11/9/19

Βρετανία: Απόφαση “εθνικοποίησης” των εξοπλισμών της χώρας


Μετά από πολλά χρόνια η βρετανική πολιτική εξοπλισμών πρόκειται να πραγματοποιήσει στροφή 180 μοιρών, αλλάζοντας ριζικά το μοντέλο προμηθειών στρατιωτικού υλικού της χώρας.
Πιο αναλυτικά για δεκαετίες το βρετανικό υπουργείο Άμυνας εφάρμοζε με αυστηρό τρόπο την πολιτική «value for money» δηλαδή την αγορά στρατιωτικού υλικού πρωτίστως με βάση την χαμηλότερη ή μάλλον την οικονομικότερη προσφορά αγνοώντας την προέλευση του. Αποτέλεσμα αυτής της πολιτικής ήταν η «αποβρετανοποίηση» των εξοπλισμών της χώρας, η οποία μέχρι και πριν από μερικές δεκαετίες ήταν αυτάρκης στον τομέα των εξοπλισμών.

Όπως όμως καταγγέλλουν πολλές βρετανικές αμυντικές βιομηχανίες, η πολιτική αυτή οδήγησε στο πλήρες άνοιγμα της βρετανικής αγοράς στα ξένα οπλικά συστήματα που εκτόπισαν τα εγχώρια προϊόντα, καθιστώντας το Ηνωμένο Βασίλειο εξαρτώμενο κυρίως από τις ΗΠΑ και ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας.

Στην πραγματικότητα το Βρετανικό Υπουργείο Άμυνας έβαζε πάνω από την επιβίωση των εγχώριων αμυντικών βιομηχανιών και το μέλλον των εργαζομένων τους, την αγορά στρατιωτικού υλικού από οποιαδήποτε πηγή από το εξωτερικό, αρκεί να είχε την χαμηλότερη προσφορά και ικανοποιητική ποιότητα.
Η πολιτική αυτή σύμφωνα με νεώτερα στοιχεία κινδυνεύει να οδηγήσει την βρετανική αμυντική βιομηχανία σε σταδιακή απαξίωση σε αρκετούς τομείς, αφού λόγω της απουσίας παραγγελιών, κινδυνεύει να χάσει τις δεξιότητες και την αναγκαία τεχνογνωσία σε κρίσιμους τομείς της βιομηχανίας όπως τεθωρακισμένα οχήματα, άρματα μάχης, πυροβόλα, αεροσκάφη, ελικόπτερα κ.λπ.

Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της αγοράς των νέων ιπτάμενων ραντάρ E7 από την αμερικανική εταιρεία Boeing αντί να προχωρήσει στην υλοποίηση ενός διαγωνισμού όπου θα μπορούσε να συμμετάσχουν και εγχώριες εταιρείες ή να δώσει απευθείας στην εγχώρια βιομηχανία την ανάπτυξη και κατασκευή του νέου ιπτάμενου ραντάρ.

Σύμφωνα με τις βρετανικές εταιρείες κατασκευής στρατιωτικού υλικού, η κυβέρνηση του Λονδίνου ήταν η μόνη (προφανώς δεν γνωρίζουν τι γίνεται όλα αυτά τα χρόνια στην Ελλάδα) που δεν στήριξε τα προηγούμενα χρόνια την εγχώρια αμυντική βιομηχανία αλλά τους ξένους ανταγωνιστές της.
Αυτή η κατάσταση θα αλλάξει σύμφωνα με το βρετανικό υπουργείο Άμυνας αφού από εδώ και πέρα οι αγορές οπλικών συστημάτων θα πραγματοποιούνται με βάση την συμβολή των εγχώριων αμυντικών βιομηχανιών στην ευημερία που θα προσφέρουν στους εργαζόμενους τους και στις δεξιότητες που θα δημιουργούνται από την υλοποίηση της παραγγελίας.

Πρώτο δείγμα αυτής της νέας πολιτικής είναι η ανάπτυξη του νέου μαχητικού 6ης γενιάς TEMPEST, του νέου πυρηνοκίνητου υποβρυχίου βαλλιστικών πυραύλων και του νέου καταδρομικού αεράμυνας περιοχής που θα αντικαταστήσει τα Type 45.


ΠΗΓΗ: defence-point.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.