27/8/19

Στον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας σήμερα η Shell ελέω Αφροδίτης, στα "κάγκελα" ο Ερντογάν

  Πέτρος Θεοχαρίδης   
Τις τελευταίες πινελιές στο σχέδιο ανάπτυξης του κοιτάσματος «Αφροδίτη» θα θέσουν σήμερα επί τάπητος Πρόεδρος της Δημοκρατίας και υπουργός Ενέργειας, σε συνάντησή τους με υψηλόβαθμη αντιπροσωπεία της βρετανο- ολλανδικής Shell. Η συνάντηση πραγματοποιείται μετά από πρωτοβουλία της Shell, η οποία προφανώς θέλει να στείλει και το μήνυμα ότι και αυτός ο ενεργειακός κολοσσός είναι στην Κύπρο και συμμετέχει στο ενεργειακό της πρόγραμμα μέσω του σημαντικού της μεριδίου στο κοίτασμα «Αφροδίτη», αλλά και ως υποδοχέας του φυσικού αερίου στο Ιτκού της Αιγύπτου. 
Σύμφωνα με τις πληροφορίες του «Φ», ενώ ουσιαστικά οι πολύμηνες διαπραγματεύσεις σε σχέση με τις αλλαγές που ζητήθηκαν από την κοινοπραξία Noble – Shell – Delek για τον αναλογικό καταμερισμό του κοιτάσματος έχουν καταλήξει, σε τελικό στάδιο βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις για το σχέδιο ανάπτυξης του κοιτάσματος, που πρέπει να εγκριθεί από την κυπριακή Κυβέρνηση. Ο υπουργός Ενέργειας Γιώργος Λακκοτρύπης θεώρησε ότι είναι προς το συμφέρον της Κυπριακής Δημοκρατίας οι δύο εγκρίσεις –της νέας συμφωνίας αναλογικού καταμερισμού και του σχεδίου ανάπτυξης του «Αφροδίτη»– να πάνε «πακέτο», δηλαδή ταυτόχρονα.
Όπως έγγραψε ο «Φ», με βάση τη νέα συμφωνία αναλογικού καταμερισμού, στο σύνολο εκμετάλλευσης του κοιτάσματος προβλέπεται ότι το 57,1% των καθαρών εσόδων από το «Αφροδίτη» κατανέμεται στο κράτος. Ταυτόχρονα, μέσα από τη νέα σύμβαση, καθορίζονται και ρητά χρονοδιαγράμματα ανάπτυξης του κοιτάσματος.  
Σύμφωνα με τις πληροφορίες του «Φ», η σημερινή συνάντηση αναμένεται να δώσει ώθηση ώστε η κοινοπραξία να ολοκληρώσει το συντομότερο και τις τροποποιήσεις στο σχέδιο ανάπτυξης που αντιπρότεινε το υπουργείο Ενέργειας, ώστε σύντομα να εγκριθεί το πακέτο και να μπει το νερό στο αυλάκι για ανάπτυξη του «Αφροδίτη».
 
Φιλελεύθερος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.