10/9/19

29 χρόνια ραδιοφωνίας και... διζωνική!

Λάζαρος Μαύρος
ΤΡΕΙΣ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 1990 άρχισε τη λειτουργία του το Ράδιο Πρώτο. Ήταν το έτος της ιστορικής νίκης της ελεύθερης ραδιοφωνίας στην Κύπρο. Της απελευθέρωσης των ερτζιανών από την κρατική μονοπωλιακή δικτατόρευση της ραδιοφωνίας που ασκούσε η εκάστοτε κυβέρνηση, διά του κρατικού ΡΙΚ. Είχαν προηγηθεί οι «αναρχοαυτόνομοι ραδιοπειρατές», με τις εκπομπές του Ράδιο Αυτοδιάθεση, του Ράδιο Επιστροφή, του Ράδιο Καραβάς, του Ράδιο Οδοφράγματος κ.ά., που οι διαδοχικές κυβερνήσεις Σπ. Κυπριανού και Γ. Βασιλείου έστελναν την Αστυνομία για να τους σιγήσει, να κατάσχει τους «παράνομους» πομπούς τους και να συλλάβει για να δικάσει τους... δράστες! Τα επόμενα χρόνια ανατράπηκε και η κρατική μονοπωλιακή δικτατόρευση (πάντα διά του ΡΙΚ) στην τηλεόραση, με τη λειτουργία των ιδιωτικών τηλεοπτικών καναλιών.

ΟΣΕΣ και όσοι είναι σήμερα στην ηλικία κάτω των 40 χρόνων (ήσαν δηλαδή 11χρονα παιδάκια οι μεγαλύτεροι το 1990), φυσιολογικά δεν έχουν μνήμες του ισχύοντος πριν από το 1990 καθεστώτος κρατικής δικτατόρευσης της ραδιοφωνίας - τηλεόρασης. Πολύ περισσότερο, η γενιά του διαδικτύου και των «μέσων κοινωνικής δικτύωσης», είναι πολύ δύσκολο να φανταστεί - με οιεσδήποτε προσλαμβάνουσες παραστάσεις - το καθεστώς κρατικής δικτατόρευσης της ραδιοφωνίας - τηλεόρασης.
Όπως δεν ξέρουν, παρά μόνο μουσειακώς, την... γραφομηχανή, τους δίσκους βυνιλίου, την λινοτυπική μηχανή και τα καρούλια των μαγνητοφώνων, πολύ περισσότερο αδυνατούν να αντιληφθούν την έκταση τής προ του 1990 στέρησης της ελευθερίας λόγου και της ελευθερίας δημόσιας έκφρασης γνώμης, από ραδιοφώνου και τηλεοράσεως. Ούτε την ανυπαρξία «πλουραλισμού», για όσους... θυμούνται τη λέξη.

ΑΠΟ ΤΗΝ 3η Σεπτ. 1990, με τη συμβολή και του Ράδιο Πρώτο, για πρώτη φορά η κοινωνία των πολιτών απέκτησε τη δυνατότητα να εκφράζει και ν’ ακροάζεται από ραδιοφώνου ελεύθερα και τη δική της απέχθεια στη «λύση» Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας που οι Τούρκοι Κατακτητές εξανάγκασαν τον ηττημένo το 1974 Ελληνισμό (Αθήνα και Λευκωσία) να διαπραγματεύεται ως τη «μόνη λύση» του Κυπριακού.

- Κυβερνούσε τότε ο Γιώργος Βασιλείου, τον οποίο πέτυχε να εκλέξει το 1988 η τότε ηγεσία του ΑΚΕΛ για να εκτοπίσει από το Προεδρικό τον Σπύρο Κυπριανού του ΔηΚο, επειδή από το 1985 είχε απορρίψει την υποταγή στη διζωνική των «Δεικτών Κουεγιάρ» (τότε Γ. Γρ. ΟΗΕ) που υποστήριζαν από κοινού ΔηΣυ-ΑΚΕΛ. Ο Βασιλείου ακολούθησε, στο Κυπριακό, την πολιτική του Γλαύκου Κληρίδη, όπως καυχιόταν τότε ο ίδιος ο πρόεδρος του ΔηΣυ. Σύρθηκε ο Βασιλείου σ’ επιπρόσθετες υποχωρήσεις απέναντι στον Ντενκτάς. Υποχωρήσεις οι οποίες παρήγαγαν το 1992 το σχέδιο διζωνικής λύσης που έμεινε έκτοτε γνωστό ως «Δέσμη Ιδεών Γκάλι», απ’ το όνομα του τότε Γ. Γρ. του ΟΗΕ.

ΕΤΥΧΕ τότε, λοιπόν, σ’ ένα από τα καθημερινά ρεπορτάζ του Ράδιο Πρώτο, πολλά γνωστά μέλη του ΔηΣυ Λεμεσού, με τη φωνή και τ’ ονοματεπώνυμό τους στο μικρόφωνο να εκφράσουν δημοσίως τη σφοδρότατη αντίθεσή τους στη Διζωνική πολιτική που προωθούσε η ηγεσία του κόμματός τους.

- Ο τότε Γ.Γρ. του ΔηΣυ και βουλευτής Αλέκος Μαρκίδης έγινε... Τούρκος απ’ τον θυμό του. Έφτασε μέχρι του σημείου να καταγγέλλει και από του βήματος της Βουλής το... Ράδιο Πρώτο. Και ύστερα, έσπευσε να οργανώσει και ειδικά σεμινάρια υπέρ της Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας για τους Συναγερμικούς, στα κομματικά γραφεία...

ΔΩΔΕΚΑ χρόνια αργότερα (1990-2002), στο ένατο (απ’ το 1993) έτος των κυβερνήσεων Γλαύκου Κληρίδη, ο Αλ. Φρ. Μαρκίδης, Γενικός Εισαγγελέας πλέον, υπήρξε ο πρωτο-πρώτιστος παρά τω Γλαύκω στις διαδικασίες για το Κυπριακό, οι οποίες παρήγαγαν το Σχέδιο Ανάν που κόμισε στο Προεδρικό, σε κίτρινο φάκελο 11 Νοεμβρίου 2002, ο απεσταλμένος του Γ. Γρ. του ΟΗΕ Κόφι Ανάν, κ. Άλβαρο ντε Σότο.

- Το Σχέδιο Ανάν, μετά από δύο χρόνια καθημερινής δημόσιας κατ’ αντιμωλίαν συζήτησης όλων των πτυχών και των λεπτομερειών του, από τον... πλουραλισμό πλέον των ραδιοφώνων και τηλεοράσεων και εφημερίδων, τέθηκε σε δημοψήφισμα το Σάββατο 24η Απριλίου 2004.

- Σημαντικό είναι να υπενθυμιστεί ότι υπέρ της Διζωνικής Ανάν τάχθηκε αρχηγικά και σθεναρά η τότε υπό τον Νίκο Αναστασιάδη ηγεσία του ΔηΣυ, διοργανώνοντας και το αλήστου μνήμης «μπλε-ροζ» συνέδριο του κόμματος, με τον Γλ. Κληρίδη να ορκίζεται μάλιστα ακόμη και... «εις το ιερόν ευαγγέλιον» υπέρ του ΝΑΙ στο Σχέδιο Ανάν.

ΤΙ ΑΠΕΔΩΣΑΝ ειδικά στον... κόσμο του ΔηΣυ τα από το 1990 σεμινάρια Διζωνικής του Μαρκίδη και η συνολική μακρόχρονη από το 1976 κληριδική και αναστασιαδική και μαρκιδική και κασουλιδική και αβερωφική κ.ο.κ. κομματική πολιτική υπέρ της Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας, φάνηκε και αποδείχθηκε στο Δημοψήφισμα του 2004:

- Η ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ 66% των ψηφοφόρων του ΔηΣυ, αυτοβούλως κι αυτοπροαιρέτως ανυπάκουοι και ανυπόταχτοι κι απειθάρχητοι στο κόμμα τους και στις αποφάσεις της ηγεσίας τους και στους όρκους του Κληρίδη «πατριάρχη» της παράταξής τους, ψήφισαν ΟΧΙ, απορρίπτοντας το Σχέδιο Ανάν. Συντασσόμενοι διά της ψήφου τους, με το σύνολο του Απορριπτικού λαού που συγκρότησε εκείνο το Σάββατο το συντριπτικό 76% απόρριψης της Διζωνικής του Σχ. Ανάν.

- ΣΤΟ ίδιο Δημοψήφισμα το 80% των ΑΚΕΛιστών ψηφοφόρων συντάχθηκαν με το σύνολο των Απορριπτικών, αφού προηγουμένως εξανάγκασαν την υπό τον Χριστόφια ηγεσία του κόμματος («το κόμμαν τζιαί τ’ αμμάθκια σας»), Μεγάλη Παρασκευή του 2004 ν’ αποκηρύξει το ΝΑΙ που την προτεραίαν είχε αποφασίσει εν Πολιτικώ Γραφείω...

- Οι τότε ΑΚΕΛιστές δεδηλωμένοι υπέρ του Σχ. Ανάν υπουργοί της κυβέρνησης Τάσσου Παπαδόπουλου, Ανδρέας Χρίστου και Κίκης Καζαμίας, μπροστά στο 80% των ΑΚΕΛιστών Απορριπτικών, επέλεξαν την... παραίτησή τους απ’ το υπουργικό αξίωμα.

ΣΗΜΕΡΑ 2019, είκοσι εννέα χρόνια μετά το 1990, δεκαπέντε χρόνια μετά το ΟΧΙ του 76% του λαού, σαράντα δύο ήδη χρόνια μετά την πρώτη το 1977 αποδοχή διαπραγμάτευσης της Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας, οι συνταξιοδοτηθέντες πλέον από τ’ αλλεπάλληλα και διαδοχικά κρατικά και κομματικά στον ΔηΣυ και στο ΑΚΕΛ αξιώματά τους αξιότατοι κ.κ. Αλέκος Μαρκίδης, Ιωάννης Κασουλίδης, Ανδρέας Χρίστου και Κίκης Καζαμίας, που τόσα χρόνια θρηνούν απαρηγόρητα τεθλιμμένοι, επειδή απέτυχαν να πείσουν τον λαό, υπέρ της Διζωνικής του Σχεδίου Ανάν, τώρα αποφάσισαν, γενναιότατα αμετανόητοι, να επανοργανωθούν εν συμμαχία και με άλλους, υπό τον σχηματισμό «Απόφαση ειρήνης», για να... διαφωτίσουν τους Ελληνοκυπρίους υπέρ της Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας...

- ΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΣ, προφανώς, για ν’ ασκήσει τις πιέσεις του επί του Προέδρου Αναστασιάδη, τον οποίο οι ίδιοι θεωρούν πλέον ως... αποσκιρτήσαντα από την «Παράταξη των ΑΝΑΝιστών»...

ΠΡΟΦΑΝΩΣ τους αξίζει ν’ ανεγερθούν εις περίοπτον τοπίον και οι ανδριάντες τους. Ως υπόδειγμα για τις επερχόμενες γενεές των εγγονών και δισέγγονων (…our children and grandchildren), πέρκιμον δώσουν την υπογραφή τους στους Τούρκους για τη Διζωνική τους...

Πηγή: Σημερινή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.