24/8/19

Ακολουθεί άλλο οδικό χάρτη ο Ερντογάν στο Κυπριακό

  Ανδρέας Πιμπίσιης    
Οι στόχοι της Τουρκίας στο Κυπριακό είναι αρκούντως ξεκάθαροι μετά και τη συνάντηση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με την ηγεσία του κατοχικού καθεστώτος (Τατάρ-Οζερσάι) γεγονός που δημιουργεί ένα αρνητικό κλίμα ενόψει της καθόδου της Τζέιν Χολ Λουτ αρχές Σεπτεμβρίου. Εξάλλου, όπως το είχαμε επισημάνει, η κίνηση Ερντογάν να καλέσει αυτή τη στιγμή τον Τατάρ για «επίσημη επίσκεψη» στην Άγκυρα δεν είχε άλλο στόχο παρά να στείλει τα συγκεκριμένα μηνύματα που έστειλε. Μηνύματα τα οποία είχαν ως αποδέκτες όσους εμπλέκονται στο Κυπριακό και όσους έχουν σχέση με τα ενεργειακά στην περιοχή. 
Η σύσκεψη στο τουρκικό προεδρικό μέγαρο δεν είχε άλλο παρά να χαράξει έναν διαφορετικό οδικό χάρτη στο Κυπριακό και τα ενεργειακά. Έναν οδικό χάρτη ο οποίος δεν είναι ο ίδιος με εκείνο των Ηνωμένων Εθνών και των δύο ηγετών στην Κύπρο, όπως προκύπτει μετά τη συνάντηση τους στις 9 Αυγούστου.
Η θέση της Λευκωσίας είναι πως τα όσα είπε την Πέμπτη ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν «μολύνουν την ατμόσφαιρα» την ώρα που επιχειρείται να δημιουργηθεί το κατάλληλο κλίμα για επανέναρξη των συνομιλιών. Σύμφωνα με τον Πρόδρομο Προδρόμου «σε μια περίοδο όπου, μέσα και από την πρόσφατη συνάντηση των ηγετών των δύο κοινοτήτων, αλλά και τη στήριξη των Ηνωμένων Εθνών, καθώς και εν αναμονή της επίσκεψης της Ειδικής Απεσταλμένης του ΓΓ των ΗΕ για το Κυπριακό κας Τζέιν Χολ Λουτ στην Κύπρο, επιχειρείται να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις και το κατάλληλο κλίμα για επανέναρξη ουσιαστικών συνομιλιών, οι δηλώσεις του Τούρκου Προέδρου, όχι μόνο δεν συμβάλλουν προς αυτή την κατεύθυνση, αλλά μολύνουν την ατμόσφαιρα, επιχειρώντας να δημιουργήσουν ένα αρνητικό κλίμα στις προσπάθειες που βρίσκονται σε εξέλιξη». Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ελπίζει ότι «η Τουρκία μέσα από συγκεκριμένες ενέργειες θα επιτρέψει την επανέναρξη ουσιαστικών συνομιλιών από εκεί όπου είχαν διακοπεί στο Κραν Μοντάνα, αποφεύγοντας δηλώσεις και κινήσεις, οι οποίες δεν συμβάλλουν προς αυτή την κατεύθυνση».
Η Λευκωσία αντιλαμβάνεται τις στοχεύσεις και τις επιδιώξεις του Ερντογάν και τις τουρκικής πλευράς και δεν θέλει να μπει σ’ αυτό το παιχνίδι. Όπως φαίνεται και μέσα από τη δήλωση του Πρόδρομου Προδρόμου, αυτό που θέλει να επιτύχει η Λευκωσία είναι να προχωρήσει η προσπάθεια των Ηνωμένων Εθνών, με την κάθοδο Λουτ και τη συνάντηση των δύο ηγετών με τον Γενικό Γραμματέα.
Εκτιμά ότι εάν αυτή η φάση καταλήξει με θετικό αποτέλεσμα τότε στη συνέχεια το βάρος θα πάει προς την Άγκυρα η οποία είτε θα αναγκαστεί να συνεργαστεί στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων είτε θα οδηγήσει την όλη προσπάθεια σε αδιέξοδο με την ευθύνη να βαραίνει την τουρκική πλευρά.
Σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον ‘πρωθυπουργό’ των κατεχομένων Ερσίν Τατάρ, ο Τούρκος Πρόεδρος είπε πως «η Τουρκία συνεχίζει και θα συνεχίσει να στηρίζει τις εργασίες που διεξάγει για την ασφάλεια και ευημερία της ‘τδβκ’. Όπως υπερασπιζόμαστε τα δικά μας συμφέροντα θα συνεχίσουμε να υπερασπιζόμαστε με την ίδια αποφασιστικότητα και τα συμφέροντα των Τ/Κ στο νησί και στην περιοχή. Η πρόκληση του προβλήματος μέχρι και η εξέλιξή του σήμερα πηγάζει εξολοκλήρου από την αδιάλλακτη στάση των Ε/κ», ανέφερε.
Ο Τούρκος Πρόεδρος υποστήριξε ακόμη ότι δεν τηρήθηκαν ούτε οι υποσχέσεις στο θέμα της οικονομικής βοήθειας. «Η ίδια κατάσταση συνεχίζεται και σήμερα όπως και τότε. Η ΕΕ η οποία ανακοίνωσε λεγόμενα μέτρα εναντίον της χώρας μας και της ‘τδβκ’ λόγω των δραστηριοτήτων έρευνας στην ανατολική Μεσόγειο, με αυτή τη στάση της δεν βλάπτει εμάς αλλά τον εαυτό της. Η Τουρκία εκτός από βαθιούς ιστορικούς δεσμούς με το Κυπριακό και το νησί είναι μια από τις τρεις εγγυήτριες χώρες. Λόγω του ότι είναι μια από τις τρεις εγγυήτριες δυνάμεις έχει και δικαίωμα λόγου», ανέφερε ο Τούρκος Πρόεδρος, λέγοντας ότι συνεχίζουν και θα συνεχίσουν τις έρευνες με την ίδια αποφασιστικότητα.
Ο Ταγίπ Ερντογάν υποστήριξε πως αν οι Ε/κ φτάσουν σε ένα σημείο ειλικρινούς και ρεαλιστικού συμβιβασμού, θα ανοίξει ο δρόμος της λύσης που όλοι περιμένουν. «Μέχρι εκείνη τη μέρα η Τουρκία μαζί με την ‘τδβκ’ θα συνεχίσουμε να κάνουμε τα βήματα μας με βάση τον δικό μας οδικό χάρτη», ανέφερε.

ΤΙΠΟΤΕ ΧΩΡΙΣ ΤΗΝ ΥΠΑΡΞΗ ΤΟΥΡΚΙΚΗΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ 
Τόσο ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν όσο και ο υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου έστειλαν με δηλώσεις τους το μήνυμα ότι στην Ανατολική Μεσόγειο και δεν γίνεται τίποτε χωρίς την τουρκική συμμετοχή.
Ο Τούρκος Πρόεδρος είπε ότι στην ανατολική Μεσόγειο κανένα πρόγραμμα το οποίο αγνοεί είτε την Τουρκία είτε τους Τ/κ δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί. «Αυτοί που θέλουν να δοκιμάσουν την αποφασιστικότητα της χώρας μας σε αυτό το θέμα, πρέπει μέχρι στιγμής να έχουν πάρει τα απαραίτητα μαθήματα. Στην περίπτωση που κάποιοι δεν έχουν ακόμη πάρει μαθήματα ,θέλω να γνωρίζουν ότι δεν θα διστάσουμε να τους δώσουμε τις απαραίτητες απαντήσεις», ανέφερε.
Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, που επισκέπτεται τον Λίβανο, επανέλαβε ότι «δεν έχει ισχύ καμία συμφωνία που δεν περιλαμβάνει την Τουρκία ή τον τ/κ λαό». Ο Τούρκος ΥΠΕΞ αναφέρθηκε και στο θέμα της έντασης που επικρατεί στο Ιντλίμπ της Συρίας, ξεκαθαρίζοντας ότι «οι Τούρκοι στρατιώτες δεν είναι εγκλωβισμένοι, ούτε μπορεί κάποιος να τους εγκλωβίσει». Για το θέμα του προσφυγικού απηύθυνε έκκληση στη διεθνή κοινότητα να συμμετάσχει στο φόρουμ που πρόκειται να οργανώσει η Τουρκία με τον Λίβανο, την Ιορδανία και το Ιράκ.

Μήνυμα προς Ακιντζί 
Ο Ερσίν Τατάρ χρησιμοποίησε την επίσκεψή του στην Άγκυρα και τη συνάντηση με τον Τούρκο Πρόεδρο προκειμένου να στείλει μηνύματα κυρίως προς την κατεύθυνση του Μουσταφά Ακιντζί.
Από την πλευρά του ο Ερσίν Τατάρ ανέφερε ότι «μας δίνουν δύναμη οι θυσίες της Τουρκίας για την προστασία των δικαιωμάτων και συμφερόντων των Τ/κ και οι εργασίες στην ανατολική Μεσόγειο». Κατηγόρησε την Ε/κ πλευρά ότι συμπεριφέρεται σαν να είναι όλα δικά της, λέγοντας ότι «αυτό δεν είναι δυνατόν να το δεχτούμε».
Για το Κυπριακό ο Ερσίν Τατάρ είπε ότι δεν υπάρχει μεγάλη ελπίδα για μια λύση στη βάση της ομοσπονδίας και πως δεν έχει νόημα να επαναρχίσουν διαπραγματεύσεις από εκεί που έμειναν στο Κραν Μοντανά. Ο Ερσίν Τατάρ είπε ότι η μεγαλύτερη ευαισθησία τους είναι οι τουρκικές εγγυήσεις, προσθέτοντας πως αν δεν υπήρχε το δικαίωμα μονομερούς επέμβασης της Τουρκίας, ως εγγυήτρια χώρα, δεν θα μπορούσε εύκολα η Τουρκία να παρέμβει το 1974.

Kαι ο Ακιντζί την... αποτελεσματική συμμετοχή του
Η Άγκυρα με ένα πολύ ξεκάθαρο και ωμό τρόπο αμφισβητεί το δικαίωμα του Μουσταφά Ακιντζί να διαχειρίζεται το Κυπριακό, γι’ αυτό και επιλέγει να διαβουλευθεί με Τατάρ-Οζερσάι ενόψει εξελίξεων, ωστόσο ο ηγέτης των Τουρκοκυπρίων κοιτάζει αλλού. Και πιο συγκεκριμένα δείχνει πως το μόνο που τον απασχολεί και θέλει να εξασφαλίσει είναι «την αποτελεσματική συμμετοχή».
Μιλώντας σε εκδήλωση στον κατεχόμενο Καραβά, ο Ακιντζί αναφέρθηκε στο Κυπριακό. Είπε ότι η απεσταλμένη του ΓΓ ΟΗΕ αναμένεται να έρθει στο νησί αρχές Σεπτεμβρίου και ότι ο ίδιος θα συναντηθεί με τον Αντόνιο Γκουτέρες τέλη του ερχόμενου μήνα.
Περαιτέρω ανέφερε ότι είναι πιθανό να πραγματοποιηθεί μια κοινή συνάντηση ανάμεσα στον ίδιο τον ηγέτη των Ελληνοκυπρίων και τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών. Και πρόσθεσε: «Στόχος μας είναι τα παιδιά μας και οι επόμενες γενιές να είναι ελεύθερες από την αβεβαιότητα και να βάλουμε τη χώρα σε μια στερεή πορεία προς το μέλλον».
Συνέχισε λέγοντας πως «αποτελεί στόχο μας να διασφαλίσουμε ότι η διεθνής κοινότητα θα αποδεχθεί ότι οι Τουρκοκύπριοι έχουν την ίδια ισχύ λόγου όπως και οι Ελληνοκύπριοι». Για να προσθέσει πως οι Τουρκοκύπριοι επιθυμούν να ζήσουν ελεύθερα στην Κύπρο και ότι ποτέ δεν θα δεχθούν τα μειονοτικά δικαιώματα, επανατονίζοντας πως οι Τουρκοκύπριοι επιθυμούν την πολιτική ισότητα. Είπε συγκεκριμένα: «Οι Ελληνοκύπριοι υποσχέθηκαν την αποκέντρωση που είναι κάτι το οποίο υπερασπιζόμαστε για χρόνια. Δεν έχουμε αντίθεση σ’ αυτό αλλά η αποτελεσματική συμμετοχή στις διαδικασίες λήψης αποφάσεων είναι εξαιρετικά σημαντική. Οι Ελληνοκύπριοι αντιδρούν σ’ αυτό. Δεν θέλουν να δώσουν στους Τουρκοκύπριους ψήφο ή δικαίωμα λόγου. Αυτό δεν είναι δυνατό να το δεχθούμε».
Διαμήνυσε ακόμα ότι δεν είναι δυνατόν οι Τουρκοκύπριοι να ψηφίσουν υπέρ μιας λύσης που δεν αναγνωρίζει την πολιτική ισότητα ή δεν διασφαλίζει την αποτελεσματική συμμετοχή στις διαδικασίες λήψης αποφάσεων.
Τέλος, ανέφερε ότι μια πρόσθετη επιθυμία των Τουρκοκυπρίων είναι να ζουν σε συνθήκες ασφάλειας, προσθέτοντας πως το αίσθημα ασφάλειας δεν είναι σημαντικό μόνο για τους Τ/κ αλλά και για τους Ελληνοκύπριους.
 Πηγή: Φιλελεύθερος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.