27/8/19

YPG και SDF ετοιμάζονται να αποσυρθούν από τα τουρκικά σύνορα

  • (Φωτ. αρχείου: EPA / STR)
Η πολιτοφυλακή YPG των Κούρδων της Συρίας και οι υποστηριζόμενες από τις ΗΠΑ Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF) ετοιμάζονται να αποσυρθούν από μια λωρίδα πλάτους 5-14 χιλιομέτρων κατά μήκος των συνόρων με την Τουρκία, δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος των SDF Μούσταφα Μπάλι.
Όπως συμφωνήθηκε στις αμερικανοτουρκικές συνομιλίες, το πλάτος που θα έχει η μεθοριακή αυτή λωρίδα μέσα στο έδαφος της Συρίας θα ποικίλλει και θα περιλαμβάνει αγροτικές περιοχές ή στρατιωτικές θέσεις και όχι πόλεις ή κωμοπόλεις, δήλωσε ο Μπάλι στο Ρόιτερ.
Οι SDF, στην πρώτη γραμμή των οποίων βρίσκονται οι YPG, ελέγχουν μεγάλο μέρος της βόρειας και της ανατολικής Συρίας, αφού κατέλαβαν εδάφη από το Ισλαμικό Κράτος.

2 σχόλια:

  1. Σίγουρα πολύ σημαντική εξέλιξη μένει να δούμε όμως αν είναι το τυράκι. Οι κινήσεις του ιρσραηλ δείχνουν ότι το Ισραήλ δεν είναι ευχαριστημένο με την διαφαινόμενη διευθέτηση και ίσως αυτό να αντικατοπτριζει και το πως αισθάνονται οι αμερικανοι και ίσως δικαίως θα έλεγα. Με βάση τα τωρινά δεδομένα φαίνεται πως Ρωσία και Τουρκία έχουν συμφωνήσει το Ιντλιμπ να περάσει στα χέρια του Ασαντ και πιθανώς το Αφριν να αποκτήσει κάποιο είδος αυτονομίας ως τουρκμενικη περιοχή. Επιπλέον, οι κουρδοι θα έχουν επίσης κάποια αυτονομία αλλά σίγουρα η επιρροή τους θα είναι πολύ περιορισμένη πλέον και θα είναι τα τρία κουρδικα καντονια ντεφακτο απομονωμένα ειδικά μάλιστα και μετά τις επιχειρήσεις στο βόρειο Ιράκ αλλά και τις εσωτερικές έριδες των Κούρδων. Η Τουρκία δε βγαίνει με βάση αυτό το σενάριο με σίγουρα αυξημένη επιρροή και ντεφακτο κυριαρχία στη βορειοδυτική Συρία και βόρειο Ιράκ αλλά και πολύ ισχυρές σχέσεις με Ιράν και φυσικά Ρωσία που σημαίνει πως εν ευθετω χρόνο και το καθεστώς Ασαντ θα αναγκαστεί να εξομαλύνει τις σχέσεις του με την Τουρκία. Σίγουρα αυτό το σενάριο είναι ενάντια στα συμφέροντα των ΗΠΑ αλλά και του Ισραήλ στην περιοχή ενώ θα απελευθερωσει και δυνάμεις της Τουρκίας ώστε να ασχοληθούν με Ελλάδα και Κύπρο. Οι τέσσερις χώρες είναι φυσικές σύμμαχοι στην περιοχή πλέον αλλά υπάρχει ένα σοβαρό πρόβλημα η αμερικανική πολιτικη εξαρτάται από τα πρόσωπα που ενεργούν στην περιοχή και όλες οι ενδείξεις τείνουν στο ότι τα πρόσωπα αυτά δεν ενεργούν με βάση τα αμερικανικά γεωπολιτικά συμφέροντα αλλά με βάση την τσέπη τους.... Ο Ερντογαν είναι σχεδόν βέβαιο ότι δωροδοκεί Αμερικανούς αξιωματούχους ίσως και στα ανώτερα κλιμάκια...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Παράδειγμα για αυτό που γράφω παραπάνω ο Matthew Bryza... Board of directors Στην Turcas παλιότερα κατευθυνε την αμερικανική πολιτική στα ελληνοτουρκικα.... Ας ξυπνάμε σιγά σιγά ειδικά όσοι έχουν συμβουλους με τουρκαλας γκόμενες... Τι άλλο ναπουμε δηλαδή;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.