27/9/19

Γιατί ο Ερντογάν επιδιώκει αναθεώρηση της "Λωζάνης"



Γράφει ο Ιωάννης Αναστασάκης

Το καλοκαίρι του 2023 συμπληρώνονται εκατό χρόνια από την υπογραφή της Συνθήκης της Λωζάνης. Συμπληρώνονται επομένως και τα εκατό χρόνια από της ιδρύσεως της νεώτερης Τουρκίας μετά την διάλυση της οθωμανικής αυτοκρατορίας. Το μεγαλύτερο από αυτό το διάστημα η χώρα κυβερνήθηκε από τους κεμαλικούς, η πολιτική των οποίων στόχευε στην εθνική ομοιογένεια και τον εξευρωπαϊσμό της Τουρκίας.

Προσεγγίζοντας την συμπλήρωση των εκατό χρόνων της επετείου, στο τιμόνι της χώρας βρίσκεται σήμερα ο πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν. Το κόμμα του το AKP, εφαρμόζει μία ρητορική και πολιτική στροφή προς την ανατολή. Μετά το στημένο πραξικόπημα του 2016 στοχοποιήθηκε και διώχθηκε ποικιλοτρόπως η μεσαία τάξη. Τα ποσοστά αναλφαβητισμού στα εκατομμύρια των Τούρκων αγροτών είναι ιδιαίτερα υψηλά. Αποτέλεσμα αυτού είναι, τα τελευταία χρόνια ιδιαίτερα, να διαμορφωθεί μία ελεγχόμενη λαϊκή μάζα, εύκολα διαχειρίσιμη. Ο φανατικός ισλαμισμός σε συνδυασμό με δοξασίες που βασίζονται στην άγνοια, βρίσκουν πρόσφορο έδαφος στις αναλφάβητες μάζες του πληθυσμού.

Πολλοί Τούρκοι διανοούμενοι, οι περισσότεροι των οποίων κατοικούν εκτός Τουρκίας για να αισθάνονται ασφαλείς από καθεστωτικές διώξεις, θεωρούν ότι το σημερινό καθεστώς επιδιώκει την χαμηλή εκπαίδευση μεγάλου μέρους του πληθυσμού. Συγκεκριμένα ισχυρίζονται ότι: «η κυβέρνηση καλλιεργεί φρούδες ελπίδες που βασίζονται στην έλλειψη γνώσης, αντί την προώθηση της εκπαίδευσης και την ανάπτυξη της κριτικής σκέψης των πολιτών».

Διαβάστε τη συνέχεια στο slpress.gr

3 σχόλια:

  1. Εγώ θα το κάνω πιο απλό. Και γιατί να μην την επιδιώκει, αφού απέναντί του έχει ένα κράτος διαρκώς καταρρέον και κυβερνώμενο από απίστευτα μικρούς και αδαείς ανθρωπάκους, όπως ο Μητσοτάκης και ο Βαρβιτσιώτης, που ομολογεί από το βήμα τής Βουλής την αδυναμία τής Ελλάδας να αντιταχθεί στρατιωτικά στην Τουρκία;

    Ομολογία στρατιωτικής αδυναμίας απέναντι στην Τουρκία από την κυβέρνηση: Τι σημαίνει η δήλωση-σοκ του Μ.Βαρβιτσιώτη

    Αν Τούρκος υπουργός είχε κάνει τέτοια δήλωση δημοσίως, θα είχε πάραυτα τουλάχιστον αποπεμφθεί. Αλλά ούτε τώρα αποπέμπεται (ποιος να τον αποπέμψει, άλλωστε, ο Κούλης;), ούτε και όταν δήλωνε ότι «είναι αναφαίρετο δικαίωμα κάποιου να καίει τη σημαία»(!!) Μήπως ξέρει κανείς πού και πότε υπηρέτησε στρατιωτική θητεία αυτός ο ανεκδιήγητος τύπος;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Nativist, more than 20 yrs ago To Pontiki had mentioned something very interesting; a paper written by Kosta Karamanli on Greece being part of a new Ottoman empire. I wasn't able to locate it. Maybe you have better luck.
      It would real crack open the phyche and the way of thinking of our governing elites.

      Διαγραφή
  2. @ Nativist. This might be a starting point. Kechrioris is talking about the Karamanlides.

    Ottomanism with a Greek Face by Vangelis Kechriotis

    At the turn of the twentieth century, Turkish-speaking Greek intellectuals of Cappadocian origin found themselves between mutually opposed Turkish and Greek nationalist ideologies. Their unique cultural background and their belief in the promises of the Young Turk Revolution allowed them to develop an alternative brand of Greek identity, one that combined cultural Hellenism with political loyalty to the Ottoman State.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.