4/9/19

Η τουρκική «γαλάζια πατρίδα»


ΑΓΓΕΛΟΣ ΣΥΡΙΓΟΣ*
Την περίοδο 2010-12 το τουρκικό ΓΕΕΘΑ κατέστρωσε ένα σχέδιο με ακραίες τουρκικές διεκδικήσεις εις βάρος των ελληνικών θαλασσίων ζωνών. Οι διεκδικήσεις αποτυπώνονταν σε μια σειρά από χάρτες που καθιστούσαν σαφέστερες τις τουρκικές προθέσεις. Βασικός εμπνευστής των περισσοτέρων ήταν ο νυν υποναύαρχος του γενικού επιτελείου ναυτικού, Τσιχάτ Γιαϊτσί, που δημοσίευσε και σχετική μελέτη.
Είχε προηγηθεί η υπογραφή συμφωνιών θαλασσίων οριοθετήσεων μεταξύ Κυπριακής Δημοκρατίας με Αίγυπτο (2003), Λίβανο (2007) και Ισραήλ (2010). Η Τουρκία θεώρησε ότι έπρεπε να αντιδράσει με το προαναφερόμενο σχέδιο, που βασιζόταν στα εξής σημεία:

Για τη συνέχεια Kathimerini


3 σχόλια:

  1. Πολλοί θα βρεθούν να μιλήσουν για την μακρόπνοη τουρκική στρατηγική και τα λοιπά γνωστά. Εγώ θα επισημάνω απλά το γελοίο της στρατηγικής αυτής. Λοιπόν με την αλα-τούρκα λογική δεν μπορούν να ψαρεύουν εκτός εθνικών χωρικών υδάτων ούτε οι βρετανοί, οι Ιρλανδοί και οι Ισλανδοί μη εξαιρουμένων των Ιαπώνων των Νεοζηλανδών ούτε και των Αυστραλών βεβαίως, βεβαίως. Την ίδια ώρα που οι κρητικοί από τον Νομό Λασιθίου θα πρέπει να ζητούν άδεια από την Τουρκία για να ψαρέψουν πέρα από 6 μίλια απ’ τις ακτές. Ενώ εδώ και τριανταπέντε χρόνια παντού διατείνονται πως έχουν ανακηρύξει την ανεξαρτησία της «Βόρειας Κύπρου» και ενώ διεκδικούν στάτους ανεξάρτητου κράτους αναγνωρίζουν μέση γραμμή ΑΟΖ μεταξύ Τουρκίας και «Βόρειας Κύπρου»... Ενώ ως γνωστόν η «Βόρεια Κύπρος» εξακολουθεί να είναι νησί... Αλλά δεν αναγνωρίζουν δικαίωμα ανακήρυξης ΑΟΖ στην «Νότια Κύπρο» όπως λένε. Αλλά αναγνωρίζουν δικαιώματα ΑΟΖ που εκχωρούν στην «Βόρια Κύπρο» στο Νότιο τμήμα της Κύπρου την στιγμή που το μόρφωμά τους δεν έχει ακτές στην νότια πλευρά του νησιού. Αν είναι ανεξάρτητο κράτος το μόρφωμα με ποια λογική διεκδικεί ΑΟΖ σε περιοχή που δεν έχει ακτές; Η αλα-τούρκα λογική είναι η εξής: «Είμαι τούρκος και το κέφι μου θα κάνω»... Το μεγαλύτερο καραγκιοζιλίκι δεν είναι αυτά που διατείνονται οι τούρκοι αλλά αν βρεθεί κάποιος που θα συζητήσει μαζί τους πάνω σε μια τέτοια βάση. Καμιά συζήτηση. Τα θέλετέ; Ελάτε να τα πάρετε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ο χαρτης θα αποσυρθει και θα επανελθει διορθωμενος διοτι η Φλωριδα,η Αυστραλια και το Βανκουβερ δεν περιεληφθησαν λογω λαθους το οποιο το αντεληφθη μονον ο σουλτανος .
    Το ερωτημα ειναι ,καλα αυτος το 'τακα-τακα' το εχει κανει εθνικη ΄πολιτικη,οι αλλοι βλεπε Ρωσια,ΗΠΑ,Αγγλια,Γερμανια και λοιπες δημοκρατικες δυναμεις δεν βλεπουν οτι θα μπλεξουν μ'αυτον οχι μονον στην ανατολικη Μεσογειο αλλα μεχρι τα συνορα της Κινας ;.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.