15/8/19

Ελάχιστοι άνθρωποι γνωρίζουν

 ότι στο μνημείο στην πλατεία Ταξίμ στην Κωνσταντινούπολη, στο άγαλμα του ιδρυτή της σύγχρονης Τουρκίας, Κεμάλ Ατατούρκ, υπάρχουν δίπλα στην προτομή του λαξευμένα δύο «παράξενα» αγάλματα - ο Ρώσος Κλήμης Βορόσιλοφ, στρατιωτικός και πολιτικός της Σοβιετικής Ένωσης, με τον υψηλότερο στρατιωτικό βαθμό, και ο Μιχαήλ Φρούνζε, στρατιωτικός, πολιτικός και πρέσβης που μετέφερε τα πρώτα 1.400.000 χρυσά ρούβλια από την Μόσχα στην Τουρκία το 1921.
Με την τεράστια, χρηματική και στρατιωτική βοήθεια των 11.000.000 χρυσών ρουβλίων και τα χιλιάδες στρατιωτικά όπλα της Σοβιετικής Ένωσης μπόρεσαν οι Τούρκοι να σταματήσουν την προέλαση του Ελληνικού Στρατού στην Μικρασιατική εκστρατεία.
Τα δύο αυτά γλυπτά τοποθετήθηκαν εκεί με τις προσωπικές οδηγίες του Κεμάλ Ατατούρκ. Το μνημείο αυτό είναι το σύμβολο της Τουρκικής Δημοκρατίας και εγκαινιάστηκε τον Αύγουστο του 1928. Στη βάση του, που έχει ύψος 11 μέτρα, δείχνει τους ανθρώπους-κλειδιά που πήραν ενεργό μέρος και βοήθησαν στην εδραίωση της σύγχρονης Τουρκίας.

Δημήτρης Λασκάρογλου

7 σχόλια:

  1. O Μιχαήλ Φρούνζε, υπήρξε κατά τον Στρατάρχη της Σοβιετείας Γκεόργκι Ζούκωφ, -(πιθανώς Ελληνικής καταγωγής, αν κρίνουμε από τους τρείς γάμους του και τον τρόπο που διαχειρίζονταν κατά τον Β΄Π.Π. τους φουκαράδες Ρώσσους στρατιώτες που τους έστελνε επανειλημμένα σε βέβαιο θάνατο, canon fodder!), γράφει στο βιβλίο του “Erinnerungen und Gedanken (Αναμνήσεις και Σκέψεις) -, ο θεμελιωτής της στρατηγικής σκέψης στην Σοβιετική Ένωση και μεγάλη προσωπικότητα!

    O Klementi Voroshillov είναι μια ιδιαίτερη περίπτωση!
    Ο τελείως ανίκανος αλλά πιστός ακόλουθος, σκυλάκι, του Γιόσιπ Τζουγκασβίλι περισσότερο γνωστού ως Ιωσήφ Στάλιν.

    Αν διαβάσετε το βιβλίο «STALINGRAD State of Siege» του Άγγλου ιστορικού Michael Jones θα φρίξετε……..!

    Ο Κλεμέντι, ήταν αυτός που διέβαλε τον περίφημο Στρατάρχη Τουχατσέφσκι στον Στάλιν και καταδίκασε τον Κόκκινο Στρατό στην καθυστέρηση του εκσυγχρονισμού του!

    Απέτυχε οικτρά στην εκστρατεία κατά της Φινλανδίας με τελείως ανίκανες διαταγές και αλληλοσυγκρουόμενες εντολές.

    Μαζί με τον Ζντάνοφ, υπήρξε ο υπεύθυνος της άμυνας του Λένινγκραντ, όπου απέτυχε οικτρά και ο Στάλιν ανήσυχος έστειλε τον Στρατάρχη Γκεόργκι Ζούκωφ να σώσει την κατάσταση.

    Ο Βοροσίλοφ και ο Ζντάνοφ καταδίκασαν σε θάνατο, λόγω της ασχετοσύνης καιτης ιδεοληψίας τους (βλέπε ΣΥΡΙΖΑ στην Μάνδρα και στο Μάτι!) δια της ασιτίας .... πάνω από 1.500.000 άμαχους στο Λένινγκραντ και παρ΄ ολίγο να κυριεύσουν την πόλη οι Γερμανοί λόγω της ασχετοσύνης τους.

    Το Λένινγκραντ δεν κατελήφθη από την Βέρμαχτ, διότι ο Χίτλερ ήθελε την διαμέσου της στενής πολιορκίας του και του αποκλεισμού του δια του λιμού, να το καταλάβει!

    Αποτελεί ειρωνεία το γεγονός πως το τότε βαρύτερο τεθωρακισμένο άρμα των Ρώσων είχε την ονομασία KV2 (Klementi Voroshilov 2) δηλαδή του γελοίου και ανικάνου φιγουρατζή Βοροσίλοφ!

    Με δυό λόγια οι δυό τους αποτελούσαν ότι καλλίτερο εκπροσωπούσε τότε την Σοβιετική Ένωση!

    Φιλικά
    Ευμένης Καρδιανός

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αναρωτιεμαι εαν το αγαλμα του Πουτιν θα το βαλουν διπλα στον Βοροσιλοφ και τον Φρουνζε η θα ειναι μονο του.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ο Πούτιν δεν έχει νομίζω ότι καμία ομοιότητα με τον Κλεμέντι Βοροσίλοβ για τον οποίο ο Νικήτα Κρούστσεβ είπε ότι ήταν (πιστή αντιγραφή από το βιβλίο του Jones!)....-"The Biggest Bag of Shit in the Army"...- άλλως τε ακόμη δεν τελείωσε η Ρωσωτουρκική φιλία........

      Ας περιμένουμε λιγάκι...

      Επίσης, ο πατέρας του Πούτιν διασώθηκε ως εκ θαύματος από μια Ρωσίδα νοσοκόμα, βαρειά τραυματισμένος σε ένα προγεφύρωμα που είχε δημιουργήσει ο πολύς Ζούκωφ.

      Φιλικά
      Ευμένης Καρδιανός

      Διαγραφή
    2. @ Nikolaos.
      Χωρις να θελω να αντιπαρατεθω μαζι σας καθοτι οι γνωσεις μου για το συγκεκριμενο ειναι ελαχιστες θα μου επιτρεψετε να σας υπενθυμισω οτι δεν σημαινει τιποτα η διασωση του πατερα του Πουτιν απο την μελλοντικη του συμπεριφορα.
      Απειροι ξεκινησαν να 'ανατρεψουν' αδικιες και στο τελος τις εκπροσωπησαν 'επαξια'.
      Η εξουσια δεν εχει κανονες ειδικα αν εισαι 'πεινασμενος'.
      Χρονια Πολλα για σημερα.

      Διαγραφή
    3. Ο ανελέητος Ζούκωφ, νομίζοντας πως η Βέρμαχτ ήθελε να καταλάβει το Λένινγκραντ και όχι να το πολιορκήσει αποκλείοντάς το, είχε επιθετικά δημιουργήσει στον ποταμό Νέβα το αναποτελεσματικό προγεφύρωμα Νέφσκυ - killing ground- που βρισκόταν σχεδόν κάτω από τις γερμανικές πυροβολαρχίες.

      Οι απώλειες σε ζωές των Ρώσων στρατιωτών στο προγεφύρωμα ήσαν τρομακτικές.

      Μεταξύ των μονάδων που επάνδρωσαν το Προγεφύρωμα Νέφσκυ στον ποταμό Νέβα, ήταν και το σύνταγμα των επίλεκτων πεζοναυτών του Σοβιετικού ναυτικού.

      Και αυτό όμως είχε την ίδια τραγική τύχη με τους άλλους στρατιώτες που είχαν αποβιβαστεί στο ως άνω προγεφύρωμα.

      Η νοσοκόμα Έλενα Σβέτκοβα, που προσπαθούσε να σώσει τις ζωές των τραυματιών, τυχαία βρήκε βαριά τραυματισμένο τον νεαρό πεζοναύτη που ονομαζόταν Βλάντιμηρ Πούτιν και κατάφερε να τον σώσει στέλνοντάς τον μεταξύ των λίγων διασωθέντων πίσω.

      Αυτόν που μετά το τέλος του πολέμου έγινε πατέρας του σημερινού Προέδρου της Ρωσικής Ομοσπονδίας Πούτιν!

      Αυτά γράφει ο Άγγλος ιστορικός Michael Jones στο βιβλίο του.

      Έτσι σήμερα ο Πούτιν κυριαρχεί στην Ρωσία. Να δούμε αν θα υπάρχξει και για αυτόν .....μνημείο>

      Φιλικά

      Ευμένης Καρδιανός

      Διαγραφή
  3. Τα έχω πει πολλές φορές σε σχόλια ότι το 1921 η Σοβιετια ταν κυριολεκτικά μια Γερμανική αποικία, αφού η επανάσταη το 17 έγινε κατόπιν γερμανικού σχεδίου με γερμανικό δίκτυο πρακτόρων και στήριξη από Βρετανούς και Γάλλους που είχαν στείλει εκεί τον υπόκοσμο της Ευρώπης α λα μαϊνταν. Το 1921 την εξωτερική πολιτική του Λένιν την καθόριζαν τα αφεντικά του που τον έβαλαν στην εξουσία, αλλά τα λαμόγια ιστορικοί δεν γράφουν τίποτα σχεδον για αυτά τα θέματα. Ακαδημαϊκή δικτατορία του ανωτατου πρακτορατου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. 11.000.000 χρυσά ρούβλια επί 10 γρ.περίπου το ρούβλι=110 τόνους χρυσού...
    Οσο απόθεμα έχει επίσημα σήμερα η Ελλάδα;
    Είναι δυνατόν τόσο χρήμα γιά την τουρκία που είχε άμεση σχέση με την δύση;
    Αν είναι αλήθεια,τους πιάσαν Κώτσους...
    Τους δουλέψανε άγρια...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.