25/9/19

Γιατί η ελληνική αποτρεπτική στρατηγική είναι παχιά λόγια του αέρα



Γράφει ο Γιώργος Μαργαρίτης

Αποτελεί οπωσδήποτε μορφή δικαίωσης για τον πολιτικό αρθρογράφο η διαπίστωση ότι οι ιδέες και οι θέσεις που διατύπωσε με την γραφίδα του –άντε με το πληκτρολόγιό του– λαμβάνονται υπόψη από την πολιτική ηγεσία και ενίοτε υιοθετούνται από αυτήν. Αυτός ήταν πιθανόν ο λόγος που ο εδώ αρθρογραφών αισθάνθηκε ενδόμυχη ικανοποίηση όταν ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, παρουσίασε στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή την πολιτική που θα υιοθετήσει το υπουργείο του: πολιτική βασισμένη στην αποτρεπτική στρατηγική.

Ο υπουργός διευκρίνισε μάλιστα ότι «η αποτροπή είναι η πεποίθηση (…) ότι εξαιτίας της ετοιμότητας και των δυνατοτήτων των Ενόπλων Δυνάμεων δεν συμφέρει κανέναν να σκεφθεί οποιαδήποτε επιβουλή εναντίον κυριαρχικών συμφερόντων μας. Το κόστος που θα υποστεί θα είναι πάντα μεγαλύτερο από το όφελος που ενδεχομένως σκοπεύει να προσπορίσει». Η ενδόμυχη, όμως, αυτή ικανοποίηση κράτησε ελάχιστα, όσο ακριβώς χρειάστηκε για την ολοκλήρωση της ανάγνωσης του άρθρου.

Καθώς, στη συνέχεια, αφού έθεσε ως στόχο της ελληνικής αμυντικής πολιτικής την "αποτροπή" ο αρμόδιος υπουργός εξειδίκευσε τα κύρια προγράμματα, μέσα από τα οποία θα επιτευχθεί ο στόχος αυτός. Τα προγράμματα αυτά δεν είχαν τίποτε το νέο. Αφορούσαν την από καιρό αποφασισμένη αναβάθμιση 85 αεροσκαφών F-16 σε F-16 Viper, την διατήρηση, συντήρηση και αναβάθμιση αριθμού από τα υπάρχοντα Mirage 2000 και --αυτό ήταν το καινούριο-- την πρόοδο των συζητήσεων για απόκτηση μιας αρχικά και ίσως δεύτερης στην συνέχεια φρεγάτας του γαλλικού τύπου Bel’harra.


Διαβάστε τη συνέχεια στο slpress.gr

9 σχόλια:

  1. 1)"Όταν η μία ή οι δύο γαλλικές φρεγάτες φτάσουν και ενταχθούν στο ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό θα βρισκόμαστε στα 2024-2025."

    Πολύ αισιόδοξη πρόβλεψη. Μια μάλλον ποιο ρεαλιστική είναι το 2029.

    2)Πέραν από τα αναγνωριστικά KIOWA, σίγουρα, οι ΗΠΑ, έχουν την δυνατότητα να μας δώσουν πολύ μεγαλύτερη στρατιωτική βοήθεια.

    3)Είχαμε 10 χρόνια οικονομικής κρίσης, με κακές έως άθλιες κυβερνήσεις.
    Η Ελλάδα είναι σακατεμένη και η νέα κυβέρνηση έχει να αντιμετωπίσει τεράστια προβλήματα.
    Το "παιχνίδι" με την Τουρκία δεν είναι ακόμα χαμένο, αρκεί ταχύτατα να αναδιοργανωθεί η χώρα μας.
    Για αρχή είναι εφικτά τα ακόλουθα μέτρα:
    Να κλείσουν τα σύνορα μας στην λαθρομετανάστευση, να εκδιωχθούν σταδιακά οι οικονομικοί λαθρομετανάστες από την χώρα, να ξαναγίνει η Παιδεία πατριωτική όπως το Σύνταγμα επιτάσσει, να αυξηθεί η στρατιωτική θητεία, να γίνεται σωστή στρατιωτική εκπαίδευση, να αποκτηθούν ανταλλακτικά (για να λειτουργεί το υπάρχον στρατιωτικό υλικό) και μοντέρνα πυρομαχικά, να πιέσουμε τους συμμάχους μας για αξιόλογη δωρεάν στρατιωτική βοήθεια, να παρθούν μέτρα για να απελευθερωθεί και να αναπτυχθεί η οικονομία μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δηλ. ΦΩΤΗ να γινει το αδυνατον ?? Αυτα ολα ειναι με μια προυποθεση δυνατα.Να μην ειναι κυβερνηση καμμια απ οσες ηταν και ειναι.Εκτος αν πιστευεις οτι αυτη εδω ..ειναι κατι αλλο . Ειναι ???? Αν ναι...πες ποιο.
      Αν ομως ...Δεν ειναι...( δεν ειναι)...τοτε λοιπον τι γινεται ?? Σε ελαχιστο χρονο που μενει ..θαχουμε 4 εκατομμ. Εξαλους εποικους , διοτι ποιος θα τους ταιζει να καθονται μετα απο ενα νουμερο ,αφου θα πρεπει να βρουμε 20 δις ευρω γιαυτο...και δευτερον πολυ πιθανον θαχουμε επιθεση της Τουρκιας μεσα στο χαος και στην αφραγκια ??

      Διαγραφή
    2. Τωρα θα εποικισουν και την Πελοποννησο. Δηλ. απ ακρο σ ακρο ολη την χωρα !!! Ειληκρινα ..επαθε παρακρουση ο κοσμος ??? Τι καθεται σαν την ...Ιουδηθ στηλη αλατος στα Γομορα ??? Εκει επεσε ..ατομικη βομβα. Εδω τι ..επεσε χολερα ???

      Διαγραφή
    3. @ Fotis V.

      >Είχαμε 10 χρόνια οικονομικής κρίσης, με κακές έως άθλιες κυβερνήσεις<

      Tι σημαίνει αυτό; Ότι τώρα έχομε οικονομική κρίση, αλλά με καλή κυβέρνηση, ή ότι η κρίση τελείωσε;

      >οι οικονομικοί λαθρομετανάστες<

      Έχει μαλλιάσει η γλώσσα μου να το "λέω": Ο οικονομικός μετανάστης δεν είναι ποτέ λαθραίος, διότι έρχεται νόμιμα στην χώρα και με διακρατικές συμβάσεις (π.χ. οι Φιλιππινέζες). Η έννοια "οικονομικοί λαθρομετανάστες" είναι αντίφαση.

      Τα υπόλοιπα είναι ευχολόγια και πρεπολόγια, τα οποία έχουν κατα κόρον λεχθεί/γραφεί.

      Διαγραφή
    4. @Nativist

      1)Τα "10 χρόνια οικονομικής κρίσης με κακές έως άθλιες κυβερνήσεις", αναφέρονται στο παρελθόν.
      Η οικονομική κρίση ασφαλώς εξακολουθεί να υπάρχει και σήμερα.
      Για το εάν αυτή η κυβέρνηση αποδειχθεί καλή ή κακή αυτό θα το δούμε στην πορεία, από τα έργα της.

      2)Πράγματι το " οικονομικοί λαθρομετανάστες " είναι πλεονασμός.

      3)"λαθρομετανάστης"
      "Το 2018, το ελληνικό κράτος ζητούσε από τις υπηρεσίες του να μη χρησιμοποιείται ο όρος λαθρομετανάστης, αλλά οι όροι «παράτυπα εισερχόμενος στη χώρα», «πρόσφυγας», «μετανάστης», «οικονομικός μετανάστης», «αιτών άσυλο», με δικαιολογία την αποτροπή χρήσης μειωτικών για την προσωπικότητα όρων και την αποφυγή φαινομένων ξενοφοβίας και ρατσισμού:

      ※ Έγγραφο του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου κοινοποίησε η εισαγγελία Πρωτοδικών Ηρακλείου στις διευθύνσεις Εκπαίδευσης, για την απάλειψη του μειωτικού όρου «λαθρομετανάστης» από τα υπηρεσιακά έγγραφα."

      https://el.wiktionary.org/wiki/%CE%BB%CE%B1%CE%B8%CF%81%CE%BF%CE%BC%CE%B5%CF%84%CE%B1%CE%BD%CE%AC%CF%83%CF%84%CE%B7%CF%82

      Διαγραφή
    5. @ Fotis V

      1) Σωστό.

      2) Δεν είναι πλεονασμός. Είναι λάθος.

      3) Το τι ζητά ο καθένας, για να είναι όσο περισσότερο πολιτικώς ορθός, μού είναι αδιάφορο. Η παράνομη είσοδος στην χώρα είναι έγκλημα, κατά το Διεθνές Δίκαιο και όχι απλή παρατυπία. Αυτά είναι γελοιότητες άμα και κακοποίηση τής γλώσσας μας, την οποία σέβομαι και η οποία πάει να αλλοιωθεί εντελώς, από κάθε ηλίθιο.
      α) Οικονομικός μετανάστης: Εξήγησα τι είναι.
      β) Λαθρομετανάστης ή παράνομος μετανάστης είναι έν και το αυτό. Το "λαθρο" πηγαίνει στην πράξη, σημαίνει κρυφά (λάθρα) και δεν είναι μειωτικό. Άλλως να καταργήσομε τις λέξεις λαθροθήρας, λαθρεπιβάτης, λαθρέμπορος, λαθραναγνώστης κλπ., λέγοντας "παράτυπος έμπορος".
      γ) Ο νεολογισμός "ξενοφοβία", δημιούργημα κι αυτός τού πολιτικώς ορθού λόγου, είναι λάθος. Το να μην επιθυμεί κανείς λαθροεισβολείς στην χώρα του, δεν είναι φοβικός, δεν υποφέρει από φοβία (π.χ. αγοραφοβία, κλειστοφοβία κλπ). Μην χρησιμοποιείς το βικιλεξικό, διότι γράφει ανεύθυνα πράγματα, που δεν ισχύουν. Για παράδειγμα, στο λήμμα φοβικός, στο 2, γράφει "που αντιμετωπίζει με φόβο και καχυποψία οποιονδήποτε είναι διαφορετικός στο χρώμα, τη φυλή, τη θρησκεία, τη σεξουαλική ταυτότητα κλπ". Αυτά είναι καινούρια ελληνικά, που δεν ισχύουν.

      Διαγραφή
    6. Τωρα τι να σου πω Νατιβιστ ? Οτι δεν εισαι αψογος ?? Αφου εισαι..Το σωστο αυτο ειναι...

      Διαγραφή
  2. Κάποιοι ξέρουμε πράγματι τί φταίει, γιατί δηλαδή δέν γίνεται τίποτα σωστό γιά τήν σωτηρία μας, ἡμῶν καί τῶν παιδιῶν μας, οἰκονομικῶς, πολιτικῶς, κοινωνικῶς, πνευματικῶς, καί τό λέμε.
    Λέμε ἀκόμη, σέ γενικές γραμμές, τί χρειαζόμαστε καί τί νά κάνουμε, πῶς ἀντιμετωπίζεται τό κάθε πρόβλημα, πνευματικό, κοινωνικό, πολιτικό, οἰκονομικό.
    Ἀκοῦνε; Ὄχι.

    Βάζουνε ταμπέλες κακόβουλες ἤ τό πολύ συγκαταβάσεως, σέ ὅποιον τούς μιλήσει σωστά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.