10/9/19

Όλοι οι σχεδιασμοί της Τουρκίας στοχεύουν στην ενσωμάτωση των κατεχομένων


Η κατοχική Τουρκία σταμάτησε να μας αποκοιμίζει με διαδικαστικά ζητήματα, με το άλλοθι του λεγόμενου διακοινοτικού διαλόγου, που αξιοποίησε στο έπακρο για τέσσερις και πλέον δεκαετίες. Σε αυτή τη φάση εκείνο που κάνει η Τουρκία είναι να επικεντρώνεται χωρίς τακτικισμούς στην υλοποίηση των σχεδιασμών της, που εντάσσονται στη διαχρονικά επεκτατική της πολιτική. 

Αυτό που κάνει απροκάλυπτα είναι η εδραίωση και αναβάθμιση της παρουσίας της και η τουρκοποίηση του νησιού που επιβλήθηκε διά ισχύος. Ισχύς που λειτούργησε για εκφοβισμό των Ελληνοκυπρίων και για να περιορίσει τις όποιες αντιδράσεις στα κατεχόμενα.
Πρώτο βήμα μετά την εισβολή ήταν το εθνικό ξεκαθάρισμα και η μεταφορά εποίκων.

Δεύτερο μεγάλο βήμα ήταν η μεταφορά νερού από την Τουρκία στα κατεχόμενα με υποθαλάσσιο αγωγό. Παρά το γεγονός ότι αυτό συζητείτο από την περίοδο των Ντεμιρέλ και Ντενκτάς, έγινε κατορθωτό το 2015. Το 2011 τέθηκε στη Μερσίνα ο θεμέλιος λίθος, τον Οκτώβριο του 2015 έγιναν τα εγκαίνια στο φράγμα των κατεχόμενων Πανάγρων που κατασκευάστηκε για τον σκοπό αυτό. Η λειτουργία αντιμετωπίζει προβλήματα, αλλά το «έργο του αιώνα», όπως έχει χαρακτηριστεί, έγινε! 

Τρίτο βήμα που γίνεται βαθμηδόν είναι η ισλαμοποίηση των κατεχομένων.

Τέταρτο βήμα θα είναι η μεταφορά ηλεκτρικού ρεύματος. Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, την περασμένη Κυριακή από τα κατεχόμενα ανέφερε πως «ως γνωστόν φέραμε νερό στη… βόρεια Κύπρο, τώρα εργαζόμαστε να φέρουμε και ηλεκτρισμό». Σύμφωνα με ρεπορτάζ που δημοσιεύθηκε την Κυριακή στον «Φιλελεύθερο» (Πέτρος Θεοχαρίδης) επισπεύδονται οι σχεδιασμοί για τη μεταφορά ηλεκτρικού ρεύματος.

Όλοι οι σχεδιασμοί της Τουρκίας στοχεύουν στην ενσωμάτωση των κατεχομένων. Βήματα γίνονται από το 1974 και εντεύθεν, ενώ ο χρόνος που διέρρευσε από τότε λειτούργησε ενισχυτικά. Η πλήρης εξάρτηση των κατεχομένων, πολιτική, οικονομική, υδατική και προσεχώς και με τον ηλεκτρισμό προς αυτή την κατεύθυνση κινούνται. 

Ελέγχει τον πληθυσμό, έχει καταστήσει σχεδόν πλειοψηφία τους εποίκους, επιχειρεί αλλαγή της κουλτούρας, της παιδείας. Σημειώνεται συναφώς ότι ο Ερντογάν μόλις είχε αναλάβει ο προηγούμενος ψευδοπρωθυπουργός του κατοχικού καθεστώτος, Τουφάν Ερχιουμάν, στην πρώτη τους συνάντηση, ο Τούρκος Πρόεδρος του έθεσε το ζήτημα της πληθυσμιακής εξίσωσης με τους Ελληνοκύπριους. Κι αυτό γίνεται με την ενίσχυση του τουρκικού πληθυσμού στα κατεχόμενα, που  συνδυάζεται, όπως φαίνεται, με παράλληλες κινήσεις, όπως η ισλαμοποίηση των κατεχομένων και η πλήρης ενσωμάτωση των Τουρκοκυπρίων στην τουρκική κοινωνία. 

Η μεγάλη εικόνα είναι η προέλαση της Τουρκίας σε όλα τα επίπεδα. Ο κλοιός φαίνεται να σφίγγει, με πολλές και παράλληλες δράσεις, οι οποίες έχουν φθάσει σε κομβικό σημείο ενόψει και των βημάτων που γίνονται στο ενεργειακό πρόγραμμα της Κυπριακής Δημοκρατίας. Η κατοχική δύναμη πάντα επιδίωκε τον στρατηγικό έλεγχο της Κύπρου κι αυτό κάνει με μικρά και μεγάλα βήματα.
Συνεπώς, εκείνο που σήμερα προέχει είναι η αποτροπή αυτών των σχεδιασμών και όχι οι κάθε λογής τακτικισμοί, που αναλώνουν τον χρόνο στη συνομολόγηση κειμένων, που η μόνη τους χρησιμότητα είναι ότι αυξάνουν τις υποχωρήσεις προς την τουρκική πλευρά.
Η λύση –όχι η όποια λύση– περνά μέσα από την αποτροπή/ ανατροπή των τουρκικών σχεδιασμών και όχι διά της διευκόλυνσής τους. Εργαλεία υπάρχουν, φτάνει να μην μπαίνουν στο ράφι. Ο Έλληνας Πρωθυπουργός, τον οποίον σήμερα θα συναντήσει στην Αθήνα ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, έχει άλλη προσέγγιση. Φαίνεται να θεωρεί ότι με το να κάνει πως δεν βλέπει τις τουρκικές επεκτατικές βλέψεις θα τις αποφύγει. Κοσμοπολίτικη προσέγγιση σημιτικής προέλευσης, που το μόνο που έχει πετύχει είναι να αποθρασύνει την Τουρκία. 

Είναι καιρός να διαμορφωθεί μια κοινή στρατηγική Ελλάδος και Κύπρου, χωρίς φοβικά σύνδρομα, διαμορφώνοντας ένα ενιαίο πολιτικό/διπλωματικό αμυντικό δόγμα. Στην πράξη και όχι στα λόγια. Η Τουρκία προελαύνει και το αντίδοτο δεν είναι η παθητικότητα. 

3 σχόλια:

  1. Θα μου επιτρέψετε να έχω αντίθετη άποψη...εξηγούμε:

    1. Αν η Τουρκία ήθελε την ενσωμάτωση των Κατεχομένων, ΘΑ ΤΟ ΕΙΧΕ ΗΔΗ ΚΑΝΕΙ ΑΠΟ ΚΑΙΡΟ!!!
    και πείτε μου ποιος θα την σταματούσε...
    2. Η ενσωμάτωση DE FACTO υφίσταται. Έχει κάποιος αντίθετη γνώμη;;;;
    3. Ούτε οι τουρκόψυχοι (δεν λέω Τούρκοι διότι ο όρος είναι παντελώς άστοχος με βάση τις προβλέψεις της Συνθήκης της Λωζάνης που αποσιωπήθηκαν έως αυτήν της Ζυρίχης, περί μη ύπαρξης Τούρκων 6 μήνες μετά την υπογραφή της αλλά ούτε και Τουρκοκύπριοι διότι η καταγωγή τους είναι ελληνική και συντριπτικά από την Κρήτη) ούτε οι έποικοι μογγόλοι έχουν ενσωματωθεί ούτε και πρόκειται στην τουρκική κοινωνία που θα τους βλέπει πάντα ως μισογκιούρηδες (οι ίδιοι τους ονομάζουν "φύκια" κατά το δικό μας "τουρκόσποροι" όταν ήρθαν οι πρόσφυγες από την Μ.Ασία και τον Πόντο και χρειάστηκαν 2 με 3 γενιές για ν' αποδεκτούν οι..."καθαρόαιμοι" (!!!) Ελλαδίτες την ισότητα και πολλές φορές την ανωτερότητά τους σ' όλα τα επίπεδα).
    4. το συμφέρον και το μέγιστο όφελος για ένα κράτος - τρομοκράτη όπως η Τουρκία είναι όχι η ενσωμάτωση αλλά η συγκυριαρχία σ' όλο το νησί. Κι αυτό επιτυγχάνεται με το παρόν status ΤΟ ΟΠΟΊΟ ΕΠΙΤΡΈΠΕΙ ΤΗΝ ΜΌΝΙΜΗ ΑΝΑΤΑΡΑΧΉ, ΑΜΦΙΒΟΛΙΑ, ΕΝΤΑΣΗ ΚΑΙ ΑΒΕΒΑΙΟΤΗΤΑ
    5. Η Τουρκία δεν έχει καμία διάθεση να κλείσει την μια από τις δύο εισόδους στην Ε.Ε αφού οι κάτοικοι των Κατεχομένων όπως και οι Μουσουλμάνοι της Θράκης έχουν ΚΑΙ την ιδιότητα του Ευρωπαίου πολίτη, η οποία μέχρι τώρα έχει ένα σχετικό κύρος και πάντως σημαντικότερο απ' αυτό του Τούρκου.

    Τέλος, ποιος ο λόγος οι Τούρκοι να δώσουν στην ελληνο- κυπρική πλευρά το ηθικό πλεονέκτημα όταν προοδευτικά θα ισλαμοποιήσουν ΚΑΙ την ελεύθερη πλευρά μέσω των εισβολέων από τη μία και της υποκρισίας των CONSERVATIVE (ξέρετε, αυτούς των οποίων τη γυναίκα βιάζει ένας ας πούμε "παράτυπος μετανάστης" και αυτοί φωνάζουν για τα δικαίωμα της ελεύθερης και ανεξέλεγκτης μετανάστευσης) ΕΛΙΤ σε Κύπρο και Ελλάδα, θα πάρουν τον έλεγχο της Κύπρου χωρίς να "εκτεθούν" σε ενέργειες που λόγω ενσωμάτωσης της Ταυρίδας στη Ρωσία, ίσως τους προβληματίσει λίγο, λιγάκι, μάλλον καθόλου...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ολα τα στοιχεία δείχνουν ότι η τουρκία προσβλέπει στην αρπαγή του ενεργειακού πλούτου της Μεσογείου και του Αιγαίου.
    Η Κύπρος που τόσο άδολα της χαρίσαμε το 1974,απλά της προσφέρει ένα πάτημα γιά αυτόν της τον σκοπό.
    Πολύ φοβάμαι δε,ότι έτσι που το πάμε το πράγμα,μιά νέα εισβολή της τουρκίας στην Ν.Κύπρο με την συναίνεση της Δύσης και κατά συνέπεια των υποτελών σε αυτήν Ελλαδιτών,ίσως δεν είναι μακρυά...
    Ενα νέο ΄74 επι θύρας...
    Φτάνει να φτάσουν σε συμφωνία τουρκία -Δύση γιά τα ποσοστά του κέρδους.
    https://youtu.be/DPppSpRO7Qo

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Και τι θα γινουν τα τζιπ και οι ταβερνες ?? Αν δεν τα αγκιξουν καλα ειναι...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.