31/8/19

Ο Ερντογάν απειλεί και πάλι τις ΗΠΑ: Η Τουρκία θα προχωρήσει με δικό της σχέδιο στη Συρία, αν δεν ελέγξει τη ζώνη ασφαλείας

  • Ο Ταγίπ Ερντογάν (φωτ. αρχείου: EPA / Γραφείο Τύπου Τουρκικής Προεδρίας)
Η Τουρκία θα ξεκινήσει δική της επιχείρηση για τη δημιουργία «ζώνης ασφαλείας» στη Συρία, εάν η συνεργασία με τις Ηνωμένες Πολιτείες δεν επιφέρει στον τουρκικό στρατό το έλεγχο της περιοχής μέσα σε λίγες εβδομάδες, δήλωσε σήμερα ο Ταγίπ Ερντογάν. «Δεν έχουμε πολύ χρόνο ή υπομονή σχετικά με τη ζώνη ασφαλείας που θα δημιουργηθεί κατά μήκος των συνόρων μας ανατολικά του Ευφράτη», προειδοποίησε Τούρκος πρόεδρος σε ομιλία του σε τελετή αποφοίτησης στο Εθνικό Πανεπιστήμιο Άμυνας της Κωνσταντινούπολης.

«Εάν οι στρατιώτες μας δεν ελέγξουν την περιοχή μέσα σε λίγες εβδομάδες, θα θέσουμε σε ισχύ το δικό μας επιχειρησιακό σχέδιο», πρόσθεσε.
Δεν διευκρίνισε πάντως πώς θα είναι αυτό το σχέδιο. Όμως, έχει αναφέρει κατά το παρελθόν πως η Τουρκία θα κάνει μια διασυνοριακή επίθεση μόνη της για να «καθαρίσει» την κουρδική πολιτοφυλακή YPG από τα σύνορά της, εάν χρειαστεί.
Η Ουάσινγκτον και η Άγκυρα έχουν συγκροτήσει κοινό κέντρο επιχειρήσεων για «ζώνη ασφαλείας» κατά μήκος των βορειοανατολικών συνόρων της Συρίας. Ωστόσο, δεν έχουν τα ίδια σχέδια για την περιοχή, όπου οι ΗΠΑ στήριξαν τις Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG) στον πόλεμο κατά του ισλαμικού κράτους. Επίσης, διαφώνησαν με το μέγεθος της ζώνης ή τη δομή διοίκησης των δυνάμεων που θα λειτουργήσουν εκεί. Ως γνωστόν, η Άγκυρα θεωρεί την YPG «τρομοκρατική» ομάδα, καθώς ισχυρίζεται ότι έχει δεσμούς με Κούρδους αγωνιστές στην Τουρκία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.