28/9/19

Τα Κύθηρα υποδέχονται τον Ιερό λόχο



Σεπτέμβρης 1944

Το αντιτορπιλικό «Θεμιστοκλής» με Κυβερνήτη τον Πλωτάρχη Νικόλαο Σαρρή είναι το πρώτο ελληνικό πλοίο που κατέπλευσε σε ελληνικό λιμένα, στο Καψάλι των Κυθήρων, μετά από τις επιχειρήσεις της Μεσογείου, της Δωδεκανήσου και τις αποβάσεις στο Anzio και τη Νότια Γαλλία.

Στην φωτογραφία εικονίζεται σκηνή από την απελευθέρωση των Κυθήρων: οι κάτοικοι υποδέχονται την Β’ Μοίρα του Ιερού Λόχου στον Πίσω Γιαλό, 28 Σεπτεμβρίου 1944 (φωτογραφία Μανώλη Φατσέα).


Υπηρεσία Ιστορίας Ναυτικού

2 σχόλια:

  1. Παραθέτω (την μοναδική) φωτογραφία που δείχνει την αποβίβαση των Συμμαχικών δυνάμεων στο νησί την 28η Σεπτεμβρίου 1944 στην ακτή «Καψάλι». Επίσης για τη σύγκριση, παραθέτω και δεύτερη φωτογραφία τραβηγμένη από την ίδια γωνία & απόσταση, που δείχνει την περιοχή όπως είναι σήμερα, με τα καφέ και τα καταστήματα στην παραλία.

    https://i.postimg.cc/wvqwr3YJ/Kythera-01.jpg

    https://i.postimg.cc/7YGmdpdB/Kythera-02.jpg

    Της αποβίβασης των Συμμαχικών δυνάμεων στο νησί την 28η Σεπτεμβρίου 1944, είχε προηγηθεί (νύκτα της 9ης Σεπτεμβρίου 1944) αναγνώριση από Βρετανούς SBS (Special Boat Section) που έπεσαν με αλεξίπτωτο στα Κύθηρα, έχοντας αποστολή τους την εξουδετέρωση του Γερμανικού σταθμού RADAR που λειτουργούσε εκεί. Οι Γερμανοί όμως είχαν ήδη καταστρέψει τον σταθμό και ετοιμάζονταν να εγκαταλείψουν το νησί αλλά δεν πρόλαβαν. Πολλοί Γερμανοί χτυπήθηκαν από ντόπιους αντάρτες ενώ περίμεναν στην παραλία τα πλοία που θα τους παραλάμβαναν. Λίγες ημέρες αργότερα (απόγευμα της 15ης Σεπτεμβρίου 1944), Βρετανικές αποβατικές άκατοι του 529th Canadian LCA Flotilla έβγαλαν τους πρώτους Βρετανούς Commandos στην ακτή για να προετοιμάσουν το έδαφος για το σύνολο της Συμμαχική δύναμης που θα ακολουθούσε την 28η Σεπτεμβρίου 1944.

    Η Συμμαχική δύναμη που αποβιβάστηκε στο νησί την 28η Σεπτεμβρίου 1944, ήταν η Δύναμη Κρούσης Fox Force (υπό την δκση του Αντισυνταγματάρχη Ronnie Tod), αποτελούμενη από το Βρετανικό 9ο Commando, την Βρετανική Μοίρα ‘Μ’, μέλη του Βρετανικού LRDG (Long Range Desert Group), ορισμένες μονάδες Βρετανών του Raiding Support Regiment με πυροβόλα των 75mm. και όλμους και τμήμα του Ελληνικού Ιερού Λόχου (συνολικά 350 άνδρες).

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.