10/9/19

Ολημερίς τη χτίζανε, το βράδυ τη διέλυσε η ΤουρκίαΤου Κώστα Βενιζέλου

Η ιστορία του Κυπριακού είναι γεμάτη από πρωτοβουλίες, διαδικασίες και διπλωματικές αποτυχίες. Μια από τις αποτυχίες την βιώσαμε την περασμένη εβδομάδα, όταν η απεσταλμένη των Ηνωμένων Εθνών, είχε αλλεπάλληλες συναντήσεις στη Λευκωσία, στις ελεύθερες περιοχές και στα Κατεχόμενα.
Στο τέλος, το κείμενο με τους «όρους αναφοράς», τη βάση των διαπραγματεύσεων, έμεινε στη μέση καθώς από την Τρίτη και εντεύθεν η μια αλλαγή που ζητούσε η τουρκική πλευρά διαδεχόταν την άλλη. Έγινε αγνώριστο το πρώτο κείμενο, το οποίο υποτίθεται ότι σχεδόν το είχαν συμφωνήσει.

Το μήνυμα από την Άγκυρα έφθασε στα κατεχόμενα το βράδυ της Δευτέρας: Να μην συμφωνηθεί οτιδήποτε. Κι αυτό έγινε! Γι αυτό άλλωστε, ο κατοχικός ηγέτης, Μουσταφά Ακιντζί είχε ζητήσει χρόνο να… σκεφθεί. Η πραγματικότητα ήταν πως έπρεπε να ρωτήσει την Άγκυρα. Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο οποίος βρίσκεται από χθες στα κατεχόμενα, αναμένεται στις σημερινές επαφές να δώσει τις εντολές για τον τρόπο διαχείρισης του Κυπριακού.

Και είναι προφανές, με βάση και τα όσα διαδραματίσθηκαν την περασμένη εβδομάδα, οι συναντήσεις μεταξύ των εμπλεκομένων στο Κυπριακό θα γίνονται μεν, πλην όμως συμφωνία σε αυτή, τουλάχιστον, τη φάση δεν πρόκειται να υπάρξει. Κι αυτό γιατί η προτεραιότητα της Άγκυρας είναι η επιβολή νέων τετελεσμένων στην κυπριακή ΑΟΖ. Ενδεχομένως και πέραν από αυτήν.

Διαβάστε τη συνέχεια στο slpress.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.