21/9/19

Δεν αποκλείεται τουρκική πρόκληση εντός του τεμαχίου 7 της κυπριακής ΑΟΖ



Μια νέα κίνηση στη σκακιέρα των ενεργειακών ερευνών θα πρέπει να αναμένεται σύντομα από πλευράς Τουρκίας, ως μια μορφή απάντησης στην υπογραφή συμβολαίου για το ερευνητικό τεμάχιο 7, σύμφωνα με την κυπριακή εφημερίδα "Φιλελεύθερος".

Η Λευκωσία, σε μια κίνηση πολιτικής και διπλωματικής σημασίας, υπέγραψε συμβόλαιο με την ιταλική ΕΝΙ και τη γαλλική TOTAL. Ενέργεια η οποία ήγειρε νέες αντιδράσεις και απειλές από μέρους της Τουρκίας. Αντιδράσεις οι οποίες δεν είναι κάτι το καινούργιο.

Η Τουρκία φροντίζει να υπερτονίζει το θέμα του οικοπέδου 7 και όχι τυχαία. Πρόκειται για ένα τεμάχιο στο οποίο η Άγκυρα εμφανίζεται (κατά τους δικούς της χάρτες) να διεκδικεί τμήμα του. Όπως φαίνεται και από τους χάρτες που έχουν κυκλοφορήσει, οι διεκδικήσεις της Τουρκίας φτάνουν στο μισό μέρος του εν λόγω οικοπέδου. Διεκδικήσεις τις οποίες η Λευκωσία απορρίπτει.

Δεν αποκλείεται, λοιπόν, η τουρκική πλευρά πέραν από τις ανακοινώσιες και τις δηλώσεις να κάνει ένα ακόμα βήμα εντός της Κυπριακής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης. Προκαλώντας ακόμα περισσότερο την Κυπριακή Δημοκρατία.

Υλοποιώντας τις δήθεν διεκδικήσεις της η τουρκική κυβέρνηση μπορεί να στείλει ένα από τα γεωτρύπανα, τα οποία σήμερα έχουν αποσυρθεί, εντός του οικοπέδου 7 και μέσα στο κομμάτι που η Τουρκία θεωρεί δικό της. Η αιφνίδια απόσυρση των δύο γεωτρύπανων από την κυπριακή ΑΟΖ για τη Λευκωσία δεν αποτελεί τέλος των τουρκικών ενεργειών αλλά μια ακόμα κίνηση σκοπιμότητας.

Διπλωματικοί κύκλοι στη Λευκωσία δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο να υπάρξει ενέργεια από μέρους της Τουρκίας εντός του οικοπέδου 7. Ωστόσο, η περίπτωση αυτή δεν θα είναι η ίδια με τις άλλες δύο αποστολές του Φατίχ και του Γιαβούζ. Στην προκειμένη περίπτωση το τουρκικό γεωτρύπανο θα μπει σε ένα οικόπεδο όπου η Κυπριακή Δημοκρατία υπέγραψε συμβόλαιο με συγκεκριμένες εταιρείες.

Δεν αποκλείεται τουρκική κίνηση που θα έχει ως στόχο να τεστάρει τις αντιδράσεις τόσο των δύο εταιρειών –ΕΝΙ και ΤΟΤΑΛ– όσο και των χωρών που εμπλέκονται, δηλαδή Ιταλία και Γαλλία.

Απάντηση από ΥΠΕΞ

Το κυπριακό υπουργείο Εξωτερικών εξέδωσε χθες ανακοίνωση με την οποία απαντά στους τουρκικούς ισχυρισμούς σ’ ό,τι αφορά τα συμβόλαια στην Κυπριακή ΑΟΖ.

Στην ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών σημειώνεται πως η δήλωση του εκπροσώπου Τύπου του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών "δείχνει για ακόμη μια φορά ότι η Τουρκία περιφρονεί το διεθνές δίκαιο, συμβατικό και εθιμικό, όπως αυτό αντικατοπτρίζεται στη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας του 1982, και δεν σέβεται τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας στην υφαλοκρηπίδα και την ΑΟΖ της. Ο φυσικός πλούτος μιας χώρας ανήκει στο κράτος και η αρμοδιότητα για τη διαχείρισή του ανήκει στην κυβέρνηση του προς όφελος όλων των πολιτών του", προστίθεται στην ανακοίνωση.

Ακόμη επισημαίνεται πως "το ερευνητικό τεμάχιο 7, το οποίο αδειοδοτήθηκε από την Κυπριακή Κυβέρνηση, βρίσκεται εντός της ΑΟΖ/υφαλοκρηπίδας της Κύπρου, σε θαλάσσια περιοχή στα νοτιοδυτικά του νησιού, η οποία έχει ήδη οριοθετηθεί, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, μεταξύ των μόνων σχετικών παράκτιων κρατών των οποίων οι ακτές αντίκεινται, δηλαδή την Κυπριακή Δημοκρατία και την Αραβική Δημοκρατία της Αιγύπτου, με τη Συμφωνία Οριοθέτησης ΑΟΖ του 2003".

Το υπουργείο Εξωτερικών αναφέρει πως "η πρόσφατη υπογραφή συμβολαίου για το ερευνητικό τεμάχιο 7 με την ENI και την TOTAL, καθώς και οι άλλες δεσμεύσεις που αναλήφθηκαν ταυτόχρονα, οι οποίες προνοούν την επέκταση της παρουσίας της TOTAL στην ΑΟΖ/υφαλοκρηπίδα της Κύπρου, αποτελούν αναμφίβολα ψήφο εμπιστοσύνης στην ενεργειακή στρατηγική της Κύπρου, ιδιαίτερα σε αυτή τη χρονική συγκυρία, εν μέσω των συνεχιζόμενων παράνομων και επιθετικών τουρκικών ενεργειών στην ΑΟΖ/υφαλοκρηπίδα της Κύπρου".

Προσθέτει πως "η Τουρκία, για ακόμα μια φορά, αρνείται να συμμορφωθεί με το διεθνές δίκαιο, προβάλλοντας αβάσιμες αξιώσεις, αντίθετες με την κατ’ επανάληψη εκφρασθείσα θέση της διεθνούς κοινότητας, η οποία υποστηρίζει πλήρως τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου στην ΑΟΖ/υφαλοκρηπίδα της".

Ερντογάν: "Θα βρουν απέναντί τους την αποφασιστικότητά μας"

Αυτοί που νομίζουν ότι ο πλούτος της Κύπρου και της περιοχής ανήκει μόνο σε εκείνους θα βρουν απέναντί τους την αποφασιστικότητα της Τουρκίας και των Τ/κ, αναφέρει ο Τούρκος Πρόεδρος, Ταγίπ Ερντογάν, σε μήνυμα που απέστειλε στο συνέδριο για το Κυπριακό στην Άγκυρα με τίτλο "Ο τελευταίος λόγος".

Στο μήνυμά του ο Τούρκος Πρόεδρος αναφέρει ότι "ως Τουρκία, όπως υπερασπιζόμαστε τα δικά μας συμφέροντα, με την ίδια αποφασιστικότητα υπερασπιζόμαστε και τα συμφέροντα των Τ/κ στο νησί και την Ανατολική Μεσόγειο". "Συνεχίζουμε τις δραστηριότητες που ξεκινήσαμε μαζί με τους Τ/κ αδελφούς μας στην Ανατολική Μεσόγειο, με δύο γεωτρύπανα και δύο ερευνητικά πλοία. Για να μπορούν αυτά τα πλοία μας να συνεχίζουν με ασφάλεια την εργασία τους ασκούν καθήκοντα οι δυνάμεις του ναυτικού και της αεροπορίας μας", αναφέρει ο Ταγίπ Ερντογάν. Ο Τούρκος Πρόεδρος πρόσθεσε ότι "αυτοί που νομίζουν ότι ο πλούτος του νησιού και της περιοχής ανήκει μόνο σε εκείνους, όπως και σήμερα, έτσι και στο μέλλον, θα βρουν απέναντί τους την αποφασιστικότητα της Τουρκίας και των Τ/κ".

Συντονισμός Λευκωσίας και Αθήνας

Συνάντηση θα έχουν, στη Νέα Υόρκη, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης με τον Έλληνα Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, μετά τη συνάντηση του τελευταίου με τον Πρόεδρο της Τουρκίας.

Σε γραπτή δήλωση του Κυβερνητικού Εκπροσώπου Πρόδρομου Προδρόμου, σημειώνεται ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είχε χθες τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας.

Κατά τη συνομιλία τους υπήρξε αμοιβαία ενημέρωση για τις εξελίξεις σχετικά με το Κυπριακό και τα ενεργειακά ζητήματα, καθώς και για τις τουρκικές ενέργειες στην περιοχή.

Ο κ. Προδρόμου αναφέρει επίσης ότι αντάλλαξαν απόψεις και έγιναν συνεννοήσεις για τις επικείμενες συναντήσεις που θα έχουν στη Νέα Υόρκη.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης και ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας "συμφώνησαν όπως συναντηθούν στη Νέα Υόρκη μετά τη συνάντηση που θα έχει ο Πρωθυπουργός Μητσοτάκης με τον Πρόεδρο της Τουρκίας, ώστε να υπάρξει εκ νέου συντονισμός", καταλήγει η ανακοίνωση.

ΠΗΓΗ: capital.gr

1 σχόλιο:

  1. Ο Τιτλος λέιει ότι ¨Δεν αποκλείεται τουρκική πρόκληση εντός του τεμαχίου 7 της κυπριακής ΑΟΖ" δηλαδή αυτό που ακτιβώς λέει και ο πολλά βαρύς Ερντογάν δηλαδή τίποτα καινούργιο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.