18/9/19

Το σχέδιο δράσης της Κυπριακής Δημοκρατίας για να αποτρέψει την λεηλασία της Αμμοχώσοτυ από τους Τούρκους

Φρίξος Δαλίτης   
Συγκεκριμένους άξονες δράσεις πάνω στους οποίους θα κινηθεί το επόμενο διάστημα για αντιμετώπιση των τουρκικών σχεδιασμών για την Αμμόχωστο ετοίμασε η Λευκωσία. Με προμετωπίδα δράσης τις αναφορές του ψηφίσματος 550 των Ηνωμένων Εθνών στο οποίο αναφέρεται ξεκάθαρα ότι οι όποιες απόπειρες για εποικισμό οποιουδήποτε τμήματος των Bαρωσίων από άτομα άλλα από τους κατοίκους τους είναι απαράδεκτες και ζητείται η μεταβίβαση της περιοχής αυτής στη διοίκηση των Ηνωμένων Εθνών. Στο ψήφισμα 550 έκανε αναφορά προχθές και ο εκπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ Στεφάν Ντουζουρίκ.  
Ο εκπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ, ανέφερε ότι παρακολουθούν το θέμα αλλά δεν έχουν ενημερωθεί επίσημα. Η αναφορά αυτή, οδηγεί τη Λευκωσία στο συμπέρααμα ότι ο Αντόνιο Γκουτέρες θα εγείρει το θέμα κατά την επικείμενη συνάντηση του με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, στο πλαίσιο της ΓΣ του ΟΗΕ την ερχόμενη εβδομάδα.
Στο πλαίσιο των διπλωματικών διεργασιών της Κυπριακής Δημοκρατίας, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης καθώς και ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης, θεωρείται δεδομένο ότι κατά τις επαφές τους στη Νέα Υόρκη θα εγείρουν σε κάθε επίπεδο και με έμφαση το ζήτημα των νέων προκλήσεων της Τουρκίας τόσο στην Αμμόχωστο όσο και στην κυπριακή ΑΟΖ. Το πρόγραμμα των επαφών τους το οποίο θα ανακοινωθεί προσεχώς περιλαμβάνει συναντήσεις με ηγέτες χωρών μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας, τον ίδιο τον ΓΓ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες αλλά και άλλους εκπροσώπους χωρών ή οργανισμών. 
Πέραν αυτού, η Κύπρος σε απόλυτο συντονισμό με την Ελλάδα έχουν ήδη ζητήσει να συζητηθεί και στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Οκτωβρίου το θέμα των παράνομων ενεργειών της Τουρκίας. Ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Κύπρου, κατά την τοποθέτησή του στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων ανέφερε ότι η κατάσταση δεν έχει βελτιωθεί από τον περασμένο Ιούνιο όταν το ζήτημα είχε συζητηθεί στο Συμβούλιο, αλλά αντιθέτως, επιδεινώθηκε, με σειρά προκλητικών  ενεργειών, της Τουρκίας και δηλώσεων, ακόμα και ανωτάτων Τούρκων πολιτειακών αξιωματούχων. 
Σημειώνεται ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Ιουνίου είχε δηλώσει ότι θα παραμείνει προσηλωμένο στο συγκεκριμένο ζήτημα. 
Παράλληλα με τις ενέργειες σε ανώτατο διπλωματικό επίπεδο, προχωρεί η υλοποίηση σειράς μέτρων για τα οποία ενημερώθηκε το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Αμμοχώστου και άλλα τα οποία συναποφασίστηκαν κατά την πρόσφατη συνάντηση που είχαν στο Προεδρικό. 
Είναι επίσης δεδομένο ότι ο Πρόεδρος θα θέσει το θέμα των τουρκικών προκλήσεων στην Αμμόχωστο τόσο κατά την ομιλία του στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, όσο και  στα πέντε Μόνιμα Μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, αλλά και στην Ευρωπαϊκή Ένωση, στο πλαίσιο των επαφών που θα έχει. 
Όσον αφορά τη σχετική μελέτη που πραγματοποίησε το υπουργείο Εξωτερικών σε σχέση με το ενδεχόμενο προσφυγής στο Συμβούλιο Ασφαλείας, αναμένεται ότι η απόφαση θα ληφθεί το προσεχές χρονικό διάστημα. 
Από την πλευρά του, ο Δήμος Αμμοχώστου όπως έγινε γνωστό, θα προβεί σε ενημέρωση προς ξένα ΜΜΕ για το θέμα της Αμμοχώστου, ενώ αντιπροσωπεία του Δήμου θα μεταβεί στις Βρυξέλλες στις 14 Οκτωβρίου για συναντήσεις με αξιωματούχους της ΕΕ.  
Σημειώνεται επίσης, ότι όπως πληροφορούμαστε θα πραγματοποιηθεί ειδική σύνοδος του Εθνικού Συμβουλίου για την Αμμόχωστο μετά την επιστροφή του Προέδρου Αναστασιάδη από τη Νέα Υόρκη.
    Από τον Μπάιντεν στο χάρτη του Μοντ Πελεράν
    Στο πλαίσιο των ενεργειών που θα γίνουν σε όλα τα επίπεδα για την Αμμόχωστο, η Λευκωσία θέλει να περάσει ξεκάθαρα το μήνυμα ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης έχει προβεί κατά καιρούς σε διάφορες πρωτοβουλίες, για τις οποίες ωστόσο συναντούσε την απροθυμία της τουρκοκυπριακής πλευράς. Όπως για παράδειγμα κατά την επίσκεψη του αντιπροέδρου των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν και τη σχετική πρωτοβουλία τον Μάιο του 2014 για την οποία ύστερα από διαβούλευση υπέβαλε σχετική πρόταση για την Αμμόχωστο στην τουρκοκυπριακή ηγεσία. Εισέπραξε απάντηση με σειρά προϋποθέσεων που συνιστούσαν ουσιαστικά αναγνώριση του ψευδοκράτους.
    Επίσης, στη συνάντηση με τον τέως ηγέτη των Τουρκοκυπρίων Ντερβίς Έρογλου τον Ιούλιο του 2014 υπέβαλε μια σειρά Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, με προεξάρχουσα τη σύσταση Επιτροπής για καταγραφή της κατάστασης στην περίκλειστη πόλη, με στόχο την επιστροφή της Αμμοχώστου.  
    Την ίδια πρόταση υπέβαλε σε μία από τις πρώτες επαφές του με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί, αμέσως μετά την ανάδειξη του στην ηγεσία της Τουρκοκυπριακής κοινότητας το 201, για να λάβει ωστόσο την απάντηση πως δεν μπορεί να πράξει οτιδήποτε διότι η Αμμόχωστος αποτελεί στρατιωτική ζώνη.   
    Επίσης, τον Μάρτιο του 2016, σε συνάντηση που με τον τότε Τούρκο Πρωθυπουργό Αχμέτ Νταβούτογλου στο περιθώριο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, συνέδεσε το άνοιγμα ενταξιακών κεφαλαίων της Τουρκίας με την Αμμόχωστο προτείνοντας: 
    (α) Τη σύσταση διεθνούς επιτροπής για την ετοιμασία μελέτης για την επικρατούσα κατάσταση στη νεκρή πόλη, με στόχο να αποδοθεί στους νομίμους κατοίκους της, έστω και υπό τη διοίκηση των ΗΕ, και (β) το άνοιγμα τουρκικών λιμένων για κατάπλου πλοίων υπό κυπριακή σημαία. 
    Και αυτή η πρόταση απορρίφθηκε. 
    Τέλος, τον Ιανουάριο του 2017, ίσως η πιο σημαντική από τις συγκλίσεις που επιτεύχθηκε, ήταν η κατάθεση χαρτών από τις δύο πλευρές, και με βάση τον χάρτη που η τουρκοκυπριακή πλευρά κατέθεσε η πόλη της Αμμοχώστου αλλά και η ευρύτερη περιοχή.
    Το ψήφισμα 550
    Το ψήφισμα 550, υιοθετήθηκε από το Συμβούλιο Ασφαλείας στις 11 Μαΐου 1984 και το οποίο σε σχέση με την Αμμόχωστο αναφέρει ότι «θεωρεί τις απόπειρες για εποικισμό οποιουδήποτε τμήματος των Bαρωσίων από άτομα άλλα από τους κατοίκους τους ως απαράδεκτες και ζητά τη μεταβίβαση της περιοχής αυτής στη διοίκηση των Hνωμένων Eθνών».
    Φιλελεύθερος

    Δεν υπάρχουν σχόλια:

    Δημοσίευση σχολίου

    Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

    - Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
    - Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.