6/8/19

Απειλές Ερντογάν για Κύπρο: Δεν θα επιτρέψουμε σαμποτάρισμα και εκβιασμούς



Την ώρα που η φιλοκυβερνητική εφημερίδα «Σαμπάχ» αναφέρει πως το ξεκίνησε γεωτρήσεις ανοιχτά της Καρπασίας στα Κατεχόμενα της Κύπρου ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν απειλεί πως η Άγκυρα είναι αποφασισμένη να «υπερασπιστεί μέχρι τέλους τα δικαιώματά της».
Σε ομιλία του προς τους Τούρκους πρεσβευτές ο Ταγίπ Ερντογάν έστειλε νέο μήνυμα για τις εξελίξεις στην Κύπρο.

«H σταθερότητα στην Κύπρο και στην ανατολική Μεσόγειο μπορεί να επιτευχθεί μόνο αν ληφθούν υπόψη τα συμφέροντα της Τουρκίας και της ‘’Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου’’. Στην περιοχή αυτή δεν θα μείνουμε αδιάφοροι στις προσπάθειες σαμποταρίσματος αλλά και εκβιασμού που γίνονται εξ ονόματος γεωτρήσεων. Θα υπερασπιστούμε μέχρι τέλους τα νόμιμα δικαιώματα μας όπως και αυτά των Τουρκοκυπρίων», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Ο Τούρκος πρόεδρος αναφέρθηκε και στο θέμα των σχέσεων με τις ΗΠΑ και τόνισε πως «δεν υπάρχει καμία ένδειξη πως οι S-400 είναι απειλή για το ΝΑΤΟ όπως και για τα F-35. Κι άλλες χώρες μέλη του ΝΑΤΟ έχουν αγοράσει ρωσικά αντιαεροπορικά συστήματα αλλά κανείς δεν έχει πει κάτι. Η Τουρκία έχει κάνει μια εμπορική επιλογή και όχι στρατηγική επιλογή. Καθώς μας υποχρέωσαν. Δεν θεωρούμε σωστή τη μετατροπή του θέματος σε κρίση. Περιμένουμε από τις ΗΠΑ να συμπεριφερθούν σαν συμμαχική χώρα».

Ο Ερντογάν τόνισε πως η Τουρκία έχει στόχο να γίνει μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Στόχος μας είναι να γίνουμε μέλη της ΕΕ. Εμείς προσπαθούμε να κάνουμε βήματα προς την κατεύθυνση αυτή και εδώ και 50 χρόνια περιμένουμε να γίνουμε μέλη. Μη θυσιάζουμε τη σχέση μας για τα θελήματα κάποιων χωρών. Η ΕΕ πρέπει να ξεκινήσει την επαναδιαπραγμάτευση για την τελωνειακή ένωση. Κι εμείς προχωράμε στα τελευταία 6 βήματα για τα κριτήρια της άρσης της βίζας», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Τσαβούσογλου: «Εθνική υπόθεση η Κύπρος»
«Εθνική υπόθεση» χαρακτήρισε την Κύπρο ο Τούρκους υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου επιμένοντας πως η Τουρκία θα συνεχίσει να υπερασπίζεται τα συμφέροντα των Τουρκοκυπρίων στην κυπριακή ΑΟΖ.

Η Τουρκία ποτέ δεν αγνοεί λύσεις για την Κύπρο, καθώς είναι "εθνική υπόθεση εμάς", δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών.

«Στην υφαλοκρηπίδα μας μετά το γεωτρύπανο μας το Fatih, ξεκίνησε τις εργασίες του και το Yavuz. Δεν θα επιτρέψουμε καμία δραστηριότητα που δεν περιλαμβάνει συμφέροντα της Τουρκίας και των Τουρκοκυπρίων. Eπιθυμία μας είναι το δίκαιο μοίρασμα του πλούτου. Η ΕΕ η οποία είναι μια πολιτική ένωση δεν μπορεί να συμπεριφέρεται σαν δικαστήριο. Η Κύπρος είναι εθνικό μας ζήτημα. Δεν αποκλείουμε κανένα μοντέλο επίλυσης του Κυπριακού όπως και δεν επιβάλλουμε κανένα μοντέλο. Από την άλλη δεν υποστηρίζουμε να κάτσουμε στο τραπέζι μόνο για να κάτσουμε», είπε στη διάρκεια της ομιλίας του ενώ προκάλεσε αίσθηση ο χάρτης που προβαλλόταν πίσω του και εμφανιζόταν η υφαλοκρηπίδα της Τουρκίας να φτάνει μέχρι την Κρήτη!

«Η Κύπρος είναι η εθνική μας υπόθεση, είναι απαραίτητη η ισότητα και η ασφάλεια του τουρκοκυπριακού λαού, χωρίς να αποκλείουμε οποιαδήποτε λύση», ανέφερε ο Τσαβούσογλου στην 11η Διάσκεψη των Πρέσβεων.

Πρόσθεσε ακόμα πως «Το μήνυμά μας προς όσους ενδιαφέρονται για την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου είναι μοναδικό: Αν συνεργαστείτε μαζί μας όλοι κερδίζουν».

Παράλληλα, σύμφωνα με τα όσα μετέδωσε το CNN Turk ο Τσαβούσογλου έστειλε μήνυμα στην Αθήνα λέγοντας πως θέλει να βλέπει την Ελλάδα ως φίλο αλλά στη βάση του «win-win».

«Το έθνος μας ανοίγει την καρδιά του για να επεκτείνει τη φιλία μας Ας συνεργαστούμε για την ευημερία της περιοχής μας και των λαών μας. Έτσι, το μήνυμά μας προς όλους όσους ενδιαφέρονται για αυτή την περιοχή είναι μοναδικό: Συναντήστε μας στη βάση της συνεργασίας και όλοι κερδίζουν», ανέφερε.

ΠΗΓΗ: newpost.gr

1 σχόλιο:

  1. 1)Q: Where does an 800-pound gorilla sit?
    A: Anywhere it wants to.

    That’s because the 800-pound gorilla is the force you can’t stop or fight. It’s too big. It’s too powerful. It’s too aggressive. As a result, the gorilla can do anything it wants.

    2)The 800 pound Gorilla (Turkey) vs the Elephant (Big Oil) in the Room (Cyprus).

    Simple battle, there is an 800 pound gorilla, it sits wherever it wants, but there is an elephant in the room...and it is on the couch the gorilla wants to sit on. Who gets to sit on the couch?

    A: The Elephant.


    (Big Oil is a name used to describe the world's six or seven largest publicly traded oil and gas companies, also known as supermajors. The term emphasizes their economic power and influence on politics, particularly in the United States.

    The supermajors are considered to be BP, Chevron Corporation, ExxonMobil, Royal Dutch Shell, Total and Eni, with ConocoPhillips also sometimes described in the past as forming part of the group).

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.