10/9/19

Η μοίρα είναι κυρίως αποτέλεσμα επιλογών

Τάσος Γιαννίτσης: Η κρίσιμη δεκαετία 2020-2030

Τη δεκαετία 2009-2019 παίχτηκε το έργο της κατάρρευσης των στερεοτύπων με τα οποία πορεύτηκε η χώρα πριν και μέσα στην κρίση. Τουλάχιστον για όσους μπορούσαν να σκεφτούν. Σήμερα, βρισκόμαστε σε συνθήκες μετάβασης από «τα κάτω» προς την εμπέδωση μιας νέας, καλύτερης, αφετηρίας. 
Ομως, η χώρα και οι Ελληνες δεν βρίσκονται σε κάποια ζηλευτή θέση. Η χώρα ξέφυγε από την επίσημη χρεοκοπία, στραπατσαρίστηκε πολλαπλά και άσχημα, δεν έχει τους βαθμούς ελευθερίας που είχε στην προ κρίσης εποχή για να ασκήσει πολιτική, πολλές μορφές πολιτικής δεν είναι επιλέξιμες γιατί ανήκαν στους γενεσιουργούς παράγοντες της κρίσης, το κατά κεφαλήν ΑΕΠ της έχει μειωθεί από το 85,2% (2009) στο 62,8% του μέσου όρου της Ε.Ε. (2018), ξεπερνώντας μόνο τη Βουλγαρία, τη Ρουμανία και την Κροατία.
Εχει πάντα σημασία να καταλάβουμε το πώς ξεπέσαμε τόσα σκαλοπάτια, αλλά, πλέον, σήμερα έχει πολύ μεγαλύτερη σημασία να κατανοήσουμε πόσα σκαλοπάτια έχουμε να ανέβουμε για να επανενταχθούμε ομαλά σε ένα νέο τοπίο που διαμορφώθηκε στον κόσμο, στην Ευρώπη, στη γεωπολιτική περιοχή μας, τα τελευταία δέκα χρόνια, όσο εμείς παλεύαμε με τους δαίμονές μας. 
Ο πραγματικός στόχος δεν είναι να ξανακερδίσουμε απλώς το χαμένο έδαφος, αλλά να οικοδομούμε τους όρους που θα μας επιτρέψουν να παρακολουθούμε με επιτυχία το μεταβαλλόμενο περιβάλλον μας.
για τη συνέχεια Kathimerini

1 σχόλιο:

  1. Οταν περατωθει η διαδικασια μεταφορας της κρατικης και ιδιωτικης περιουσιας στους "θεσμους" τοτε θα υπαρξει αναπτυξη αλλα η τσεπη του Ελληνα δεν προκειται να τη δει , εκτος αν παρει την αποφαση να φυγει απο τη χωρα της φαιδρας πορτοκαλεα.ς. Μην ξεχνας πως η χωρα εφτασε εδω που εφτασε οχι τυχαια αλλα μεθοδικα αποδομηθηκε με αιχμη του δορατος τα Σημιτικα πεπραγμενα και βεβαια με την εισοδο στο ΕΥΡΩ. Επομενως αφηστε τις φιλοσοφιες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.