21/8/19

Παιχνίδια με fake news γύρω από το ιρανικό δεξαμενόπλοιο

Παιχνίδια με fake news γύρω από το ιρανικό δεξαμενόπλοιο
Το πρωί της Τετάρτης το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων επικαλούμενο πληροφορία του πρακτορείο Reuters μετέδωσε την είδηση πως το ιρανικό δεξαμενόπλοιο Adrian Darya 1 έχει μισθωθεί από τους Φρουρούς της Επανάστασης του Ιράν.
Το πρακτορείο Reuters επικαλέστηκε είδηση που μετέδωσε κάποιο πρακτορείο ειδήσεων με το όνομα ILNA.
Το πλήρες όνομα του πρακτορείου είναι Iranian Labour News Agency. Ήδη η λειτουργία ενός τέτοιου πρακτορείου με αυτή την ονομασία που παραπέμπει σε εξειδικευμένη ειδησεογραφία περί εργασιακών και εργατικών θεμάτων προκάλεσε εντύπωση. Μία ώρα αργότερα το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων μετέδωσε διόρθωση σύμφωνα με την οποία το ιρανικό τάνκερ που έχει αναστατώσει όλη τη Μεσόγειο, έχει μισθωθεί από ιρανική πετρελαϊκή εταιρεία.
Το τηλεγράφημα - διόρθωση:

Με νεότερο τηλεγράφημά του το πρακτορείο Reuters διορθώνει ότι το τάνκερ Adrian Darya είναι αυτή τη στιγμή μισθωμένο από ιρανική ναυτιλιακή εταιρεία και όχι στους Φρουρούς της Επανάστασης, όπως είχε μεταδώσει νωρίτερα.
Ακολουθεί διορθωμένο το τηλεγράφημα:
Το τάνκερ Adrian Darya, το οποίο αφέθηκε ελεύθερο από τις αρχές του Γιβραλτάρ μετά τη σύλληψή του στις 4 Ιουλίου, έχει μισθωθεί από ιρανική ναυτιλιακή εταιρεία, μετέδωσε σήμερα το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων ILNA.
"Αξίζει να σημειωθεί ότι το πλοίο Grace 1, που μετονομάστηκε σε Adrian Darya 1 μετά τη σύλληψή του, είναι ένα κορεατικής κατασκευής δεξαμενόπλοιο το οποίο ανήκει στη Ρωσία και αυτή την περίοδο έχει μισθωθεί από ιρανική ναυτιλιακή εταιρεία", μετέδωσε το ILNA χωρίς να επικαλείται την πηγή του.
Οι ΗΠΑ έχουν ζητήσει την εκ νέου σύλληψη του τάνκερ με την αιτιολογία ότι συνδέεται με τους Φρουρούς της Επανάστασης, τους οποίους έχουν χαρακτηρίσει τρομοκρατική οργάνωση.
Σημειώνεται πως εξαρχής οι ΗΠΑ διέδωσαν ισχυρισμούς σύμφωνα με τους οποίους το τάνκερ αυτό ανήκει στους Φρουρούς της Επανάστασης του Ιράν.
Ωστόσο όπως μετέδωσε και το zougla.gr το Adrian Darya 1 με την προηγούμενη ονομασία του Grace1 έφερε σημαία Παναμά και δεν είχε απασχολήσει ποτέ τον ναυτιλιακό κόσμο σχετικά με παράνομες δραστηριότητες ή παραβίαση διεθνών συνθηκών ακόμη και για παραβίαση του ιρανικού εμπάργκο στο Ιράν.
Το τάνκερ αυτό άλλαξε το όνομά του μόλις απέπλευσε από το Γιβραλτάρ και ύψωσε ιρανική σημαία αφού όπως προκύπτει από το ρεπορτάζ η αμερικανική κυβέρνηση πίεσε αφόρητα τον Παναμά να άρει το δικαίωμα του δεξαμενόπλοιου να φέρει παναμέζικη σημαία.
Το Adrian Darya 1 είναι έμφορτο με πετρέλαιο και ως φαίνεται διερευνά τις πιθανότητες να πουλήσει την ποσότητα αυτή σε όποιον «δώσει» τα περισσότερα. Προφανώς μέχρι στιγμής δεν έχει εμφανιστεί κάποιος αγοραστείς στη λεκάνη της Μεσογείου.
Σημειώνεται ότι το πρωί της Τετάρτης στις 10.00 ώρα Ελλάδος το ιρανικό τάνκερ βρισκόταν στα ανοιχτά των ακτών της Αλγερίας πάνω από το Ουαχράν και κάτω από την Καρθαγένη της Ισπανίας, στο μέσο περίπου του διαύλου ακολουθώντας την πορεία που έχει καταθέσει στο σύστημα AIS.
Σύμφωνα με αυτά τα δεδομένα ακολουθεί σταθερά τη ρώτα για το Στενό της Μεσσήνης στην Ιταλία και από εκεί πορεία προς την Καλαμάτα όπου αναμένεται να φθάσει στις 26 Αυγούστου δεδομένης της ταχύτητάς του η οποία είναι εξαιρετικά αργή και κυμαίνεται από 2,5 έως 7,5 μίλια την ώρα.
 Τελευταία ενημέρωση: Τετάρτη, 21 Αυγούστου 2019, 11:19

Διπλωματικό θέατρο με το "καράβι από την Περσία"
Διπλωματικό θέατρο με το "καράβι από την Περσία"
Zougla Newsroom
Σε διεθνές παιγνίδι  εντυπώσεων εξελίσσεται η υπόθεση του περσικού δεξαμενοπλοίου Adrian Darya 1 (πρώην Grace 1) το οποίο μέχρι να σαλπάρει από το Γιβραλτάρ όπου είχε ακινητοποιηθεί από Βρετανούς κομάντος έφερε σημαία Παναμά (λευκή) και άρα ήταν απολύτως «καθαρό» σύμφωνα με τις διεθνείς ναυτιλιακές αρχές ακόμη και αυτές των Ηνωμένων Πολιτειών.
Το δεξαμενόπλοιο ακινητοποιήθηκε ανοικτά του Γιβραλτάρ πριν από αρκετές εβδομάδες και τελούσε υπό κράτηση στο βρετανικό λιμάνι. Μέχρι τότε το σκάφος αυτό δεν είχε απασχολήσει την ναυτιλιακή κοινότητα παγκοσμίως.
Σαλπάροντας από το Γιβραλτάρ το ιρανικό πλοίο άλλαξε ονομασία και ύψωσε σημαία του Ιράν.  Σύμφωνα με πληροφορίες των ελληνικών υπηρεσιών ασφαλείας αυτή η αλλαγή ήταν αναγκαστική αφού κατόπιν έντονων αμερικανικών πιέσεων ο Παναμάς απαγόρευσε στο συγκεκριμένο δεξαμενόπλοιο να φέρει την σημαία του.
Από την στιγμή που απέπλευσε το Adrian Darya 1 πλέον, δηλώθηκε στο ΑΙS του (η συσκευή του πλοίου που εκπέμπει το στίγμα του και μπορούν να δουν όλοι πού βρίσκεται και από πού έρχεται) ως προορισμός η Καλαμάτα. Η πληροφορία όμως που αναρτήθηκε στο σύστημα AIS δεν είναι δεσμευτική  και επομένως δεν είναι και  ασφαλές κριτήριο για πρόγνωση και πολύ περισσότερο για επιβεβαίωση μέλλουσας πορείας.
Δεν σημαίνει δηλαδή πώς  επειδή έγραψε στο AIS ως προορισμό «Καλαμάτα», ότι θα καταπλεύσει  πράγματι στην Ελλάδα και στην Καλαμάτα.
Ωστόσο πράγματι  το AIS του πλοίου δείχνει Καλαμάτα, με άφιξη όχι την  23η Αυγούστου όπως ισχυρίζονται πολλά ελληνικά ΜΜΕ αλλά την 26η Αυγούστου.  Όμως η αναγραφή στο AIS δεν είναι καθόλου ασφαλές κριτήριο της σχεδιαζόμενης πορείας . Άλλωστε το μήκους 1.000 ποδιών δεξαμενόπλοιο δεν μπορεί να «δέσει» στο λιμάνι της Καλαμάτας. Θα είναι (αν καταπλεύσει) αναγκασμένο να παραμείνει «αρόδου».
Οι διεθνείς οργανισμοί όμως δεν διαθέτουν στοιχεία αυτήν την στιγμή ως προς τον πραγματικό προορισμό του περσικού σκάφους.
Έτσι, ναι μεν στο σύστημα εκπομπής στίγματος του πλοίου ο κυβερνήτης φαίνεται να έχει καταχωρίσει ως προορισμό την Καλαμάτα, όμως στα διεθνή μητρώα φαίνεται ως αγνώστου προορισμού. 
Το λιμεναρχείο Καλαμάτας δεν έχει λάβει την παραμικρή  ειδοποίηση ακόμα από το Adrian Darya 1.  
Τα δύο αυτά τελευταία κριτήρια είναι ισχυρότερα από το στοιχείο της καταχώρησης στο  AIS που ανά πάσα στιγμή μπορεί να την αλλάξει  ο κυβερνήτης ή να περνάει ανακριβή  στοιχεία, επίτηδες ή κατά λάθος  .
Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες τέλος η αμερικανική  UANI (United Against Nuclear Iran), που αποτελεί διεθνώς  κράτος εν κράτει και απειλεί όποιον εξυπηρετεί ή βοηθά ιρανικά συμφέροντα, δεν φαίνεται  να διαθέτει  στοιχεία  που να επιβεβαιώνουν πως το ιρανικό τάνκερ  θα καταπλεύσει στην Ελλάδα. Σημειώνεται πώς η  UANI  διαθέτει το  δικό της επίσημο δορυφορικό σύστημα παρακολούθησης με την ονομασία “Minerva”.
Είναι λοιπόν προφανές πώς το διπλωματικό παιγνίδι που παίζεται από το  πρωί της Τρίτης με την πορεία του δεξαμενοπλοίου και τις αμερικανικές προειδοποιήσεις προς την Αθήνα αλλά και την χρήση ορολογίας του τύπου «τρομοκρατική οργάνωση» κλπ στοχεύουν στη δημιουργία κλίματος έντασης λόγω του συνεχιζόμενου «πολέμου των τάνκερ» στον Περσικό Κόλπο. Είναι δηλαδή μέρος του γενικότερου πολεμικού παιγνίου που διαδραματίζεται τους δύο τελευταίους μήνες μεταξύ Ιράν, ΗΠΑ και των συμμάχων τους, Σαουδική Αραβία, Εμιράτα και την Υεμένη με επίκεντρο πάντα τον πόλεμο στην Συρία και το πρόβλημα ασφαλείας του Ισραήλ.
Η «εμπλοκή» έστω και σε επίπεδο εντυπώσεων και της Ελλάδας από τους βασικούς παίκτες, είναι μέρος του παιγνιδιού.
 https://www.zougla.gr/kosmos/article/diplomatiko-8eatro-me-to-deksamenoplio-tou-iran


Η θέση του Adrian Darya 1 (ex Grace 1) στις 19.8.2019 

ΠΩΣ ΔΙΑΒΑΖΕΤΑΙ ΑΥΤΗ Η ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑ ΟΘΟΝΗΣ σήμερα  21.8.2019, ΑΠΟ ΤΟ MARINE TRAFFIC

TO Adrian Darya 1 (ex Grace 1) απέπλευσε 2 Μαρτίου 2019, ώρα 06:34 από το αγκυροβόλιο KHOR FAKKAN στα Ηνωμένα Εμιράτα με προορισμό το λιμάνι ΚΑΛΑΜΑΤΑ (Ελλάς) όπου αναμένεται στις 26 Αυγούστου 2019, ώρα 15:00

Το στίγμα της εικόνας πάρθηκε στις 20 Αυγούστου 2019, ώρα 06:17 UTC (+3 για ώρα Ελλάδος).


Συνεπώς, από τότε το MARINE TRAFFIC ΔΕΝ ΑΝΑΜΕΤΑΔΙΔΕΙ ΤΟ ΣΤΙΓΜΑ ΤΟΥ ΠΛΟΙΟΥ, και είναι άγνωστο που βρίσκεται το πλοίο από τότε.

1 σχόλιο:

  1. Για το ΙΡΑΝ που δεν εχει Πυρηνικα οπλα επιβαλλονται μετρα. Για το ΙΣΡΑΗΛ τι θα επρεπε να γινει? Αυτα ειναι ασφαλη? Παντως το ΙΡΑ:Ν δεν εχει ξεκινησει πολεμο εδω και πανω απο 1000 χρονια. Οσο για ον αν ειναι οι φρουροι τς επαναστασης "τρομοκρατες" ποιος διαολο το καθοριζει και με τι κριτηρια?

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.