29/9/19

Εύγε, εύγε, εύγε - Ν. Δένδιας: Ξεκινάμε επαφές για τον καθορισμό ΑΟΖ Ελλάδας - Αιγύπτου

Συνάντηση με τους υπουργούς Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Αιγύπτου είχε, στη Νέα Υόρκη, ο Έλληνας ΥΠΕΞ Νίκος Δένδιας.
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης με τους Νίκο Χριστοδουλίδη και Σάμεχ Σούκρι, τέθηκαν τα ενεργειακά αλλά και όλα τα ευρύτερα θέματα πολιτικής της περιοχής, ενόψει μάλιστα της Συνόδου που θα γίνει στο Κάιρο στις 8 Οκτωβρίου, με παρουσία του Κυριάκου Μητσοτάκη, του Προέδρου της Κύπρου, Νίκου Αναστασιάδη και του Προέδρου της Αιγύπτου, Αλ Σίσι.
Σύμφωνα με τον κ. Δένδια «συνεχίσαμε με τη διμερή με την Αίγυπτο: πάρα πολλά κοινά θέματα, πάρα πολλά πράγματα να συζητήσουμε, μία χώρα ιστορικά φίλη της Ελλάδας στην οποία προσβλέπουμε, μέσα στα πλαίσια του νέου δόγματος της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής, του ανοίγματός μας σε όλο τον κόσμο μετά την κρίση».
Τέλος, ο υπουργός Εξωτερικών σημείωσε πως «κανονίσαμε να ξεκινήσουμε πάλι τις επαφές για να μπορέσουμε να καθορίσουμε τις οικονομικές ζώνες στην Ανατολική Μεσόγειο μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου. Κάτι το οποίο θα έχει εξαιρετική σημασία, και θα αποτελέσει παράδειγμα, για τις άλλες χώρες, καλής γειτονίας και καλής επίλυσης προβλημάτων ή θεμάτων».
Ναυτεμπορική

9 σχόλια:

  1. "μια χώρα ιστορικά φίλη της Ελλάδας " .....ας μην υπερβάλλουμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. «…Αίγυπτος, μια χώρα ιστορικά φίλη της Ελλάδας…»

      Να δεις πως το ‘λεγαν εκείνο το καλό παιδί της οικογένειας των Muhammad Ali που είχε έρθει για τουρισμό στην Ελλάδα με 35 χιλιάδες μαυριδερούς φίλους του ως εκπροσώπους «Αιγυπτιακού πολιτισμού» κι αφού κατέκαψαν την Κρήτη, στράφηκαν προς Πελοπόννησο για να συνεχίσουν τις σφαγές, τους βιασμούς και το πλιάτσικο; Να δεις πως τον ‘λεγαν, πως τον ‘λεγαν… να εδώ το ‘χω… Α, ναι! Ιμπραήμ!

      …θα ανέφερα λεπτομέρειες και για την στρατιωτική επιχείρηση των «φίλων» Αιγυπτίων καταδρομέων όταν προσπάθησαν να καταλάβουν το αεροδρόμιο της Λάρνακας το 1978, αλλά καλύτερα να το αφήσουμε για άλλο επεισόδιο. Και πάλι καλά να λέμε, που οι Ελλαδίτες αξιωματικοί - επικεφαλής τμημάτων της Κυπριακής Εθνικής Φρουράς - έκαναν σωστή δουλειά κι έπειτα από μάχη άφησαν στη πίστα καμιά 15αριά Αιγυπτίους νεκρούς, άλλους τόσους βαριά τραυματισμένους, κι όλους τους υπολοίπους (ανάμεσά τους και ο επικεφαλής Ταξίαρχός τους) αιχμαλώτους. Ναι, μπορεί οι Ελληνικές δυνάμεις να ξεπάστρεψαν τον ανθό των Αιγυπτιακών ειδικών δυνάμεων, αλλά τα πάντα έγιναν σε «φιλικό» κλίμα!

      Διαγραφή
    2. @ Pointman

      Σχετικά τα περί Ιμπραήμ, διότι ο θετός πατέρας του, από την άλλη, ο Μωχάμετ Άλη, όταν ανέλαβε την αντιβασιλεία τής Αιγύπτου, πήρε κοντά του πολλούς Έλληνες από την Καβάλα (στην Καβάλα υπάρχει ανδριάντας του, όπως ξέρεις, στην πλατεία που έχει το όνομά του), τούς έδωσε δουλειά και ουσιαστικά, τότε άρχισε να δημιουργείται η πολυπληθής και κραταιοτάτη ελληνική παροικία τής Αιγύπτου, η οποία άρχισε να παρακμάζει μετά το πραξικόπημα των Ναγκίμπ-Νάσερ το 1952. Ούτε ασφαλώς έχει καμμία σχέση η καταδρομή των Αιγυπτίων στην Λάρνακα, που σκοπό είχε να μιμηθεί αυτήν των Ισραηλινών στο Έντεμπε το 1976, μονάχα που ... άλλα τα μάτια τού λαγού κι άλλα τής κουκουβάγιας.

      Αν θέλεις να μιλήσεις σοβαρά για το «…Αίγυπτος, μια χώρα ιστορικά φίλη της Ελλάδας…» και γενικότερα το παραμύθι τής παραδοσιακής μας φιλίας με τούς Άραβες, διάβασε αυτό. Απλώς, λόγω τής άλλοτε κραταιάς ελληνικής παροικίας, αλλά και των εμπορικών δεσμών που είχαμε με την χώρα τού Νείλου, υπήρχε μία διαρκής επαφή με την Αίγυπτο, που δεν μπορεί να χαρακτηρισθεί κατ' ανάγκην ως "ιστορική φιλία".

      Διαγραφή
    3. Μάλλον θα εννοείτε για εκείνο το καλό παιδί που το έλεγαν Ιμπραήμ και που ο πατέρας του ο Muhammad Ali ήταν ένας Αλβανός στρατιωτικός που υπηρετούσε στον οθωμανικό στρατό και που γεννήθηκε και έζησε στην Καβάλα, και που κατόπιν από την Ελληνική Καβάλα -τότε οθωμανική- κατ΄εντολή των Οθωμανών μετέβη στην Αίγυπτο και μπόρεσε να καταπνίξει την επανάσταση των Αιγυπτίων Μαμελούκων (*) που είχαν επαναστατήσει εναντίον των Οθωμανών στην Αίγυπτο.

      Πολλές φορές χρήσιμο είναι όταν η ιστορία διαβάζεται στις αράδες της πίσω από τις γραμμές που είναι αν και οι πιο απόκρυφες, και πιο αληθινές.

      (*) Οι Μαμελούκοι -που την επανάσταση τους στην Αίγυπτο κατέπνιξε ο Μοχάμεντ Άλη- ήταν πολεμιστές που ιστορικά αναφέρεται ότι είχαν μεταφερθεί εκεί στον ύστερο μεσαίωνα στα εδάφη της Μ.Ανατολής και οι περισσότεροι ήσαν απόγονοι Ελλήνων ή Ρώσων ή Ουκρανών κ.ά. Επίσης χρησιμοποιήθηκαν στην Αίγυπτο και συμμαχήσαν με τα στρατεύματα του Ναπολέοντα Βοναπάρτη όταν αυτός είχε εκστρατεύσει σε αυτή.

      Διαγραφή
    4. @ Pointman

      Παρέλειψα να πω το βασικότερο: Το αν η Αίγυπτος είναι μια χώρα ιστορικά φίλη της Ελλάδας, ασφαλώς δεν θα κριθεί από την εποχή, που ήταν υπό οθωμανικό ζυγό και συνεπώς, οι κυβερνώντες δεν ήσαν Άραβες, όπως οι σημερινοί Αιγύπτιοι. Γι αυτό έδωσα και τον δεύτερο σύνδεσμο.

      Εν κατακλείδι, δεν υπάρχουν χώρες "ιστορικά φίλες", αλλά ιστορικά έχουσες κοινά συμφέροντα. Άλλως, ν' αρχίσομε να εξετάζομε τις σχέσεις μας με την Αίγυπτο από την μινωική περίοδο.

      Διαγραφή
  2. Με τις περιουσιες των ελληνων που αρπαξε ο Νασερ τι θα γινει κυριε Σισι? Μηπβς πρεπει να σας στειλουμε πισω τους εργαζομενους σας εδω??? Λεω τωρα ....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Η Αίγυπτος πρέπει να είναι φίλη και συμμαχός μας. Και όπου μπορούμε να την βοηθάμε και εμείς ειδικά στις σχέσεις τις με την Ευρώπη. Μία Αίγυπτος των ακραίων "αδελφών μουσουλμάνων" θα είναι μεγάλο πρόβλημα και για την Αίγυπτο αλλά και τους γειτονές της.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Αυτη την στιγμη πρεπει να ειναι.Και λογω Σισυ. Δειχνει λογικος.Χθες και αυριο ..θα δουμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.