19/9/19

Νέα τουρκική πρόκληση για την κυπριακή ΑΟΖ: «Δικό μας το οικόπεδο 7 – Δεν θα επιτρέψουμε παράνομες εξορύξεις»



Σε μια νέα πρόκληση προχώρησε η Τουρκία, λίγες ώρες μετά υπογραφή στην Κύπρο των συμβολαίων για την αδειοδότηση του τεμαχίου 7 της ΑΟΖ στην κοινοπραξία των εταιρειών Total και Eni.
Ειδικότερα, σε ανακοίνωσή του, το υπουργείο Εξωτερικών της γείτονος, ισχυρίζεται πως το τεμάχιο 7 βρίσκεται εντός της «υφαλοκρηπίδας» της Τουρκία, ενώ απειλεί τις ξένες εταιρείες που ανέλαβαν τις έρευνες ότι «δεν θα τους επιτραπούν οι γεωτρήσεις».

Η ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ:

«Τα νέα που έρχονται από την ελληνοκυπριακή διοίκηση περί υπογραφής συμφωνιών με τη γαλλική Total και την ιταλική ENI για την εξερεύνηση των υπεράκτιων υδρογονανθράκων στο πλαίσιο της λεγόμενης περιοχής αδειών στο τεμάχιο 7 της αποκλειστικής οικονομικής ζώνης, την οποία μονομερώς οριοθετεί η Κύπρος αγνοώντας εντελώς τους Τουρκοκύπριους και τα νόμιμα δικαιώματά τους για το σύνολο του νησιού, αποτελεί ένδειξη της αποτυχίας της Κύπρου να κατανοήσει την αποφασιστικότητά μας, παρά τις προειδοποιήσεις μας.

Όπως επανειλημμένα υπογραμμίστηκε, ένα τμήμα του λεγόμενου τεμαχίου 7 παραμένει στην τουρκική υφαλοκρηπίδα, η οποία έχει κατατεθεί στα Ηνωμένα Έθνη.

Όπως συνέβη μέχρι στιγμής, η Τουρκία δεν θα επιτρέψει σε καμία ξένη χώρα, εταιρεία ή σκάφος να πραγματοποιήσει μη εξουσιοδοτημένες δραστηριότητες εξερεύνησης και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων στους τομείς της θαλάσσιας δικαιοδοσίας της και θα συνεχίσει να λαμβάνει τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία των δικαιωμάτων και των συμφερόντων της .

Επαναλαμβάνουμε την έντονη προειδοποίησή μας ότι οι μονομερείς πράξεις της Κυπριακής Δημοκρατίας, οι οποίες αποσκοπούν στην παραβίαση των δικαιωμάτων των Τουρκοκυπρίων, δεν συμβάλλουν στην ειρήνη και τη σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο. Η πρόταση των Τουρκοκυπρίων για μια δίκαιη κατανομή των φυσικών πόρων του νησιού παραμένει στο τραπέζι. Αυτή η πρόσφατη υπογραφή της συμφωνίας, ωστόσο, δυστυχώς καταδεικνύει ότι η Ελληνοκυπριακή Διοίκηση είναι επίμονη στην παράταση της ανεύθυνης στάσης της που παραβλέπει τα άθικτα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων σχετικά με τους φυσικούς πόρους μέσα και γύρω από το νησί.


Για άλλη μια φορά, συμβουλεύουμε τις ενδιαφερόμενες εταιρείες από τις δραστηριότητες υδρογονανθράκων που πρέπει να επιχειρηθούν στην υφαλοκρηπίδα της Τουρκίας, εμπιστευόμενες άκυρες άδειες που εκδίδονται από την Κυπριακή Δημοκρατία».

Η ανακοίνωση αυτή έρχεται έπειτα από την υπογραφή χτες από την κυπριακή κυβέρνηση των Συμβολαίων Έρευνας και Αναλογικού Καταμερισμού Παραγωγής που αφορούν σε αδειοδότηση του τεμαχίου 7 της ΑΟΖ στην κοινοπραξία των εταιρειών Total και Eni και σε εκχώρηση στην Total μέρους των δικαιωμάτων που κατέχει η Eni στα τεμάχια 2,3,8 και 9.

Η πρόθεση, όπως είπε ο κ. Λακκοτρύπης, είναι όπως στα τεμάχια για τα οποία έχουν αδειοδότηση η ΕΝΙ και η TOTAL, γίνουν έως και έξι γεωτρήσεις, ενώ αναμένεται ότι θα γίνουν συνολικά μέχρι εννέα γεωτρήσεις μέσα στα επόμενα δυο χρόνια. Ερωτηθείς πότε θα γίνει η έναρξη του νέου γύρου ερευνητικών γεωτρήσεων, ο Υπουργός Ενέργειας ανέφερε πως αυτό είναι κάτι που συζητείται με τις εταιρείες αυτή τη στιγμή. Επεσήμανε περαιτέρω πως η σημερινή εξέλιξη ενδυναμώνει τις κοινοπραξίες στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας, τεχνικά, οικονομικά αλλά και γεωπολιτικά.

Εκ μέρους της Κυπριακής Δημοκρατίας, τα συμβόλαια υπέγραψε ο κ. Λακκοτρύπης κατά τη διάρκεια τελετής στο Υπουργείο Ενέργειας με εκπροσώπους των αδειούχων κοινοπραξιών, παρουσία του Υπουργού Οικονομικών, Χάρη Γεωργιάδη, και των Πρέσβεων της Γαλλίας και της Ιταλίας στην Κύπρο.

Τα συμβόλαια που υπογράφηκαν είναι:

- Συμβόλαιο Έρευνας και Αναλογικού Καταμερισμού Παραγωγής και Άδεια Έρευνας Υδρογονανθράκων για το Τεμάχιο 7 της κυπριακής ΑΟΖ, με την κοινοπραξία των Total (διαχειριστής, 50%) και Eni (50%).

- Τροποποιημένα Συμβόλαια Έρευνας και Αναλογικού Καταμερισμού Παραγωγής για τα Τεμάχια 2, 3 και 9 της κυπριακής ΑΟΖ, με την κοινοπραξία των Eni, Total και KOGAS Cyprus Limited (KOGAS), βάσει των οποίων εκχωρείται στην Total μέρος των δικαιωμάτων που κατέχει η Eni. Με τα νέα Συμβόλαια η Eni παραμένει διαχειριστής σε όλα τα Τεμάχια, με ποσοστό 60% στο Τεμάχιο 2, 50% στο Τεμάχιο 3 και 60% στο Τεμάχιο 9. Αντίστοιχα, η Total κατέχει πλέον δικαιώματα που ανέρχονται σε 20%, 30% και 20%, ενώ η KOGAS συνεχίζει να κατέχει το 20% σε έκαστο Τεμάχιο.

  • Τροποποιημένο Συμβόλαιο Έρευνας και Αναλογικού Καταμερισμού Παραγωγής για το Τεμάχιο 8 της κυπριακής ΑΟΖ, με την κοινοπραξία των Eni (διαχειριστής) και Total, βάσει του οποίου η Eni εκχωρεί το 40% των δικαιωμάτων της στην Total.

ΠΗΓΗ: Newpost.gr

4 σχόλια:

  1. Δηλαδή πως θα τους εμποδίσεις τους Γάλλους ρε μογγόλε να κάνουν το νόμιμο?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Από που δικό σου? ήταν του παππού σου του γου κατσαπλιά???

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Και τι θα κανουν οι Γαλλοι για το παρανομο ?? Κι αυτο παιζει..Για δες το κι αυτο...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Μόλις γίνει η πρώτη κατάρριψη, θα δείς τί παίζει. Η κλασσική τουρκική ψευτομαγκιά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.