23/8/19

Κατάσταση lose - lose

Κάποια στιγμή, πριν από χρόνια, με είχαν καλέσει να συμμετέχω, ως ομιλητής, σε μια διάλεξη και παρουσίαση μιας πρωτοποριακής λύσης για το πρόβλημα της αποχέτευσης των τότε τεσσάρων όμορων δήμων Ραφήνας, Πικερμίου, Αρτέμιδος και Σπάτων.
Η λύση δεν έχει πια σημασία γιατί το έργο δεν έγινε ποτέ.
Οι δήμαρχοι - προς τιμήν τους - είχαν συμφωνήσει, είχαν χωροθετήσει το νέο επαναστατικό βιολογικό καθαρισμό, είχαν εξασφαλίσει τα κονδύλια από την ΕΕ και στα πλαίσια της ενημέρωσης του κοινού γινόταν η παρουσίαση της λύσης από την κοινοπραξία ξένων και ελληνικών τεχνικών εταιρειών, στο πολιτιστικό κέντρο "Χρήστος Μπέκας".

Το σύστημα αυτό προέβλεπε το διαχωρισμό των στερεών αποβλήτων και τη χρήση τους στην ηλεκτροπαραγωγή. (Θεωρείται ανανεώσιμη πηγή ενέργειας και ακόμη και η προκύπτουσα ποσότητα CO2 δεν προσμετράται στο εθνικό ισοζύγιο).
Εκτός από πλήθος κόσμου, ξεχώριζε το πανό του ΠΑΜΕ, ενώ κάποιος ανεγκέφαλος που διέκοπτε και φώναζε οτι "εκπροσωπεί το 8% του δήμου Πικερμίου και δεν γίνεται να μην τον έχουν καλέσει επισήμως..", υπήρχε γενικώς ταραχή και οχλοβοή. Μας έκοψαν το ρεύμα κατά τη διάρκεια της διάλεξης ενός Αμερικάνου καθηγητή και τελικά ήρθε η αστυνομία για να μπορέσουμε να συνεχίσουμε.

Το πρόβλημα των κατοίκων που έκαναν τους ταραξίες (εκτός από τα συμφέροντα των βοθρατζήδων που θίγονταν) : Δεν ήθελαν το έργο να γίνει ιδιωτικό. Ήθελαν επίσης την διασύνδεση τους με την Ψυττάλεια για να μην ρέουν τα καθαρισμένα απόνερα στην Ανατολική πλευρά της Αττίκης και όλα αυτά από το δημοσιο φυσικά...
Να σημειώσουμε εδώ ότι τα καθαρισμένα ύδατα θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για πότισμα και πυρόσβεση, αλλά ουδείς ήθελε να ακούσει.
Δεν γνωρίζω σήμερα τι εχει γίνει μετά από τόσα χρόνια. Αν κάποιος είναι κάτοικος της περιοχής και δεν εχει πια βόθρο, ας μας το πει.
Αλλά το δίδαγμα παραμένει το ιδιο: κάποιοι λίγοι λοβοτομημένοι σταματούν την πρόοδο, απαιτούν όλα να τα κάνει το κράτος - λες και δεν θα τα πληρώσουν οι πολίτες - και όλα αυτά τα ονομάζουν "αγώνες"...

John Zolotas

....... 
Είναι θέμα πίστης. Κάποιοι άνθρωποι έχουν αλλεργία με το γεγονός ότι θα βγάλει κέρδη ο εργολάβος (έτσι μιλάμε για υπερκέρδη, για πάρτυ των εργολάβων κλπ).
 Ακόμη κι αν με τον εργολάβο θα στοίχιζε 150 ευρώ (100 λειτουργικό κόστος και 50 τα υπερκέρδη του) ενώ με δημόσια διαχείριση (λόγω κακοδιαχείρισης, αναποτελεσματικών δομών, έλλειψης κινήτρων, προσωπικές αντζέντες των ιθυνόντων αντιθετες με το δημόσιο συμφέρον, κομματικών και παραταξιακών παρεμβάσεων κ.α.) θα είχε κόστος λειτουργίας 200 ευρώ (βλέπε ΕΒΖ, Λάρκο και τόοοοοσες άλλες μαύρες τρύπες του δημοσίου που παρέχουν τις υπηρεσιες του σε ψηλότερη τιμή και χειρότερη ποιότητα από έναν ιδιώτη), οι πιστοί αυτού του δόγματος προτιμούν να πληρώνουν οι ίδιοι «κάτι τις παραπάνω» αρκεί να μην βγάλει κέρδη ο εργολάβος, κατάσταση lose - lose δηλαδή (προκειμένου να χάσεις εσύ είμαι διατεθειμένος να χάσω κι εγώ).

1 σχόλιο:

  1. Ο υπογράφων είναι μάλλον ειδικός στο θέμα του καθαρισμού λυμμάτων, επειδή παρακολούθησε όλα τα μαθήματα τα σχετιζόμενα με το εν λόγω θέμα, ως μια υποχρεωτική για το Δίπλωμα ειδικότητα Διπλωματούχου Πολιτικού Μηχανικού.

    Το άρθρο που αναρτήθηκε είναι απολύτως σωστό, όσον αφορά το τεχνολογικό μέρος του καθαρισμού.

    Για την ηλίθια προδιάθεση, υποτίθεται των κατοίκων, διότι σίγουρα πρόκειται για την ανάμιξη αριστερών κομματικών δεν υπάρχει καμία δικαιολογία.

    Είναι βέβαιο ότι οι πραγματικοί κάτοικοι δεν επιθυμούν να ζουν μέσα στην βρώμα τους και να πληρώνουν εκκενώσεις βόθρων.

    Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία πως πρόκειται για ανθρώπους χωρίς μόρφωση για το θέμα τούτο, την οποία αμορφωσιά εκμεταλλεύονται ψηφοθηρικά πάντοτε, οι υποτιθέμενοι "φίλοι" του περιβάλλοντος.

    Είναι τόσο κοινού ενδιαφέροντος τα θέματα της διάθεσης των απορριμμάτων καθώς και των λυμμάτων ώστε να μην βλάπτουν την υγεία των πολιτών, που δεν δικαιολογείται η πιθανή άγνοια των πολιτών.

    Βέβαια οι αριστερόστροφοι «πληθυσμοί», οι οποίοι υποτίθεται ότι κόπτονται για το περιβάλλον, αδιαφορούν τελείως για αυτό, ενδιαφερόμενοι μόνον για την ψηφοθηρική του εκμετάλλευση και όχι για την επίλυση του σοβαρού αυτού προβλήματος.

    Απόδειξη....: Αποτελεί η αποτυχούσα πρόσφατη Περιφερειάρχης κ. Ρένα Δούρου, η οποία περιβαλλοντολογικά χαντάκωσε κυριολεκτικά την Περιφέρειά της και η οποία αφ΄ ενός μεν δεν έκανε κανένα έργο περιβαλλοντολογικό στην Περιφέρειά της, αφ΄ετέρου δεν πρότεινε κανένα σχέδιο για το περιβάλλον, απολύτως τίποτε, για την Περιφέρειά της.

    Ο αρθρογράφος κ. Ι. Ζολώτας έχει απόλυτο δίκαιο!!!

    Ευμένης Καρδιανός

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.