27/8/19

Η Τεχεράνη έτοιμη για συνομιλίες εφόσον όμως οι ΗΠΑ άρουν πρώτα τις κυρώσεις



Έτοιμος για συνομιλίες με τις ΗΠΑ δηλώνει ο Ιρανός πρόεδρος Χασάν Ρουχανί υπό την προϋπόθεση ωστόσο ότι η Ουάσιγκτον θα κάνει το πρώτο βήμα, δηλαδή θα άρει τις κυρώσεις που έχουν οδηγήσει σε οικονομική ασφυξία τη χώρα.
«Το πρώτο βήμα είναι η άρση των κυρώσεων. Πρέπει να άρετε όλες τις παράνομες, άδικες και λανθασμένες κυρώσεις εναντίον του ιρανικού έθνους», δήλωσε ο Ρουχανί σε ομιλία του που μεταδόθηκε από την κρατική τηλεόραση του Ιράν.

«Θα συνεχίσουμε να περιορίζουμε τις δεσμεύσεις μας βάσει της συμφωνίας του 2015, αν δεν δοθούν εγγυήσεις για τα συμφέροντά μας», πρόσθεσε ο Ιρανός πρόεδρος απαντώντας με αυτόν τον τρόπο στις χθεσινές δηλώσεις του Ντόναλντ Τραμπ από τη Μπετρίτς της Γαλλίας.

Ο Αμερικανός πρόεδρος άνοιξε χθες μία διπλωματική οδό με το Ιράν, υποστηρίζοντας ότι στόχος του δεν είναι η ευθεία αντιπαράθεση με την Τεχεράνη. Αν και εκτιμά ότι είναι νωρίς για συναντήσεις με Ιρανούς αξιωματούχους, ο Ντόναλντ Τραμπ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο στο μέλλον, ενώ τόνισε ότι δεν επιθυμεί ούτε την αλλαγή του καθεστώτος ούτε τη φτωχοποίηση του Ιράν.

Ο Ρουχανί διαβεβαίωσε από την πλευρά του ότι «η Τεχεράνη ποτέ δεν ήθελε να αποκτήσει πυρηνικά όπλα» και υπογράμμισε ότι είναι έτοιμος να συμμετάσχει σε συνομιλίες.

Οι ΗΠΑ επανέφεραν τις κυρώσεις εναντίον του Ιράν μετά την απόφασή τους τον Μάιο του 2018 να αποσυρθούν από τη διεθνή συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης.

Αν και ο Τραμπ αρνήθηκε να σχολιάσει αν οι ΗΠΑ θα δεχόντουσαν να άρουν κάποιες από τις κυρώσεις που έχουν επιβάλει στον πετρελαϊκό τομέα του Ιράν, προκειμένου η Τεχεράνη να επιστρέψει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, δήλωσε ότι θα συνομιλήσουν για τους βαλλιστικούς πυραύλους στο πλαίσιο μιας συμφωνίας με το Ιράν.

«Στόχος μου είναι ένα πραγματικά καλό Ιράν, πραγματικά δυνατό. Δεν θέλουμε αλλαγή του καθεστώτος. Και θέλουμε να κάνουμε το Ιράν ξανά πλούσιο», υποστήριξε ο Αμερικανός πρόεδρος, τουλάχιστον μπροστά από τις κάμερες.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από Reuters

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.