18/8/19

H κρίση στο Χονγκ Κονγκ σε 300 λέξεις

EPA/JEROME FAVRE
Τις τελευταίες 10 εβδομάδες το Χονγκ Κονγκ βιώνει τη μεγαλύτερη πολιτική κρίση από τότε, που πέρασε στον έλεγχο της Κίνας. Εκατοντάδες χιλιάδες διαδηλωτές κατεβαίνουν καθημερινά στους δρόμους, οι βίαιες συγκρούσεις με την αστυνομία μαίνονται και οι φόβοι για επέμβαση του στρατού εντείνονται. Πώς άρχισαν όλα;
Η πρωθυπουργός της ημιαυτόνομης περιοχής, Κάρι Λανγκ, προώθησε τον Απρίλιο ένα νομοσχέδιο, που θα επέτρεπε την έκδοση υπόπτων στην κυρίως Κίνα. Υπήρξαν φόβοι ότι οι κατηγορούμενοι εκεί θα είχαν απάνθρωπη μεταχείριση και καμία εγγύηση για δίκαιη δίκη. Ακτιβιστές και δημοσιογράφοι επικριτικοί προς το κινεζικό καθεστώς θα μπορούσαν να είναι τα πρώτα θύματα, σύμφωνα με τους διαδηλωτές.

REUTERS/THOMAS PETER
Παράλληλα το νομοσχέδιο θα ήταν το πρώτο βήμα ώστε το Πεκίνο να αποκτήσει περισσότερο έλεγχο επί του Χονγκ Κονγκ, που μπορεί να μην είναι ανεξάρτητο, αλλά προσφέρει στους πολίτες του πολύ μεγαλύτερες ελευθερίες. Πρώην βρετανική αποικία, σήμερα η περιοχή είναι μέρος της Κίνας, αλλά διοικείται στη βάση της συμφωνίας για «μία χώρα, δύο συστήματα». Διαθέτει ξεχωριστό πολιτικό, νομικό και δικαστικό σύστημα από την κυρίως Κίνα και διασφαλίζει στους πολίτες το δικαίωμα της συνάθροισης, την ελευθερία του λόγου και τη δυνατότητα  εκδηλώσεων μνήμης για τη σφαγή της Τιενανμέν. Έχει δικό του νόμισμα, αλλά και ξεχωριστή πολιτιστική ταυτότητα. Πολλοί πολίτες δεν θεωρούν εαυτούς Κινέζους.
REUTERS/THOMAS PETER
Η ηγέτιδα του Χονγκ Κονγκ, Κάρι Λαμ, έρχεται αντιμέτωπη με διαδηλωτές έξω από το γραφείο της. 
Οι διαδηλωτές ζητούν την πλήρη απόσυρση του νομοσχεδίου, την κατάργηση του χαρακτηρισμού «εξέγερση» για τις διαδηλώσεις, που ξέσπασαν στις 12 Ιουνίου, αμνηστία για όλους τους συλληφθέντες διαδηλωτές, ανεξάρτητη έρευνα για χρήση βίας εκ μέρους της αστυνομίας, καθολικό δικαίωμα ψήφου στις εκλογές για τον πρωθυπουργό (διευθύνων σύμβουλος είναι ο επίσημος όρος) και το Νομοθετικό Συμβούλιο. Αρκετοί θέλουν παραίτηση της Κάρι Λαμ.
REUTERS/THOMAS PETER
Αναλυτές πιστεύουν πως πέρα από το αίτημα διατήρησης της αυτονομίας και περισσότερης δημοκρατίας, ρόλο διαδραματίζουν και οι μεγάλες οικονομικές ανισότητες στην περιοχή. Αυτές λειτούργησαν ενδεχομένως ως «λάδι» σε μία φωτιά, που δεν θα σβήσει αν δεν αντιμετωπιστούν.  
naftemporiki.gr με πληροφορίες από BBC, CNN

1 σχόλιο:

  1. Ομολογώ μου διαφεύγει ο στόχος αυτήςτης οργανωμένης "έγχρωμης επανάστασης". Οι ΗΠΑ ξέρουν άριστα ότι οι Κινέζοι δεν θα αφήσουν το Χονγκ-Κονγκ ότι και αν χρειαστεί να κάνουν. Το μόνο απτό κέρδοςτους θα είναι να φανεί πως το Πεκίνο είναι αυταρχικό. Και λοιπόν; Θα εκλείψει ο Κινέζικος ανταγωνισμός και η οικονομική, πολιτική απειλή;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.