31/8/19

Η Τουρκία ψάχνει έναν νέο ηγέτη στην Κύπρο

Σενέρ Λεβέντ
Η Τουρκία ψάχνει έναν νέο ηγέτη στην Κύπρο. Έναν ηγέτη επιθετικό, όπως ο Ραούφ Ντενκτάς; Όχι! Έναν παθητικό ηγέτη. Υπάκουο και ήσυχο. Όταν του λέει «κάθισε», να κάθεται. Όταν του λέει «σήκω», να σηκώνεται. Να καταλαβαίνει από λόγια, να ακούει, είναι αρκετό. Κάποτε έψαχναν έναν επιθετικό ηγέτη. Γι’ αυτό είχαν πει στον δρα Κιουτσιούκ, που πήγε στην Άγκυρα να πάρει άδεια, ότι «μας χρειάζεται ένας άνδρας επιθετικός». Ο επιθετικός άνδρας ήταν ο Ραούφ Ντενκτάς. Όχι ο δρ Κιουτσιούκ. Ο δρ Κιουτσιούκ είχε πει «αν η Τουρκία μας δώσει ένα παλούκι και μας πει μπήξτε το στον πισινό σας, θα το κάνουμε». Η Τουρκία είχε παραγκωνίσει τον γιατρό και είχε βάλει τον Ραούφ Ντενκτάς πάνω στο κεφάλι μας. Βγήκε πιο επιθετικός απ’ ό,τι ήθελαν. Ήταν πολύ πονηρός και ανηλεής. Εκείνος έλεγε. Η Τουρκία έπραττε. Το όνειρό του ήταν να φέρει την Τουρκία εδώ και να διαιρέσει το νησί. Τα όνειρά του πραγματοποιήθηκαν. Όταν πέθανε δεν άφησε πίσω του μια Κύπρο. Άφησε την Τουρκία.
Τώρα η Τουρκία ψάχνει έναν νέο ηγέτη εδώ. Οι εκλογές είναι τον προσεχή Απρίλιο. Δεν έμεινε πολύ. Πρέπει να προωθηθεί στην αγορά και να λιβανιστεί από τώρα. Να καθαριστεί η εικόνα του. Μπορεί να φέρουν πάλι έναν ειδικό σε θέματα εικόνας όπως είχαν κάνει κάποτε στον Μεχμέτ Αλί Ταλάτ. Είχαν ξυρίσει σύριζα τα μαλλιά του Ταλάτ, άλλαξαν τα γυαλιά του, διοργάνωσαν τις κινήσεις του στόματος και των ματιών του και του έβγαλαν φωτογραφίες όπως του Ατατούρκ. Για να δούμε τι θα κάνουν αυτή τη φορά. Το πιο κατάλληλο ανάμεσα στα ονόματα που ακούγονται είναι του Τουφάν Ερχιουρμάν φαίνεται. Ο ηγέτης του CTP. Διαθέτει όλα τα χαρακτηριστικά που ψάχνουν. Μέχρι τώρα δεν είπε κουβέντα κατά των πολιτικών που εφαρμόζει η Τουρκία. Δεν κατηγόρησε ποτέ την Τουρκία ως κατοχική δύναμη. Δεν ακούστηκε έστω και μία φορά να παραπονιέται για τον πληθυσμό από την Τουρκία που βρίσκεται εδώ. Μάλιστα αυτό το αποκαλεί «πολυπολιτισμικότητα». Δεν παραπονιέται για τη θρησκεία, τα θρησκευτικά τάγματα, τα τζαμιά και τα μαθήματα Κορανίου. Και δεν καταδίκασε την ενέργεια λιντσαρίσματος που διενεργήθηκε πέρσι κατά της εφημερίδας μας με οδηγία του Ταγίπ Ερντογάν. Ούτε για την παρουσία της Τουρκίας στη Συρία λέει κουβέντα, ούτε για τη δικτατορία του Ταγίπ Ερντογάν. Δεν υπερασπίστηκε ποτέ τους αθώους ανθρώπους που έχωσε στη φυλακή ο Ερντογάν. Δεν ενεργεί εκτός των επίσημων θέσεων της Τουρκίας στην Κύπρο. Δεν συμπαθεί τους Κούρδους των οποίων τα δικαιώματα καταπατούνται. Και το σημαντικότερο, αγαπιέται και υποστηρίζεται από το κόμμα των εκ Τουρκίας εδώ. Δηλαδή είναι ακριβώς στα μέτρα τους.
Είναι πρόθυμος να κρεμάσει το νταούλι στον λαιμό του και να τους δώσει το ξύλο να το βαράνε.
Γι’ αυτό, ο Χουσεϊν Αϊκούτ, ο νέος αρχηγός των μυστικών υπηρεσιών που διόρισε η Τουρκία στην πρεσβεία της εδώ, συναντήθηκε και συζήτησε μαζί του. Τον έλεγξε. Κοίταξε αν υπάρχει κάτι που δεν πάει καλά. Πού συναντήθηκαν; Στο γραφείο του γνωστού επιχειρηματία Γκιουνάι Τσερκέζ. Δεν μπορέσαμε να μάθουμε τι συζητήθηκε σε αυτή τη μυστική συνάντηση. Σίγουρα εστάλη έκθεση στην Άγκυρα. Ο προηγούμενος επικεφαλής της ΜΙΤ στην πρεσβεία της Τουρκίας ήταν κάποιος ονόματι Καντίρ και ήταν ένας από τους διοργανωτές της επίθεσης λιντσαρίσματος που έγινε πέρσι κατά της εφημερίδας μας. Για να δούμε τι θα καταφέρει ο νέος επικεφαλής. Θα καταφέρει άραγε να εκλέξει τον Τουφάν; Αν ο κόσμος του CTP είναι έτοιμος να κρεμάσει το νταούλι στον λαιμό του, όπως ο Τουφάν, γιατί να μην τα καταφέρει; Το CTP είναι ταυτόχρονα ο μεγαλύτερος συνεργάτης του ΑΚΕΛ στον νότο. Όταν ενωθούν η πρεσβεία της Τουρκίας, το CTP και το ΑΚΕΛ τα πάντα μπορούν να γίνουν!
Όσον αφορά τον Μουσταφά Ακιντζί, δεν ξέρω αν θα είναι ξανά υποψήφιος. Δεν λέει κάτι ξεκάθαρο σε όσους τον ρωτούν γι’ αυτό. Ουσιαστικά διαθέτει και αυτός πάρα πολλά από τα προσόντα που ανέφερα πιο πάνω. Αλλά ο Ταγίπ Ερντογάν του το κρατάει μανιάτικο. Δεν θα τον συγχωρέσει εύκολα. Ο Ερντογάν είναι μνησίκακος άνθρωπος. Και του αρέσει πολύ να εκδικείται. Για ποιο πράγμα θα εκδικηθεί τον Ακιντζί. Για την 22α Ιανουαρίου 2018. Για το γεγονός ότι δεν έδειξε την αφοσίωση που αναμενόταν από τον ίδιο κατά την επίθεση εναντίον της εφημερίδας μας. Επιπλέον, θα εκδικηθεί και για το γεγονός ότι δεν του παρείχε τη στήριξη που του ζητήθηκε για να καταδικαστούμε στη γνωστή αγωγή για τη γελοιογραφία που καταχωρίσθηκε εναντίον της εφημερίδας μας. Όσοι ψάχνουν άλλους λόγους εκτός αυτών, άδικα ψάχνουν. Στο Κυπριακό ο Ακιντζί δεν τηρεί στάση που να ενοχλεί την Τουρκία. Μην κοιτάτε την μπαρούφα περί δύο κρατών και ομοσπονδίας. Αυτά άλλωστε δεν εξαρτώνται από τον Ακιντζί ή τον Όζερσαϊ και ακόμα ούτε και από την Τουρκία. Ρίχνουν μπροστά μας ένα φαγητό. Και εμείς χασομεράμε. Συζητάμε άσκοπα και τρωγόμαστε μεταξύ μας. Και εκείνοι, ενώ εμείς πονοκεφαλιάζουμε με αυτό, κάνουν τις δουλειές τους πολύ πιο άνετα. Κατά τη γνώμη μου, αν κατέλθει υποψήφιος ο Ακιντζί, δεν έχει πιθανότητα να κερδίσει. Προσπάθησε πολύ για να κάνει τον Ερντογάν να τον συγχωρέσει αφότου προκάλεσε την μήνιν του στις 22 Ιανουαρίου. Αλλά μήπως είναι εύκολο να ξεπεράσει κανείς τη μνησικακία του Ερντογάν;
Μόνο ο Τατζιάν Ρεϊνάρ είναι άξιος για την ηγεσία της κοινότητας. Αναφέρεται και το δικό του όνομα σε αυτή την κούρσα, κάποιοι ρίχνουν το όνομά του στο τραπέζι, αλλά δεν γίνεται. Δεν έχει κόμμα! Αν δεν έχει κομματικά ρομπότ πώς θα κερδίσει; Δεν έχει σημασία που είναι το άτομο που αγαπά πιο πολύ η κοινότητα τώρα. Τα ρομπότ πάνε στην κάλπη για όποιον τους υποδείξει το κόμμα. Σε μια κοινωνία την οποία κρατούν όμηρο τα κόμματα, δεν υπάρχει θέση για τους καλούς ακομμάτιστους ανθρώπους! Άλλωστε, μήπως αυτός δεν είναι ο πραγματικός λόγος των ηττών μας;
Πηγή: Πολίτης Κύπρου

1 σχόλιο:

  1. Θεωρώ ότι είναι άκρως ενδιαφέρον το άρθρο του αιρετικού Τουρκοκύπριου δημοσιογράφου Σενέρ Λεβέντ. Εμφανώς ο λόγος του είναι αποστασιοποιημένος από τις γνωστές εθνικιστικές θέσεις των Τουρκοκυπρίων πολιτικών και των κατά παραγγελία δημοσιογράφων.Για την στάση του αυτή το Τουρκικό κράτος που είναι κυρίαρχο στα κατεχόμενα ,έχει δείξει έμπρακτα την εχθρότητα του στον ανυπότακτο Σενέρ Λεβέντ.
    Σε μερικούς μήνες θα διαπιστώσουμε αν οι προβλέψεις του Σενέρ Λεβέντ για την τοποθέτηση του Τουφάν Ερχιουρμάν στην αρχηγία των Τουρκοκυπρίων επιβεβαιωθούν.Είναι βέβαιο ότι το Τούρκικό κράτος (Ερντογάν) διορίζει κάθε φορά έναν υποτακτικό και πειθήνιο ως «πρόεδρο» της «ΤΔΒΚ» .
    Με δεδομένη αυτήν την τακτική του Τουρκικού κράτους αναρωτιέμαι γιατί επιμένει η ηγεσία της Κυπριακής Δημοκρατίας να διαπραγματεύεται με τον «πρόεδρο»της «ΤΔΒΚ» και συνάμα να τον αναβαθμίζει;
    Δεν θα ήταν ποιο σωστό να συνομιλεί αποκλειστικά και μόνο με την Τουρκία;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.