11/9/19

11 Σεπτεμβρίου και hoaxes

Μια από τις γνωστότερες θεωρίες συνωμοσίας έχει να κάνει με την επίθεση στους Δίδυμους Πύργους στις 11 Σεπτεμβρίου 2001 και το θάνατο σχεδόν 3.000 ανθρώπων. Δεν είναι λίγοι αυτοί που υποστηρίζουν πως ήταν δουλειά εκ των έσω για να δικαιολογηθούν οι πόλεμοι που ακολούθησαν σε Ιράκ και Αφγανιστάν.
Με βάση την ανωτέρω παραδοχή, δημιουργήθηκαν επιπλέον μύθοι όπως το γεγονός ότι οι Εβραίοι είχαν προειδοποιηθεί και δεν πήγαν να εργαστούν εκείνη την ημέρα, ή πως η αμερικανική αεράμυνα ήταν μυστηριωδώς ανίκανη να ανταποκριθεί εκείνη την ημέρα κτλ.

Γεγονότα

Στις 11 Σεπτεμβρίου 2001, εκδηλώθηκαν τρομοκρατικές επιθέσεις εναντίον στόχων στις Ηνωμένες Πολιτείες. Σε τέσσερα πολιτικά αεροσκάφη εκδηλώθηκε αεροπειρατεία, και τα τρία από αυτά οδηγήθηκαν από τους αεροπειρατές και προσέκρουσαν στους Δίδυμους Πύργους του Παγκόσμιου Κέντρου Εμπορίου και το Πεντάγωνο, ενώ το τέταρτο συνετρίβη σε ανοικτό χώρο. Οι Δίδυμοι Πύργοι κατέρρευσαν λίγη ώρα μετά τις συγκρούσεις των αεροσκαφών επάνω τους, προκαλώντας χιλιάδες απώλειες: εκτός των 19 αεροπειρατών, συνολικά από τις επιθέσεις, 2973 άνθρωποι έχασαν την ζωή τους και 24 μένουν αγνοούμενοι. Ανάμεσα στα θύματα της 11ης Σεπτεμβρίου υπήρχαν και 36 άτομα ελληνικής καταγωγής.

Θεωρίες συνωμοσίας

Ένα γεγονός τόσο μεγάλης σημασίας, ήταν φυσικό να προκαλέσει ανησυχία σε όλο τον πλανήτη. Παράλληλα, γεννήθηκαν και οι θεωρίες συνωμοσίας. Ο κυριότερος ισχυρισμός αντικατοπτρίζεται στη πεποίθηση πως οι επιθέσεις ήταν δουλειά εκ των έσω. Δηλαδή, η αμερικανική κυβέρνηση σκηνοθέτησε το μεγαλύτερο hoax όλων των εποχών, με σκοπό να δικαιολογήσει τις μετέπειτα επεμβάσεις στο Ιράκ και το Αφγανιστάν. Επιπλέον, «δικαιολογήθηκε» η αυξημένη αστυνόμευση και καταστολή, η παρακολούθηση των πολιτών κτλ.
Εδώ πρέπει να επισημάνουμε πως, ανάλογα με τον συνομωσιολόγο, πίσω από τις επιθέσεις κρύβονται οι Εβραίοι, οι Ιλλουμινάτι, οι ερπετόμορφοι, οι εξωγήινοι κτλ.

Ποια είναι η αλήθεια;

Η αμερικανική κυβέρνηση, αμέσως μετά τις επιθέσεις, ξεκίνησε ενδελεχείς έρευνες τόσο για το πως οι Άραβες αεροπειρατές κατάφεραν ένα τόσο μεγάλο πλήγμα, όσο και γιατί οι Δίδυμοι Πύργοι κατέρρευσαν τόσο γρήγορα.

Η κατάρρευση

Για το θέμα της κατάρρευσης των Πύργων, η κυβέρνηση των ΗΠΑ έδωσε εντολή στο National Institute of Standards and Technology, να ερευνήσει το ζήτημα. Η μελέτη κόστισε 16 εκ. δολάρια και ερεύνησε ενδελεχώς τις καταρρεύσεις τόσο των Δίδυμων Πύργων, όσο και την κατάρρευση του Πύργου 7 που δεν χτυπήθηκε από αεροπλάνο.
Η μελέτη διαπίστωσε μεταξύ άλλων, πως τα αεροσκάφη έπεσαν με μεγάλη ταχύτητα στους Πύργους με αποτέλεσμα να προκαλέσουν σοβαρές ζημιές τόσο στις βασικές κεντρικές κολόνες, όσο και στις περιμετρικές. Ακόμη και έτσι όμως, οι Πύργοι δεν έπρεπε να καταρρεύσουν. Οι φωτιές όμως που προκάλεσαν τα καύσιμα «αδυνάτισαν» τις εναπομείνασες κολόνες και σε συνδυασμό με τις στρεβλώσεις, είχαν ως αποτέλεσμα την κατάρρευση. Η πρόσκρουση, εκτόπισε την αντιπυρική μόνωση που υπήρχε μεταξύ των ορόφων, με αποτέλεσμα, η φωτιά να επεκταθεί.
Η μελέτη, κατηγορηματικά διαψεύδει τα περί ελεγχόμενης έκρηξης. Κάθε αεροσκάφος μετέφερε περίπου 90.000 λίτρα εξαιρετικά εύφλεκτου αεροπορικού καυσίμου. Μέσα στους Πύργους υπήρχαν εύφλεκτα υλικά (γραφεία, χαλιά κουρτίνες κτλ). Ο χάλυβας λιώνει στους 1.500 βαθμούς C. Η θερμοκρασία της φωτιάς δεν ξεπέρασε τους 1.000 βαθμούς. Ο χάλυβας ωστόσο (το υλικό κατασκευής των κολόνων), αρχίζει να «μαλακώνει» από τους 450 βαθμούς και στους 620, έχει χάσει τη μισή του «δύναμη». Και πάλι όμως, θα μπορούσε να αντέξει. Η αποτυχία των στηριγμάτων, οφείλεται τόσο στο «μαλάκωμα» του χάλυβα από τη θερμοκρασία, όσο και στην ανομοιογενή θέρμανσή του.
Δηλαδή, σε κάποια σημεία οι κολόνες και το πλαίσιο εκτέθηκαν σε θερμοκρασίες για παράδειγμα 1.000 βαθμών και σε άλλα, 500 βαθμών. Αυτό προκάλεσε στρέβλωση των χαλυβδινων κολονών και πλαισίων και κατ επέκταση την κατάρρευση. 

Γιατί η NORAD δεν αντέδρασε;

Η NORAD (North American Aerospace Defense Command), είναι υπεύθυνη για τη προστασία του αμερικανικού εναέριου χώρου. Είναι υπεύθυνη για αναχαίτιση εξωτερικών απειλών. Τα τελευταία 10 χρόνια πριν την 11η Σεπτεμβρίου, είχε γίνει μόνο μια «αναχαίτιση» πολιτικού Learjet. Την επίμαχη ημέρα, υπήρχαν μόνο 14 αεροσκάφη σε καθήκοντα αναχαίτισης για ολόκληρες τις 49 πολιτείες των ηπειρωτικών ΗΠΑ. Ακόμη και εάν είχαν ειδοποιηθεί εγκαίρως, κάτι που δεν έγινε, θα ήταν εξαιρετικά δύσκολο για τους χειριστές των ραντάρ της NORAD, να ξεχωρίσουν τα ίχνη των πραγματικών απειλών, ανάμεσα σε 4.500 ίχνη αεροσκαφών που βρίσκονταν εκείνη τη στιγμή στον αέρα.

Πού είναι τα συντρίμμια του αεροσκάφους που έπληξε το Πεντάγωνο;

Οι συνομωσιολόγοι υποστηρίζουν πως οι ζημιές στο Πεντάγωνο δε προκλήθηκαν από τη πτώση του Boeing 757 των αεροπειρατών, αλλά από πύραυλο ή ελεγχόμενη έκρηξη. Στη πραγματικότητα όμως, τα συντρίμμια του αεροσκάφους βρέθηκαν στο σημείο και υπάρχουν φωτογραφίες που το αποδεικνύουν.

Πού ήταν οι Εβραίοι;

Αυτή η θεωρία «έπαιξε» πολύ και στην Ελλάδα. Ο ισχυρισμός δηλαδή ότι οι Εβραίοι γνώριζαν για τις επιθέσεις με αποτέλεσμα να μην πάνε για δουλειά στου Δίδυμους Πύργους εκείνη την ημέρα. Εάν κάποιος κάνει το κόπο να αναζητήσει στο ίντερνετ τη λίστα με του 2973 νεκρούς των επιθέσεων της 9/11 και ρίξει μια ματιά στα ονόματα των θανόντων, θα διαπιστώσει κατι παράξενο: Πάρα πολλά εξ αυτών είναι εβραϊκά… Τουλάχιστον 400 Αμερικανοί εβραϊκής καταγωγής και 5 ισραηλινοί πολίτες συμπεριλαμβάνονται στα θύματα. Με άλλα λόγια το ποσοστό των Εβραίων που σκοτώθηκαν στις επιθέσεις προσεγγίζει το 8%.
Κόστος
Πέρα από τις ανθρώπινες ζωές, το κόστος σε χρήμα από τις επιθέσεις στις ΗΠΑ, εκτιμάται στο διόλου ευκαταφρόνητο ποσό των 3,3 τρις δολαρίων. Δηλαδή περίπου 8πλάσιο σε σχέση με το ελληνικό χρέος. Θα μπορούσε λοιπόν ο καθένας να αναρωτηθεί εάν οι Αμερικανοί θα ήταν πρόθυμοι να προκαλέσουν στον εαυτό τους τόσο μεγάλη ζημιά.
Το Popular Mechanics δημοσίευσε το 2006 μια έρευνα για τους σκοπούς της οποίας επιστράτευσε 300 εμπειρογνώμονες και οργανώσεις. Θεωρείται ίσως η καλύτερη ανεξάρτητη έρευνα για τις θεωρίες συνωμοσίας πάνω στις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου. Η έρευνα ενημερώθηκε το 2011 και κυκλοφορεί ως βιβλίο με τον τίτλο: Debunking 9/11 Myths: Why Conspiracy Theories Can’t Stand Up to the Facts
Ερευνήθηκαν και διαψεύστηκαν πολλοί μύθοι, σε 4 ενότητες:

Η δημοσίευση του Europhysics News αμφισβητεί την επίσημη εκδοχή της 11ης Σεπτεμβρίου

Η επιθέσεις της 9/11 έχουν αποτελέσει εφαλτήριο για δεκάδες θεωρίες συνωμοσίας. Η γνωστότερη όλων, υποστηρίζει πως το χτύπημα ήταν οργανωμένο εκ των έσω. Ένα από τα δυνατότερα χαρτιά αυτής της θεωρίας, είναι η κατάρρευση του παρακείμενου των δίδυμων πύργων, 47όροφου κτηρίου WTC 7, το οποίο δεν χτυπήθηκε από αεροπλάνο, αλλά παρόλα αυτά, κατέρρευσε.
Μια δημοσίευση πριν ένα χρονο στο Europhysics News, ήρθε να τροφοδοτήσει εκ νέου τη θεωρία της ελεγχόμενης κατάρρευσης του WTC 7. Κάποιοι δε δίστασαν να πουν πως η μελέτη αυτή, βάζει ταφόπλακα στους ισχυρισμούς των Αμερικανών, πως η κατάρρευση ήταν αποτέλεσμα των πυρκαγιών και όχι ελεγχόμενη κατεδάφιση. Το δημοσίευμα ακολουθεί στο παρακάτω λινκ:
Διαβάζοντας τη παραπάνω μελέτη, εκ πρώτης όψεως θα μπορούσαμε να πούμε πως τα στοιχεία που παραθέτει, είναι συγκλονιστικά. Στη προκειμένη περίπτωση όμως, μια ανάγνωση δεν είναι αρκετή.
Το περιοδικό Europhysics News που φιλοξενεί το δημοσίευμα, μας ενημερώνει στην αρχή του άρθρου τα εξής:
«Το άρθρο αυτό είναι κατά κάποιο τρόπο διαφορετικό από τα συνηθισμένα αμιγώς επιστημονικά άρθρα μας διότι περιέχει κάποιες υποθέσεις. Ωστόσο, δεδομένης της χρονικής συγκυρίας και της σημαντικότητας του θέματος, σκεφτήκαμε πως το θέμα είναι αρκούντως τεχνικό και ενδιαφέρον για να δημοσιευτεί. Προφανέστατα, τα περιεχόμενα του άρθρου, εμπίπτουν στην ευθύνη των συντακτών του«.
Ευθέως λοιπόν το περιοδικό αποστασιοποιείται από το συμπέρασμα των συντακτών.

Σημαντικές παραλείψεις

Η μελέτη χωλαίνει σε διάφορα σημεία. Για παράδειγμα, οι συντάκτες κάνουν λόγο για συστήματα αυτόματης κατάσβεσης που υπάρχουν σε κάθε ουρανοξύστη. Επομένως, όπως ισχυρίζονται, η φωτιά θα έπρεπε να συγκρατηθεί και να μην προκαλέσει κατάρρευση. Φαίνεται όμως να αγνοούν πως η κατάρρευση του νότιου πύργου (WTC 2), κατέστρεψε τους αγωγούς νερού με αποτέλεσμα οι καταιονητήρες νερού να μην δουλέψουν ποτέ.
Ένα ακόμη παράδειγμα είναι ο ισχυρισμός πως κάποια βασικά δομικά στοιχεία ενός κτηρίου, είναι μονωμένα για να αντέχουν υψηλές θερμοκρασίες. Το ίδιο ισχύει και μεταξύ ορόφων για τον περιορισμό ενδεχόμενης πυρκαγιάς. Η πτώση των αεροσκαφών όμως, διέλυσε την οποιαδήποτε προστασία, αφήνοντας τη φωτιά ανεξέλεγκτη. Αυτό το στοιχείο, επίσης αγνοείται στη μελέτη.
Η έρευνα ισχυρίζεται πως αυτή η εικόνα δείχνει ελεγχόμενες εκρήξεις και είναι τρανή απόδειξη της θεωρίας. Αυτές οι «εκρήξεις» όμως, παρατηρήθηκαν μόνο κατά τη στιγμή της κατάρρευσης και οφείλονται στην εκτόνωση του αέρα που συμπιέζεται από τους υπό κατάρρευση υπερκείμενους ορόφους.

Σχετικά με το περιοδικό

Το Europhysics News, δεν είναι ένα επιστημονικό περιοδικό. Τα άρθρα που φιλοξενεί, δεν περνάνε από το βάσανο του peer-reviewing, δηλαδή δεν ελέγχονται από άλλους επιστήμονες, πριν δημοσιευτούν. Εν ολίγοις, σχεδόν ο οποιοσδήποτε μπορεί να αρθρογραφήσει. Εδώ έρχεται και «κολλάει» το NOTE FROM THE EDITORS, που σας παραθέσαμε στην αρχή του άρθρου.

Σχετικά με τους συντάκτες

Οι τέσσερις συντάκτες του άρθρου είναι οι Steven Jones, Robert Korol, Anthony Szamboti και Ted Walter. Ο Jones ήταν καθηγητής φυσικής στο Brigham Young University, μέχρι την εποχή που άρχισε να ασχολείται ενεργά με το θέμα της 9/11. Οι ακραίες και  ανυπόστατες  θεωρίες του, τον οδήγησαν αρχικά σε υποχρεωτική άδεια μετ’ αποδοχών και στη συνέχεια στη πρόωρη συνταξιοδότηση.
Ο Robert Korol είναι ένας ακόμη συνταξιούχος ακαδημαϊκός, γνωστός υποστηρικτής των θεωριών συνωμοσίας για την 9/11.
Ο Ted Walker αυτοπαρουσιάζεται ως συγγραφέας. Δεν έχει καμία σχέση με φυσική ή οποιαδήποτε άλλη σχετική με το θέμα επιστήμη.
Ο Anthony Szamboti είναι μηχανολόγος-μηχανικός και από το 2007, βρίσκεται στο πλευρό του Jones.
Προφανώς, η αμεροληψία (βασικό συστατικό μια οποιαδήποτε έρευνας), δεν υφίσταται στη προκειμένη περίπτωση.

Επίλογος

Η έρευνα που φιλοξένησε το Europhysics News, πιθανότατα θα προστεθεί στις ήδη υπάρχουσες θεωρίες συνωμοσίας, αναθερμαινοντας το ενδιαφέρον των λεγόμενων «9/11 Truthers». Τέλος, το European Scientific Journal και το European Scientific Institute, ξεκαθάρισαν πως δεν έχουν καμία σχέση με οποιαδήποτε σχετική δημοσίευση. Η απάντηση ήρθε για δημοσιεύματα που ήθελαν το ESJ να έχει δημοσιεύσει την έρευνα.

3 σχόλια:

  1. Παρακαλω μελετηστε τα παρακατω:

    https://phibetaiota.net/2018/07/memorandums-for-the-president-on-9-11-experts-say-what-the-9-11-commission-was-too-corrupt-to-address/

    Οτι κατι μυριζει στην ολη υποθεση ειναι περαν πασης αμφιβολιας βεβαιον. Κρινοντας εκ του αποτελεσματος. Ακομα πολεμουν την "τρομοκρατια" που δημιουργησαν οι ιδιοι !!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αν σκεφτείς ότι αρχηγός στο FBI ήταν ο γνωστός Mueller που έθαψε κυριολεκτικά όλα τα στοιχεία για να μην ανακαλυφθούν τα εκρηκτικά που έριξαν τα τρία κτίρια, καταλαβαίνεις και την σκοπιμότητα και την αξιοπιστία του άρθρου που συνετάγη καθ υπαγόρευση στα Γερμανικά υπόγεια των Βρυξελλών.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. @ ΧΑΚ,

    Άδικος κόπος φίλε μου. Μην προσπαθείς να πείσεις ανόητους που ακόμη νομίζουν πως οι ανεμόμυλοι εκδηλώνουν επίθεση εναντίον τους - όταν προσπαθείς να κάνεις διάλογο με βλαμμένους, το μόνο που θα καταφέρεις είναι να σε ρίξουν στο επίπεδό τους και να κερδίσουν λόγω εμπειρίας στην ανοησία. Ακόμη και στο παρόν blog, έχει χαζοβιόληδες που έχουν κατά καιρούς πει πχ πως η Σελήνη έχει πυραυλοκινητήρες που την κρατούν σε τροχιά, πως στη Γη ζουν ερπετόμορφοι, πως η Γη είναι επίπεδη, πως οι προφητείες και ο γέροντας θα μας δώσουν την Πόλη, πως οι Έλληνες είναι ο πιο έξυπνος λαός του Πλανήτη και πως όλοι οι κακοί ξένοι μας ζηλεύουν & μας φθονούν κλπ, κλπ, κλπ…

    …Ακόμη και σήμερα - ακόμη και στο παρόν θέμα αν προσέξεις - έχει σαλεμένους που ακόμη υποστηρίζουν πως «…το FBI είναι πίσω από την επίθεση της 9/11 καθ’ υπόδειξη των ‘Γερμανικών υπογείων των Βρυξελλών’…»

    Ρε φίλε ΤΙ ΖΟΥΜΕ; Πως επιβιώνουμε με τόσους βλαμμένους να κυκλοφορούν, να οδηγούν, να ψηφίζουν ανάμεσά μας. Πως;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.