25/9/19

Aljazeera: Μαζική φυγή Αφρικανών προσφύγων στα κυπριακά χωριά


Δημοσίευμα του Aljazeera αναφέρει ότι λόγω των υψηλών τιμών των ενοικίων, το Παλαιχώρι, όπως και τα γύρω χωριά, έγινε το νέο σπίτι για μια μεγάλη μερίδα Αφρικανών αιτητών ασύλου, οι οποίοι απομακρύνονται από τις «ακριβές» πόλεις για να αποφύγουν την έλλειψη στέγης .

Σύμφωνα με το δημοσίευμα τα προηγούμενα χρόνια η Κύπρος έγινε πόλος έλξης για τους αιτητές ασύλου που μπαίνουν στην ΕΕ. Σύμφωνα με τη Eurostat, από τον Ιανουάριο μέχρι τον Ιούλιο το νησί δέχτηκε 7,812 νέες αιτήσεις για άσυλο, ενώ ο πληθυσμός φτάνει στις 850,000.

Οι αιτητές ασύλου υπό το φόβο της έλλειψης στέγης, αναζητούν άλλες λύσεις ενώ περιμένουν τις υποθέσεις τους να προχωρήσουν.

Σύμφωνα με όσα ανάφερε ένας αιτητής ασύλου από το Καμερούν στο Aljazeera, «ήμουν άστεγος και κοιμόμουν σε μια εκκλησία στη Λευκωσία, αλλά εκεί βρίσκονταν πολλοί άνθρωποι και δεν ήταν υγιές. Κάποιος μου είπε ότι υπάρχουν φθηνά σπίτια στο χωριό και πήρα το λεωφορείο και πήγα για να δω. Δεν ήξερα κανέναν εκεί, αλλά βρήκα άλλους από το Καμερούν, οι οποίοι με βοήθησαν να βρω σπίτι».

Εντούτοις, όπως αναφέρει το δημοσίευμα, σε κάποιες περιπτώσεις οι ντόπιοι δεν εμπιστεύονται τους ξένους. Όμως, φιλοξενούνται οι δηλώσεις ενός άλλου αιτητή ασύλου, ο οποίος αναφέρει: «Υπάρχουν καλοί άνθρωποι εδώ. Ότι έχουμε μέσα στο σπίτι μας το έχουν δώσει οι ντόπιοι».

Ο κοινοτάρχης του Παλαιχωρίου, Θεόφιλος Μιλτιάδης, ανέφερε ότι στο χωριό υπάρχουν περίπου 40 με 50 αιτητές ασύλου. «Κάποιοι άνθρωποι είναι χαρούμενοι που είναι αυτοί εδώ και τους θεωρούν φιλήσυχους, όμως υπάρχει ρατσισμός και κάποιοι δεν τους θέλουν. Κάποιοι τους αποφεύγουν και λένε στα παιδιά τους να μην τους πλησιάζουν. Πολλές φορές οι ηλικιωμένοι είναι πιο διστακτικοί μαζί τους».

Μόλις δώσει τα στοιχεία του και καταχωρηθεί κάποιος ως αιτητής ασύλου, λαμβάνει μηνιαίως 100 ευρώ για το ενοίκιο, το οποίο πηγαίνει απευθείας στον ιδιοκτήτη του χώρου, ενώ τους παραχωρείται επιταγή 70 ευρώ για τα έξοδα τους. Επίσης, τους δίνονται κουπόνια 180 ευρώ αλλά μπορούν να εξαργυρωθούν μόνο σε συγκεκριμένα καταστήματα στη Λευκωσία.


ΠΗΓΗ: sigmalive.com

1 σχόλιο:

  1. Καθως ερημωνει η υπαιθρος, τι περιμενετε να γινει εδω??? Εκει θα οδευσουν οι νεοι ελληνες!!! Οι παλιοι θα τηνκανουν με ελαφρα πηδηματα για τας Ευρωπας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.