23/9/19

Ακόμα και με βέτο στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις των Σκοπίων απειλεί η Σόφια, αν δεν αναγνωριστεί η βουλγαρική ταυτότητα του Γκότσε Ντέλτσεφ

Σε τέλμα βρίσκονται οι συνομιλίες της κοινής διεπιστημονικής επιτροπής εμπειρογνωμόνων για τα ιστορικά και εκπαιδευτικά θέματα μεταξύ Βουλγαρίας και Σκοπίων, λόγω της ταυτότητας του Γκότσε Ντέλτσεφ, με τη Σόφια να προειδοποιεί ακόμη και με βέτο στην έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Ε.Ε.

Η Βουλγαρία επιμένει στη βουλγαρική ταυτότητα του Ντέλτσεφ, με βασικό επιχείρημα την πρόσφατη δήλωση του προέδρου των Σκοπίων Στέβο Πενταρόφσκι, με την οποία παραδέχτηκε την βουλγαρική καταγωγή του εθνικού ήρωα της χώρας του.

Σύμφωνα με τη θέση του, ο αυτοπροσδιορισμός του Γκότσε Ντέλτσεφ, ως Βουλγάρου, είναι αναμφισβήτητος, αλλά δεν αποτελεί ιστορικό γεγονός ότι αγωνιζόταν για μια Μεγάλη Βουλγαρία ή τη Βουλγαρία του Αγίου Στεφάνου. «Ο Γκότσε Ντέλτσεφ το είχε γράψει και είχε χαρακτηρίσει τον εαυτό του ως Βούλγαρο. Όμως είχε αγωνιστεί για μια ανεξάρτητη, αυτόνομη «Μακεδονία», ένα ανεξάρτητο «μακεδονικό» κράτος, ακόμα και στο τέλος της ζωή του επιθυμούσε τα οστά του να ξεκουραστούν σε ένα ανεξάρτητο «μακεδονικό» κράτος» είχε δηλώσει χαρακτηριστικά ο πρόεδρος των Σκοπίων.

Για τη συνέχεια protothema

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.