30/9/19

Εύγε - Επιτέλους ένας αστός που ενδιαφέρεται πραγματικά γι' αυτήν την πατρίδα - Και πάλι εύγε

Πάνος Λασκαρίδης*: Οι σχέσεις μας με την Τουρκία και η εθνική άμυνα: Είμαστε σοβαροί;
Τα τελευταία χρόνια, ο εθνικός μας εναέριος και θαλάσσιος χώρος έχει γίνει σουρωτήρι από τις καθημερινές προκλητικές παραβιάσεις της τουρκικής αεροπορίας και του τουρκικού ναυτικού στο πλαίσιο της ευθείας, επιθετικής και προκλητικής αμφισβήτησης από την Τουρκία της εθνικής μας ακεραιότητας.Ο ελληνικός λαός παρακολουθεί αυτές τις προκλήσεις με αυξανόμενη ανησυχία. Γνωρίζει ότι η επιδίωξη της γείτονος είναι η σαφής αμφισβήτηση της εδαφικής μας ακεραιότητας και αγωνιά για το ποια είναι και θα είναι στο μέλλον η ελληνική αντίδραση.

Διαπιστώνει λοιπόν ότι η ελληνική αντίδραση είναι διαχρονικά επιεικώς ανεπαρκής και αυτό δεν μπορούν να το αλλάξουν οι βαρύγδουπες δηλώσεις των στρατιωτικών και πολιτικών μας ηγετών. Το πρόβλημα φυσικά είναι ότι καμωνόμαστε πως δεν ανησυχούμε και δεν φοβόμαστε τίποτα – μια θέση που με τη σημερινή κατάσταση της οικονομίας μας και των Ενόπλων Δυνάμεων είναι απλώς ανεδαφική.

Είναι εντελώς ανεδαφική, γιατί η πατρίδα μας έχει περάσει μια δεκαετία μεγάλης οικονομικής κρίσης, κατά την οποία οι Ενοπλες Δυνάμεις παραμελήθηκαν τελείως (σε σημείο που η αξιοπιστία του υλικού τους να είναι εξόχως προβληματική), αλλά το χειρότερο είναι ότι, όπως τουλάχιστον φαίνεται, δεν είναι σαφές στον λαό μας αν, ακόμα και την ύστατη στιγμή, οι ηγεσίες αυτού του τόπου έχουν πλήρως αντιληφθεί τις συνέπειες αυτής της αδράνειας.

Η ολιγωρία αυτή δεν είναι φυσικά τωρινή αλλά διαχρονική και αποδεικνύεται από τα εξής τρελά φαινόμενα που αφορούν την εθνική μας άμυνα:
α) Eνα παντελώς απαράδεκτο νομικό πλαίσιο, που κάνει τη διάθεση κεφαλαίων για επείγουσες ανάγκες των Ενόπλων Δυνάμεων αδύνατη, δένει τα χέρια της ηγεσίας και δεν επιτρέπει καμία προμήθεια, ούτε χαρτιού τουαλέτας, χωρίς να περάσει από μια πολύμηνη εξοντωτική διαδικασία. Το νομικό αυτό πλαίσιο, γέννημα της υστερίας μετά τα ελεεινά σκάνδαλα χρηματισμού επίορκων αξιωματικών προηγούμενης δεκαετίας, πρέπει να αλλάξει αμέσως.
β) Απαιτείται η άμεση κατάργηση πάνω από 100 στρατοπέδων που δεν έχουν ουδεμία άλλη χρήση και ωφέλεια από το να τροφοδοτούν τις καφετέριες των πόλεων και των χωριών όπου εδρεύουν (και έχουν δει πόλεμο τελευταία φορά την εποχή του Κιουταχή Πασά) σε μια τρανή απόδειξη πολιτικού λαϊκισμού εις βάρος του εθνικού συμφέροντος.
γ) Απαιτείται η άμεση μεταφορά τουλάχιστον του μισού πολεμικού στόλου στον ναύσταθμο της Κρήτης (τουλάχιστον των μονάδων κρούσης, μιας και η παραμονή στη Σαλαμίνα εξυπηρετεί μόνο το να κοιμούνται τα πληρώματα στα σπίτια τους και να «μην ξεσπιτωθούν»).
δ) Να ιδρυθεί άμεσα υποδομή στον Μούδρο της Λήμνου για ένα μέρος του στόλου, που πρέπει να ναυλοχεί εκεί καθ’ όλη τη διάρκεια της παρούσης κρίσης με τη γείτονα χώρα.
ε) Να μετακινηθούν αμέσως από το Μεγάλο Πεύκο και από τον Βόλο όλες οι μονάδες των ειδικών δυνάμεων, οι οποίες εδρεύοντας εκεί που είναι τώρα είναι παντελώς άχρηστες για οποιαδήποτε περίπτωση ξαφνικής εμπλοκής.
ζ) Να διατεθούν αμέσως 1,5-2 δισ. για την άμεση επιχειρησιακή αποκατάσταση της δυνατότητας και αξιοπιστίας των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, κυρίως του Πολεμικού Ναυτικού και της Πολεμικής Αεροπορίας.

Ολοι καταλαβαίνουμε και σεβόμαστε τις προσπάθειες της πολιτικής και στρατιωτικής μας ηγεσίας να μας καθησυχάζουν ότι όλα πάνε καλά και ότι αν συμβεί το παραμικρό «θα τους τσακίσουμε», «θα τους ισοπεδώσουμε» και διάφορα άλλα. Το κακό είναι ότι πολλοί γνωρίζουν ότι τέτοιου είδους καθησυχασμοί δεν προσφέρουν τίποτα όταν όλοι βλέπουμε ότι εμείς δεν μπορούμε –όχι δεν θέλουμε– να αντιδράσουμε στις επιθετικές ενέργειες της Τουρκίας.
Ούτε βοηθάει η τοποθέτηση ότι «εμείς δεν απαντάμε στις προκλήσεις γιατί είμαστε σοβαροί»... Αυτή είναι ακριβώς η απόδειξη του ότι δεν είμαστε σοβαροί, διότι ξέρουμε ότι δεν μπορούμε να ανταποκριθούμε με τον τρόπο που θα έπρεπε. Υπάρχει άλλο κράτος στον κόσμο που τα εναέρια και θαλάσσια σύνορά του να γίνονται κόσκινο κάθε μέρα από ένα εχθρικό κράτος και να μην αντιδρά, αλλά να περιμένει την «επόμενη πρόκληση», όπου τότε θα απαντήσει; Ποιος Ελληνας μπορεί να αποδεχθεί τέτοια ηττοπαθή στάση;

Αλλά και ο λαός μας έχει σιγά σιγά εθιστεί στο καθεστώς της συνεχούς απειλής και την έχει συνηθίσει. Και όταν θα γίνει «η στραβή» –γιατί δεν υπάρχει καμία περίπτωση να μη γίνει– θα ψαχνόμαστε γιατί έγινε και γιατί τόσα χρόνια δεν κάναμε τίποτα και άλλα τέτοια γνωστά ελληνικά αστεία! Το μόνο που παραμένει ως παρηγοριά είναι πραγματικά το γεγονός του άριστου ηθικού και της εξαιρετικής κατάρτισης του προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων.

Συμπέρασμα. Απαιτούνται τα εξής:
•Αμεση αλλαγή νομικού πλαισίου προμηθειών των Ενόπλων Δυνάμεων.
•Αμεση ριζική αναδιάρθρωση στρατοπέδων, ειδικών δυνάμεων και στόλου του Πολεμικού Ναυτικού.
•Αμεση οικονομική ενίσχυση τουλάχιστον 1,5 δισ. ευρώ, με άμεση καταβολή και διάθεσή της από τα γενικά επιτελεία χωρίς πολιτική επέμβαση.
•Εκπαίδευση του ελληνικού λαού για την πραγματική κατάσταση και τους πραγματικούς κινδύνους ώστε να μην παραμυθιαζόμαστε μεταξύ μας.
•Απόλυτη ενότητα και άμεση αντίδραση όλων των πολιτικών δυνάμεων του τόπου.

* Ο κ. Πάνος Λασκαρίδης είναι πρόεδρος του Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη.
Καθημερινή

9 σχόλια:

  1. All your suggestions dear Pano point to a top-down approach. Decisions by the government. Basically it will never happen.
    Militia. That's what we need. Let us take the road and organize local communities. The majority of the population carries at least a hunting gun.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ναι, η πρόταση του Ν.Απελλή είναι μια χρήσιμη προσθήκη στο πολύτιμο αυτό άρθρο,που απογυμνώνει
    την πραγματικότητα από τα φανταχτερά κουρέλια μιας υπνωτιστικής εσωτερικής προπαγάνδας σαλιάριδων όσο και δείλαιων πολιτικών δημαγωγών, και προβάλλει αριθμό συγκεκριμένων άμεσων μέτρων, που επιβάλλεται άμεσα να λάβουν οι της κυβερνο-αντιπολίτευσης, που ο κ. Πάϊατ τόσο ισοδίκαια εξύμνησε (! ! ! )την ημέρα της ορκωμοσίας Μητσοτάκη.
    Η λίστα των υποδείξεων Λασκαρίδη θα πρέπει να γίνει μόνιμο λαϊκό αίτημα και σύνθημα των Ελλήνων
    πατριωτών, με κατάληξη την υπόμνηση του προηγουμένου κατάληξης στο Γουδί για τους ηθικούς αυτουργούς ενδεχόμενου εθνικού ακρωτηριασμού.
    Και στην πρόταση Απελλή, εγώ θα πρόσθετα την εισήγηση για οργανωμένη εθελοντική προσπάθεια αναστύλωσης του προσκοπικού κινήματος και την επανεμφύσηση στα παιδιά της αγάπης στην ομορφιά της πατρίδας, της συντροφικότητας, της άσκησης, της πειθαρχίας και των υψηλών εθνικών στόχων, που έχουν εκδιωχθεί από ένα αλωμένο, εκφυλισμένο και εθνοκτόνο εκπαιδευτικό σύστημα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Και οι γυναίκες να κάνουν ένα εξάμηνο θητεία έστω να έχουν μία ιδέα όπως και στο Ισραήλ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. To Ισραήλ είναι σοβαρό κράτος, αφήστε το. Στην Ελλάδα άλλωστε, ό,τι κι αν τύχει, θα φταίνε οι ξένοι.

      Διαγραφή
    2. ΚΑΙ ΕΜΕΙΣ ΠΟΥ ΚΑΝΑΜΕ ΤΙ ΜΑΘΑΜΕ?ΣΚΟΠΙΑ,ΑΝΑΦΟΡΑ,ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΕΣ.ΤΖΑΜΠΑ ΧΡΟΝΟ ΧΑΣΑΜΕ ΜΕ ΤΟΥΣ ΑΡΓΟΣΧΟΛΟΥΣ ΚΑΡΑΒΑΝΑΔΕΣ-ΔΗΜΟΣΙΟΥΣ ΥΠΑΛΗΛΟΥΣ ΣΤΗΝ ΧΕΙΡΟΤΕΡΗ ΜΟΡΦΗ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΥΠΑΛΗΛΟΥ

      Διαγραφή
  4. Σε πάρα πολλά συμφωνώ, αλλά το κακό είναι ότι αυτοί που διαβάζουν ινφογνωμων, πάνω κάτω έχουν τις ίδιες απόψεις άρα αυτά που θέλετε να περάσετε ή να ενημερώσετε , να τα στείλετε σε αυτούς που διοικούν αυτόν τον ταλαιπωρο τόπο μπας και ξυπνήσουν απ τον λήθαργο !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Το στρατόπεδο στο Μ.Πευκο είναι κέντρο κατατάξεως δεν είναι μάχιμη μονάδα, οι πεζοναύτες στον Βόλο είναι στην καλύτερη θέση, για λιμάνι επιβίβασης κ επέμβασης ο ναύσταθμο στην Σαλαμίνα είναι κοντά σε ναυπηγεία για επισκευές κ άμεση πρόσβαση στο κεντρικό Αιγαίο, η 2η μοίρα αλεξιπτωτιστών κ η ΣΧΑΛ πρέπει να είναι κοντά στο αεροδρόμιο Ελευσίνας . Αυτές είναι κ οι μόνες μου διαφωνείες, στα άλλα συμφωνώ σχετικά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.