25/9/19

ΗΠΑ: Κυπριακό, μεταναστευτικό και διμερείς σχέσεις στη συνάντηση Μητσοτάκη - Ερντογάν

INTIME NEWS/ΓτΠ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ
Τα κρίσιμα θέματα από το μεταναστευτικό μέχρι το Κυπριακό αλλά και τα διμερή ζητήματα με έμφαση στην ενίσχυση των οικονομικών και εμπορικών σχέσεων Ελλάδας - Τουρκίας, τέθηκαν στη συνάντηση που είχε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με τον πρόεδρο της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Η συνάντηση των δύο ηγετών στην οποία μετείχαν και οι αντιπροσωπείες διήρκεσε περίπου 45 λεπτά και όπως ανέφεραν ελληνικές κυβερνητικές πηγές ήταν «σε καλό κλίμα με πολλές προσωπικές αναφορές των δύο ηγετών». Ο Έλληνας Πρωθυπουργός ανταλλάσοντας χειραψία με τον Τούρκο Πρόεδρο του είπε «χαίρομαι που σας συναντώ με τη νέα μου ιδιότητα».
Στη συνάντηση αποφασίστηκε να προχωρήσει σύντομα η ενεργοποίηση του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας-Τουρκίας και επιφορτίστηκαν οι υπουργοί Εξωτερικών κ.κ. Δένδιας και Τσαβούσογλου να κάνουν την απαραίτητη προετοιμασία.
Στο τετ α τετ συζητήθηκε το Κυπριακό και η ελληνική πλευρά, όπως ανέφεραν οι ίδιες πηγές «εξέφρασε τη στήριξη στην Κυπριακή Δημοκρατία, καθώς και στην πρόταση του Κύπριου Προέδρου Νίκου Αναστασιάδη για εξασφάλιση δίκαιου μέρους και για τις δύο κοινότητες του νησιού, από την εκμετάλλευση του φυσικού πλούτου της Κύπρου».
Όσον αφορά το μεταναστευτικό, συμφωνήθηκε να καταβληθεί κάθε προσπάθεια να περιοριστούν οι ροές τόσο στις ακτές της Τουρκίας, όσο και στη θάλασσα.
Ο Έλληνας πρωθυπουργός έθεσε το θέμα της επαναλειτουργίας της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης, θέμα που -σύμφωνα με τις κυβερνητικές πηγές- εξετάζεται θετικά από την τουρκική πλευρά.
Από την πλευρά της η Άγκυρα έθεσε τα γνωστά ζητήματα που την απασχολούν αναφορικά με τη μουσουλμανική μειονότητα στη Δυτική Θράκη και αναφέρθηκε στα δύο μνημεία οθωμανικής πολιτιστικής κληρονομιάς (Αθήνα - Θεσσαλονίκη).
Η συνάντηση ολοκληρώθηκε με τη συμφωνία για στενή συνεργασία των δύο κυβερνήσεων για την οικοδόμηση καλύτερου κλίματος προς όφελος των λαών των δύο χωρών και της σταθερότητας στην περιοχή.
Σημειώνεται πως λίγες ώρες πριν από τη συνάντησή του με τον Έλληνα πρωθυπουργό, ο πρόεδρος της Τουρκίας δήλωσε ότι η Άγκυρα θα προστατεύσει τα νόμιμα δικαιώματα και τα συμφέροντα των Τούρκων και των Τουρκοκυπρίων στην ανατολική Μεσόγειο, προσθέτοντας όμως ότι είναι «ανοιχτός» σε προτάσεις επωφελείς για όλους.
Στην ομιλία του στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών, ο Ερντογάν είπε ότι παρά τη μακρά διαπραγμάτευση, το Κυπριακό δεν έχει επιλυθεί λόγω της αδιάλλακτης και άδικης στάσης των Ελληνοκυπρίων. «Είναι καθαρό πως αυτοί που διεκδικούν να λύσουν το κυπριακό πρόβλημα, υπό τον όρο των μηδενικών εγγυήσεων ασφάλειας, έχουν κακές προθέσεις», πρόσθεσε ο Τούρκος πρόεδρος, επισημαίνοντας ότι «η Τουρκία θα συνεχίσει τις προσπάθειες μέχρις ότου βρεθεί λύση η οποία θα εγγυάται την ασφάλεια και την διατήρηση των δικαιωμάτων των Τουρκοκυπρίων».
Ο Ερντογάν αναφέρθηκε και στα ενεργειακά, λέγοντας ότι οι ενεργειακοί πόροι στην Ανατολική Μεσόγειο αποτελούν σημαντική ευκαιρία για συνεργασία, αν όλοι υιοθετήσουν μία προσέγγιση «win-win». «Αλλά ατυχώς», συνέχισε, «ορισμένες χώρες της περιοχής προβαίνουν σε μονομερή βήματα, επιχειρώντας να σύρουν το ενεργειακό ζήτημα σε πεδίο σύγκρουσης».
naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΜΠΕ

2 σχόλια:

  1. ΔΕΝ ΧΑΙΡΕΤΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΠΡΟΑΙΩΝΙΟΥΣ ΕΧΘΡΟΥΣ ΜΑΣ
    ΑΚΟΥΣΕΣ ΤΙ ΣΟΥ ΕΙΠΕ;;;; ΚΑΙ ΕΣΥ ΣΑΝ ΔΑΡΜΕΝΟ ΣΚΥΛΙ ΤΟΝ ΑΚΟΥΓΕΣ ΤΟΝ ΤΟΥΡΚΟΜΟΓΓΟΛΟ
    ΜΠΟΥΝΙΑ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΤΟΥ ΡΙΞΕΙΣ ΣΤΑ ΡΟΥΘΟΥΝΙΑ
    ΣΤΗΝ ΘΕΣΗ ΣΟΥ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΗΤΑΝ Ο ΝΙΚΗΤΑΡΑΣ Ο ΤΟΥΡΚΟΦΑΓΟΣ
    ΑΙΩΝΙΑ ΣΟΥ Η ΜΝΗΜΗ ΣΤΡΑΤΗΓΕ ΝΙΚΗΤΑΡΑ ΑΘΑΝΑΤΟΣ ΔΙΑ ΟΣΟΥΣ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΠΑΡΑΜΕΝΟΥΝ
    ΕΛΛΗΝΕΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. > Ο Έλληνας πρωθυπουργός έθεσε το θέμα της επαναλειτουργίας της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης, θέμα που -σύμφωνα με τις κυβερνητικές πηγές- εξετάζεται θετικά από την τουρκική πλευρά.
    Από την πλευρά της η Άγκυρα έθεσε τα γνωστά ζητήματα που την απασχολούν αναφορικά με τη μουσουλμανική μειονότητα στη Δυτική Θράκη και αναφέρθηκε στα δύο μνημεία οθωμανικής πολιτιστικής κληρονομιάς (Αθήνα - Θεσσαλονίκη)<

    α) Να γιατί έχομε δώσει την εντύπωση στους Τούρκους ότι το θέμα τής ΘΣΧ είναι εθνικό για μάς και προσπαθούν να ανταλλάξουν την επαναλειτουργία της με κάτι. Είναι διαχρονικό λάθος αυτό τής ελληνικής εξωτερικής πολιτικής (ο Θεός να την κάμει).

    β) Δεν έπρεπε να δεχτεί καμμία συζήτηση για την μουσουλμανική μειονότητα στην Δ. Θράκη, διότι το θέμα δεν αφορά καθόλου την Τουρκία.

    ΥΓ: Άσχετο μεν, πλην περίεργο. Το παρετήρησα και χθες βράδυ στην τηλεόραση. Κανονικά, έπρεπε να υπάρχουν μόνο δύο τουρκικές σημαίες, καθ' ότι ο Ερντογάν είναι ΠτΔ, ενώ ο Μητσοτάκης μόνο πρωθυπουργός. Οι Τούρκοι, όπως έχουν αποδείξει και στα παρελθόν, είναι πολύ λεπτολόγοι με το θέμα αυτό τού πρωτοκόλλου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.