13/9/19

Στα 3.200 ευρώ η μέση ετήσια δημόσια δαπάνη ανά μαθητή στην Ελλάδα

04/10/2018



Στα 3.200 ευρώ ανέρχεται η μέση ετήσια δημόσια δαπάνη ανά μαθητή στην Ελλάδα βάσει των στοιχείων του 2016, όπως προκύπτει από τη μελέτη 
Παιδεία: Τι πληρώνουν οι Έλληνες; Υπολογισμός κόστους ανά μαθητή στην εκπαίδευση στην Ελλάδα” που παρουσίασε σήμερα το ΚΕΦίΜ σε συνέντευξη τύπου. Τη μελέτη παρουσίασε ο Τάσος Αβραντίνης, συντονιστής της έρευνας, δικηγόρος και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του ΚΕΦίΜ. 
Τα πορίσματα σχολίασαν οι Γιώργος Μαυρωτάς, Βουλευτής με το Ποτάμι στην Περιφέρεια Αττικής και αν. Καθηγητής του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, Κώστας Δημόπουλος, Καθηγητής στο Τμήμα Κοινωνικής και Εκπαιδευτικής Πολιτικής του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου και Νίκος Ρώμπαπας, Εκτελεστικός Διευθυντής του ΚΕΦΙΜ. Συντονιστής της συζήτησης ήταν ο δημοσιογράφος Ανδρέας Ζαμπούκας. 
Τα βασικά πορίσματα της μελέτης είναι τα ακόλουθα:
– Για το κράτος ή μέση ετήσια δημόσια δαπάνη ανά μαθητή (νηπιαγωγείο έως και λύκειο) το 2015 εκτιμάται σε περίπου 3.200 ευρώ. 
– Για τους πολίτες η μέση ετήσια ιδιωτική δαπάνη ανά μαθητή δημοτικού σχολείου (εξαιρουμένων των διδάκτρων για ιδιωτικά σχολεία) το 2016 ήταν 315 ευρώ (έναντι 522 ευρώ το 2009 – μείωση 46%).
 Από αυτό το ποσό, το μεγαλύτερο μέρος αφορά ξένες γλώσσες (82%) και ακολουθούν τα φροντιστήρια και ιδιαίτερα μαθήματα (12%), και οι λοιπές δαπάνες (4%).

Για τη συνεχεια meaculpa



3 σχόλια:

  1. Now we know exactly how much Merkel owes us for the 500,000 we sent her

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Λαθος κανεις.
      Στειλαμε και 20.000 αυτοχειρες στον Θεο...Μεγαλο κοστος.Ολοι οι ζωντανοι δεν νοιαζονται καθολου..Λενε " και τι εγινε ?? Αφου δεν ειμασταν ..εμεις !!"...Ετσι θα λενε αλλοι κι οταν θα ειμαστε...εμεις ...

      Διαγραφή
  2. Κ.Απελλες ..λεμε ψεμματα μεταξυ μας...Ο Μπρεζινσκυ ...σε βιβλιο του λεει " η Γερμανια ειναι ...φορου υποτελες σε μας κρατος."...
    Το ειπε μια φορα και στον Αυστριακο προεδρο. Αυτος ταχασε..και ξεπνοα ειπε ...μα συνεργατες ειμαστε...
    Απαντησε ο Μπρεζινσκυ ..
    " Οκ...τοτε φορου υποτελης ..συνεργατης..."

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.