεντερίδη

Οι εξελίξεις στο «εκκρεμές» της Τουρκίας μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας είναι εξαιρετικά ενδιαφέρουσες, όχι μόνο για την Τουρκία αλλά και για την Ελλάδα.
Σε μια στιγμή που η Τουρκία φαίνεται να στριμώχνεται στα δόντια της μυλόπετρας και επειδή κανείς δεν γνωρίζει τα του οίκου του καλύτερα από τον νοικοκύρη, ας αφήσουμε τον έμπειρο και αξιόπιστο Τούρκο αρθρογράφο Μουράτ Γετκίν να μας ενημερώσει για τα τεκταινόμενα στα δύο μέτωπα της Τουρκίας.
Εμείς απλώς να υπογραμμίσουμε ότι η Τουρκία στο μέτωπο του Ιντλίμπ υπέστη μια σοβαρή πολιτικοστρατιωτική ήττα, απέναντι σε έναν αποδυναμωμένο αντίπαλο που μάχεται τα τελευταία οκτώ χρόνια, ο οποίος όμως είναι αποφασισμένος να πολεμήσει για να υπερασπιστεί την πατρίδα του.
Το θέμα αυτό πρέπει να μας προβληματίσει για έναν επιπλέον λόγο: Αποδεικνύεται για άλλη μια φορά ότι η περιβόητη τουρκική στρατηγική και ισχύς, όταν δεν έχει την υποστήριξη μιας μεγάλης δύναμης, καταρρέει σαν χάρτινος πύργος.

Όλα αυτά να τα έχουμε υπόψη μας για να υπερασπιστούμε τα δικαιώματα του ελληνισμού σε Κύπρο, Κρήτη, Καστελόριζο, Ρόδο, και το υπόλοιπο Αιγαίο.
Ακολουθεί μεταφρασμένο το άρθρο του Μουράτ Γετκίν:
Στριμωχτήκαμε ανάμεσα σε ΗΠΑ και Ρωσία, να διορθώσουμε το λάθος για να μην πάθουμε χειρότερα
Ας ξεκινήσουμε με δύο ειδήσεις, που είναι ενδεικτικές ότι τα θέματά μας στη Συρία θα χειροτερέψουν και όσον αφορά τους Αμερικανούς και όσον αφορά τους Ρώσους.
Ο ΥΠΑΜ Χ. Ακάρ, ο οποίος την προηγούμενη εβδομάδα είχε δηλώσει ότι την εβδομάδα αυτή θα αρχίσει να λειτουργεί το Κοινό Κέντρο Επιχειρήσεων με τις ΗΠΑ, μας ανακοίνωσε ότι τις 22 Αυγούστου είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον Αμερικανό ομόλογό του Μαρκ Έσπερ. Με βάση των ανακοίνωση αυτή, οι δύο υπουργοί «συμφώνησαν» στο τέλος αυτής της εβδομάδας οι στρατιωτικές αντιπροσωπείες των δύο χωρών θα συναντηθούν «το ταχύτερο δυνατόν» για να οργανώσουν την Ζώνη Ασφαλείας «χωρίς να χάνουν χρόνο».
Εσείς τι καταλαβαίνετε από αυτήν την ανακοίνωση; Εγώ αυτό που κατάλαβα είναι ότι η Μικτή Δύναμη Αποστολής που θα δράσει στη Ζώνη Ασφαλείας δεν έχει ακόμα συγκροτηθεί και ότι ο υπουργός μας είπε στον Αμερικανό ομόλογό του να βιαστούν, γιατί αλλιώς ο τουρκικός στρατός θα εισβάλει μόνος του στην περιοχή, απειλή που εκτοξεύεται για πολλοστή φορά. Η ανακοίνωση αυτή έγινε στις 21 Αυγούστου, ημέρα που καθαιρέθηκαν οι τρεις Κούρδοι δήμαρχοι μετά το υπουργικό συμβούλιο, το οποίο μάλλον ασχολήθηκε με αυτά τα δύο θέματα, δηλαδή με το ΡΚΚ. Και δεν είναι καθόλου δύσκολο να μαντέψουμε ότι ο Ερντογάν θα ρώτησε τον Ακάρ «Γιατί μας εμπαίζουν οι Αμερικανοί;».
Την ίδια μέρα η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι επικεφαλής στο τουρκικό τμήμα της Μικτής Δύναμης Αποστολής είναι ο διοικητής της Διοίκησης Ανορθόδοξου Πολέμου, υποστράτηγος Αχμέτ Τσιορμπατζί. Δεν είναι γνωστό ποιος θα είναι ο Αμερικανός συνδιοικητής, όμως αυτό που έγινε γνωστό στις 22 Αυγούστου είναι ότι οι ΗΠΑ αποσύρουν την προσφορά τους για πώληση των Patriot, επειδή η Τουρκία παρέλαβε τους ρωσικούς S-400.
Όμως, ενώ η Τουρκία ετοιμάζεται να κάνει τα πρώτα βήματα συνεργασίας ανατολικά του Ευφράτη με τη σύμμαχο στο ΝΑΤΟ ΗΠΑ, άρχισε να δέχεται εμφανή χτυπήματα δυτικά του Ευφράτη από το δίδυμο Ρωσίας-Συρίας.
Για παράδειγμα, ένα ρωσικό αεροσκάφος Su-22 κατέστρεψε ένα πολιτικό όχημα που συνόδευε την τουρκική στρατιωτική φάλαγγα νότια του Ινλτίμπ. Το χτύπημα ήταν «χειρουργικό», αφού δεν έπαθαν καμία ζημιά τα στρατιωτικά οχήματα που ήταν μπρος και πίσω από το βληθέν όχημα. Όμως το τουρκικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε ότι σκοτώθηκαν τρεις πολίτες που επέβαιναν στο όχημα.
Η αλήθεια είναι ότι τα τρία άτομα ήταν μέλη της οργάνωσης Feylak el-Şam, ένοπλης οργάνωσης της Μουσουλμανικής Αδελφότητας. Για την κυβέρνηση της Ρωσίας, που δεν έχει συμπεριλάβει το ΡΚΚ στον κατάλογο των τρομοκρατικών οργανώσεων, η Μουσουλμανική Αδελφότητα θεωρείται τρομοκρατική οργάνωση.
Ο Ρώσος ΥΠΕΞ Σεργκέι Λαβρόφ, απαντώντας στις διαμαρτυρίες της Τουρκίας, είπε ότι «θα συνεχίσουμε να χτυπάμε τους τρομοκράτες, και στο θέμα αυτό θα συνεχίσουμε τη συνεργασία με την κυβέρνηση της Συρίας». Την ίδια στιγμή και ο Λαβρόφ και οι άλλοι Ρώσοι επίσημοι τονίζουν την ανάγκη να εφαρμόσει η Τουρκία τη συμφωνία της Αστάνας. Δηλαδή, οι Ρώσοι κατηγορούν την Τουρκία ότι υποστηρίζει και βοηθά τους τρομοκράτες.
Το ίδιο διάστημα η Συρία (άρα και η Ρωσία) άρχισε να επιτίθεται στα 12 Παρατηρητήρια που έστησε η Τουρκία περιμετρικά της Περιφέρειας Ιντλίμπ, ενώ το Παρατηρητήριο Νο 9 το έχει περικυκλώσει. Πολλοί απόστρατοι σχολιαστές, όπως ο Nihat Ali Özcan και ο Metin Gürcan εδώ και καιρό τονίζουν την ανάγκη της άμεσης απόσυρσης των στρατευμάτων από τα Παρατηρητήρια αυτά, γιατί είναι ανυπεράσπιστα. Στις 22 Αυγούστου, την ίδια ημέρα που ο Τούρκος ΥΠΑΜ έκανε έκκληση να αρχίσει να λειτουργεί η Ζώνη Ασφαλείας στη Β. Συρία, ενώ οι ΗΠΑ απέσυραν την προσφορά των Patriot, οι δυνάμεις της Συρίας κατελάμβαναν την πόλη Han Şeyhun, που ήταν υπό την κατοχή των ενόπλων της Μουσουλμανικής Αδελφότητας.
Η εξέλιξη αυτή έφερε στην επιφάνεια ορισμένα ερωτήματα:
  • Αν ο στρατός της Συρίας φθάσει να απελευθερώσει το Ιντλίμπ, που είναι συριακή πόλη, τι θα κάνει η Τουρκία;
  • Θα εισβάλουμε στη Συρία για να το αποτρέψουμε;
  • Θα το κάνουμε αυτό κόντρα στη βούληση της συμμάχου μας με στους S-400 Ρωσίας, που δεν δίστασε να χτυπήσει τη φάλαγγά μας;
  • Η Τουρκία θα θέσει σε κίνδυνο τις ζωές Τούρκων στρατιωτών για να προστατέψει τα μέλη της Μουσουλμανικής Αδελφότητας;
  • Τα παρατηρητήρια θα παραμείνουν εκεί με κάθε κόστος;
  • Αν η Συρία απελευθερώσει το Ιντλίμπ, τι θα απογίνουν οι σαλαφιστές που έχουν αναμιχθεί με την τρομοκρατία –ανάμεσα σ’ αυτούς μέλη της Αλ Κάιντα και του Ισλαμικού Κράτους–, θα έλθουν στην Τουρκία;
Η Τουρκία, που μπλέχτηκε στον εμφύλιο της Συρίας από το 2011, όσο περνάει ο καιρός στριμώχνεται ανάμεσα στις ΗΠΑ και τη Ρωσία και οι οιωνοί δεν είναι καλοί για το μέλλον. Η Τουρκία υφίσταται ήττες από αυτήν την πολιτική και πρέπει να διορθώσει αυτό το λάθος το ταχύτερο δυνατόν.
Δημοσιεύθηκε στην κυριακάτικη δημοκρατία και το Pontos-news

6 σχόλια:

  1. Ευχαριστούμε πολύ για το άρθρο. Πραγαματικά διαφωτιστικό!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αργα η γρηγορα ...με η χωρις τον σουλτάνο,οπως και εαν ειπωθεί το θεμα αυτο η τουρκια θα επανέλθει στο δυτικό μαντρί...Υπαρχουν πολλοι λόγοι οχι μονο στην Συρία αλλα και αλλου,πχ Κριμαία,που ο ρωσσοτουρκικος αρραβώνας δεν θα εχει αίσιο τελος...Βεβαι α οι Τούρκοι σαν καλοί στα παζάρια που ειναι ,θα προσπαθήσουν να αρπάξουν όσα περιςςοτερα προνόμια για την στροφη αυτη και σίγουρα πολλα θα τους τα δωςουν απλόχερα οι συμμαχοι μας.Ηδη οι κουρδοι θα πρεπει να νοιωθουν τις πρωτες συνέπειες και οι σοβαρότερες θα αφορουν τα δικα μας καυτά θεματα,για τα οποια οι πολιτικοί μας θα πρεπει να προετοιμάζονται οσονουπω

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ο λαός μας είναι σοφός !!!!!! Δύο καρπούζια στην ίδια μασχάλη δεν χωράνε !!!!!!!
    Και ο τίτλος τα λέει όλα !!!!
    Και επειδή τα πάντα ρει , κανείς δεν ξέρει πως θα εξελιχθεί η κατάσταση !!!!
    Υπάρχει και η πιθανότητα η μόνη που θα χάσει να είναι η Τουρκία !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Israel will come to the rescue. Don't worry. Turkey's rescue that is. It has already warned the USA that leaving Turkey out of the F-35's will "force" Turkey to share secrets with China!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. “Αν η Συρία απελευθερώσει το Ιντλίμπ, τι θα απογίνουν οι σαλαφιστές που έχουν αναμιχθεί με την τρομοκρατία –ανάμεσα σ’ αυτούς μέλη της Αλ Κάιντα και του Ισλαμικού Κράτους–, θα έλθουν στην Τουρκία;”

    Μα αγαπητέ του κύριε Γετκίν, αυτό ακριβώς είναι το σχέδιο της φίλης και συμμάχου (ως προς την Τουρκία) Ρωσίας... Πρέπει να καταπιείτε το πικρό χάπι που σχεδίαζε η ελίτ σας, σαν ρωσικό απώτερο μέλλον. Τι θα κάνετε εσείς μ’ αυτά τα λουλούδια; Ξέρω θα ψάξετε να βρείτε άλλη “ιερή αποστολή” κάπου στην περιφέρειά σας... Πιστέψτε με όμως η Ρωσία θα είναι εκεί για να δει πως μεταβολίζετε εσείς οι ίδιοι αυτούς τους βασιβουζούκους... Ο Αλλάχ είναι απέραντα φιλεύσπλαχνος οι Ρώσοι όχι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Η κατασταση ειναι τοσο φιγδην μιγδην που θα γινει χαμος γενικος στα μερη ολα.Ολα ρευστα ειναι και γορδια.Ειναι καλο αυτο γιατι οι Ελληνες νομιζαν οτι αιωνιως θα πατανε σε σταθερο εδαφος !! Θα δουμε με τα ...νομισματα τον ζελε..τι σιγουριες θα φερει σε ολα.Κατι μου θυμιζει που πολλοι κοροιδευουν ..Και η αυτοι κοροιδευουν σωστα..η αυτο κοροιδευει αυτους...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.