24/8/19

Η CIA δικαιολογούσε την προέλαση των Τούρκων: Η “λογική” της ντε φάκτο διχοτόμησης…



Του ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

Μεσούσης της τουρκικής προέλασης στην Κύπρο, τον Αύγουστο του 1974, η αμερικανική CIA δικαιολογούσε τα όσα επέβαλε διά της ισχύος η Τουρκία σε βάρος του νησιού.

Τα γεγονότα γνωστά, όχι όμως και τα όσα αναφέρονται παρασκηνιακά από τις ΗΠΑ για τις στρατιωτικές επιχειρήσεις της συμμάχου τους Τουρκίας στην Κύπρο.

  • Η CIA εξέφραζε τότε την τουρκική θέση πως δεν μπορούσαν τα τουρκικά στρατεύματα να περιοριστούν στο θύλακα που δημιουργήθηκε με την πρώτη εισβολή (το προγεφύρωμα Κερύνεια- Αγύρτας).
Σε απόρρητο τηλεγράφημα των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών, της CIA, με ημερομηνία 15 Αυγούστου 1974 (δεύτερη φάση της εισβολής), μεταξύ πολλών άλλων, είναι άκρως ενδιαφέρουσα η προσπάθεια της αμερικανικής μυστικής υπηρεσίας να στηρίξει- για την ακρίβεια να δικαιολογήσει- την προέλαση των τουρκικών κατοχικών δυνάμεων εκείνες τις δύσκολες ώρες του Αυγούστου του 1974.

Σύμφωνα με το απόρρητο τηλεγράφημα της CIA, η κατοχή του βόρειου τμήματος του νησιού θα δώσει στους Τούρκους ισχυρή δύναμη για να επιμείνει στο γεωγραφικό διαχωρισμό του πληθυσμού.

Θέση που, που όπως τονίζεται, βρίσκεται στο επίκεντρο των αιτημάτων τους για διευθέτηση του Κυπριακού. Ενώ οι Τούρκοι δεν έχουν παραιτηθεί από την αντίληψη ενός ομοσπονδιακού κράτους στην Κύπρο, αναφέρεται στο τηλεγράφημα, η λογική των γεγονότων φαίνεται να κινείται προς την de facto διχοτόμηση του νησιού, με το μεγαλύτερο μέρος της κατεχόμενης τουρκικής περιοχής να συνδέεται άμεσα με την Τουρκία.

Διαβάστε τη συνέχεια στο hellasjournal.com

3 σχόλια:

  1. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ασούμε...
    Και βέβαια η Σια δεν τα ήθελε καθόλου να γίνουν αυτά...
    Τελικά οι τούροι ασφυκτιούσαν στους θύλακες στην Κύπρο και τώρα ασφυκτιούν στην Μ.Ασία...
    Μα νομίζω από ασφυξία κατέβηκαν από την Μογγολία στην Μ.Ανατολή και μετά στην Μ.Ασία και από ασφυξία φτάσαν στην Βιέννη.
    Τελικά επειδή οι τούρκοι μονίμως θα ασφυκτιούν,όλος ο κόσμος θα πρέπει να γίνει τουρκία κατά Μίκη...και Σια...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. https://syria.liveuamap.com/

    U.S. Central Command:Within 24 hours of the phone call between U.S. SECDEF and Turkish MINDEF to discuss security in northeast Syria, the SDF destroyed military fortifications, Aug 22. This demonstrates SDF's commitment to support implementation of the security mechanism framework

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.