15/9/19

Έκρηξη στην αποθήκη πυρομαχικών

Ισχυρή έκρηξη σε στρατιωτική περιοχή στα κατεχόμενα σημειώθηκε γύρω στις 2 το πρωί σήμερα. Όπως μεταδίδεται από τα κατεχόμενα, η έκρηξη σημειώθηκε σε περιοχή κοντά στο Ξενοδοχείο "Ακαπούλκο". ΚΥΠΕ
Του ΣΕΝΕΡ ΛΕΒΕΝΤ
Σταματήστε να παρηγοριέστε λέγοντας ότι δεν υπάρχουν απώλειες ζωών. Πέστε τι θα κάνετε από δω και μπρος.
  • Τι πρέπει να κάνουμε; Και μάλιστα τι είναι αυτή η έκπληξη; Μήπως το μέρος αυτό δεν είναι ένα βαρέλι με μπαρούτι; Τόσο καιρό δεν καθόμαστε πάνω σε ένα βαρέλι με μπαρούτι; Ή μήπως δεν το αντιλαμβανόσασταν καθόλου αυτό; Περνάτε καθημερινά από δίπλα του και δεν το βλέπετε; Απαγορευμένη στρατιωτική περιοχή. Απαγορεύεται η είσοδος. Προσοχή! Έξοδος τανκ! Πεδία βολής. Ασκήσεις. Ρώτησα στο δικαστήριο: «Ποια μέρη στον βορρά είναι στρατιωτικές περιοχές;» «Όλα», είπαν. Τι σημαίνει όλα; Εξήγησαν: Πρώτου βαθμού. Δεύτερου βαθμού. Τρίτου βαθμού. «Είναι στρατιωτική περιοχή και το Σαράι;», ρώτησα. «Φυσικά είναι στρατιωτική περιοχή», είπαν.

Όπως στην περίπτωση του πυραύλου που έπεσε στις βουνοκορφές του Πενταδακτύλου, δεν χωράει το μυαλό σας και αυτή την τρομερή έκρηξη στην αποθήκη πυρομαχικών, έτσι δεν είναι; Πώς γίνεται; Πυρκαγιά που ξέσπασε σε ένα δασύλλιο. Και αποθήκη πυρομαχικών που εξερράγη. Βόμβες που σκορπίστηκαν στη γύρω περιοχή. Που εξερράγησαν. Και που δεν εξερράγησαν. Τα θραύσματά τους έπεσαν μέχρι τον κήπο του σπιτιού σας. Ιδού, τόση είναι η ασφάλεια του εγγυητή σας! Όμως, κοιτάξτε αυτή τη σύμπτωση. Έπεσε ο πύραυλος. Δεν υπάρχουν απώλειες ανθρώπινων ζωών!
  • Εξερράγη η αποθήκη πυρομαχικών. Δεν υπάρχουν απώλειες ανθρώπινων ζωών! Πρέπει να είμαστε οι αγαπημένοι δούλοι του Αλλάχ. Εξερράγη μια νάρκη σε χωράφι στη Μόρφου και πέθανε ένα παιδί. Στην δε παραλία του Ακαπούλκο εξερράγησαν αμέτρητες βόμβες και εκατοντάδες σφαίρες. Ευτυχώς δεν υπάρχουν νεκροί! Συνέπεσε με την 11η Σεπτεμβρίου. Μήπως αυτή είναι η δική μας 11η Σεπτεμβρίου;
Τα επιτελεία και τα στρατόπεδα που είναι γεμάτα με αποθήκες πυρομαχικών έχουν χωθεί ανάμεσα στις γειτονιές. Κάθεστε πάνω σε ένα βαρέλι με μπαρούτι. Υπάρχουν και στην καρδιά της Κερύνειας. Και στη Λευκωσία. Κοιτάξτε για παράδειγμα το Domuzcular Burnu στη Λευκωσία. Είναι σχεδόν ανάμεικτο με τη στρατιωτική μονάδα.
Η απόσταση μεταξύ τους δεν είναι ούτε πενήντα μέτρα. Αν εκραγεί η αποθήκη πυρομαχικών που βρίσκεται εδώ, ή εκείνη στην περιοχή Λοκματζί, ή στην καρδιά της Κερύνειας, είστε έτοιμοι να πεταχτείτε από το κρεβάτι με τα εσώρουχα; Σταματήστε να βρίσκετε παρηγοριά λέγοντας ότι δεν υπήρχαν απώλειες ανθρώπινων ζωών. Τι θα κάνουμε αυτές τις αποθήκες πυρομαχικών; Αυτό πέστε. Ή μήπως να τις αφήσουμε εκεί που βρίσκονται; Αν εκραγούν, να εκραγούν. Αν πεθάνουμε, να πεθάνουμε! Αν πεθάνω εγώ, Αν πεθάνεις εσύ, αν πεθάνει αυτός, δεν υπάρχει ζήτημα! Αλλά τα παιδιά και τα εγγόνια μας; Αυτό το βαρέλι με μπαρούτι είναι κληρονομιά από εμάς σε αυτά; Να καθίσουν και αυτά πάνω σε αυτό το βαρέλι όπως καθίσαμε εμείς;
Το αντιλαμβάνεστε; Δεν συζητείται καθόλου ο αφοπλισμός στις διαπραγματεύσεις που συνεχίζονται εδώ και μισό αιώνα. Συζητείται η πολιτική ισότητα. Συζητείται το θέμα των εγγυήσεων. Συζητείται το περιουσιακό. Δεν συζητείται ο αφοπλισμός. Κοιτάξτε τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης. Μήπως υπάρχει κάτι που ονομάζεται αφοπλισμός εκεί; Όμως, αυτό έπρεπε να ήταν το κυριότερο μέτρο ασφαλείας, έτσι δεν είναι; Τα όπλα. Και τα στρατεύματα.
Για μια πραγματική ειρήνη στο νησί μήπως δεν πρέπει να απαλλαχτούμε από αυτά πρώτα απ’ όλα; Αλλά, όπως γίνεται αντιληπτό αυτό, δεν βολεύει αμφότερες τις πλευρές. Και ο νότος είναι εξοπλισμένος υπερβολικά. Και ο βορράς. Και οι κοινότητες και στις δύο πλευρές σαν να κάθονται και περιμένουν πότε θα εκραγούν αυτά τα όπλα! Δεν είναι παράξενο; Δεν υπάρχει κάποια σοβαρή απαίτηση για αφοπλισμό ακόμα και από τους κύκλους που ζητούν λύση και ειρήνη! Τι να κάνουμε; Αν δεν υπάρχει, δεν υπάρχει! Αλλά το τίμημα γι’ αυτό μπορεί να είναι πολύ βαρύ!
Δεν κοιμήθηκα όλο το βράδυ. Κάθισα και παρακολούθησα μέχρι το πρωί τις εκρήξεις από τα βίντεο εκείνων που μαγνητοσκοπούσαν ζωντανά. Ένας φίλος που μου τηλεφώνησε είπε ότι στα βλήματα των οβίδων των τανκ υπάρχει ουράνιο, δηλαδή ραδιενεργό υλικό, και ρώτησε: «Είδες την πρώτη έκρηξη;» «Τι υπήρχε σε αυτήν», είπα. «Είχε ανοίξει στον αέρα σαν μανιτάρι», είπε.
Οι αρμόδιοι λένε συνεχώς «θα εξάγουμε τα απαραίτητα διδάγματα απ’ αυτό». Και όλοι γελούν. Μέχρι σήμερα από πού εξήγαγαν διδάγματα και θα εξαγάγουν και από αυτό; Ειδικά άμα έχουν απέναντί τους στρατηγούς. Είμαι πολύ περίεργος. Τι διδάγματα θα αντλήσουν; Πολεμικά διδάγματα; Ή ειρηνικά διδάγματα;
ΠΗΓΗ: Αφρίκα, Πολίτης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.