14/9/19

Τώρα ανακαλύψαμε τα συμφέροντα!



Όταν καλέσαμε την Ευρωπαϊκή Ένωση να υιοθετήσει μέτρα κατά της Τουρκίας, λόγω της προκλητικής συμπεριφοράς της στην κυπριακή ΑΟΖ, σαφώς και περιμέναμε πολύ περισσότερα από αυτά που αποφασίστηκαν στις 15 Ιουλίου. Μάλιστα, όταν στη σύνοδο κορυφής Ιουνίου δεν πάρθηκαν αποφάσεις, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας μας εξηγούσε πως αυτά τα πράγματα «παίρνουν κάποιο χρόνο, διότι υπάρχουν οι καθορισμένες διαδικασίες στην ΕΕ και είναι πολλές φορές στενάχωρο να παρακολουθείς να γράφεται ή να λέγεται ότι δεν επετεύχθη η άμεση λήψη απόφασης στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο».
«Δεν είναι έτσι που λειτουργεί η ΕΕ», πρόσθετε.

Ένα μήνα μετά όμως, ήρθε η διάψευση των προσδοκιών μας. Και όταν τον Ιούλιο τα μέτρα που λήφθηκαν ήταν αστεία, το Προεδρικό και το κυβερνών κόμμα, άλλαξαν ρότα: «Η βαρύτητα αυτών των μέτρων είναι πολιτική κι έτσι πρέπει να ερμηνεύεται», μας είπε ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ.
Και αφού φάγαμε τη μάπα στη μούρη, και προσγειωθήκαμε απότομα για ακόμα φορά, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, σε συνέντευξή του στα «Νέα» των Αθηνών, είπε τα πράγματα με το όνομά τους. 

«Δυστυχώς η αποθράσυνση (της Τουρκίας) έχει περάσει πλέον τα όρια της πρόσκαιρης παραβατικότητας. Ήδη η ΕΕ έχει περάσει από τις φραστικές καταδίκες σε λήψη συγκεκριμένων μέτρων. Δεν παραγνωρίζω τις όποιες δυσκολίες υπάρχουν είτε από ευρωπαϊκής πλευράς είτε από άλλες δυνάμεις, οι οποίες παρά το ότι αναγνωρίζουν την παρανομία της Τουρκίας, λόγω και συμφερόντων δεν φαίνεται να είναι αποφασισμένες να προχωρήσουν σε τέτοια μέτρα που πραγματικά θα προκαλούν κόστος στην Τουρκία ώστε να κάνει δεύτερες σκέψεις».

Είπε όμως και κάτι με το οποίο διαφωνώ. Ότι, «κανείς δεν μπορεί να προβλέψει ποιες θα είναι οι επόμενες κινήσεις της Άγκυρας». Μα Πρόεδρε δεν χρειάζεται να προβλέψει. Η Τουρκία τις προαγγέλλει. Απλώς εμείς ζούμε στον δικό μας κόσμο, όπως για παράδειγμα, όταν προ διετίας δηλώναμε ότι δεν πρόκειται να προχωρήσει σε γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ, διότι δεν έχει την τεχνογνωσία και ούτε θα την αποκτήσει.

Επομένως, καλά θα κάνουμε πλέον, να κτίζουμε μέτρα σε αυτά που η Άγκυρα προαγγέλλει και όχι σε αυτά που θέλουμε να πιστεύουμε ή μας μεταφέρουν ξένες πρεσβείες που πρώτιστα τα συμφέροντα των χωρών τους εξυπηρετούν.

ΠΗΓΗ: philenews.com

4 σχόλια:

  1. Να προσθέσω και μερικά στοιχεία που πρέπει να παίρνουμε σοβαρά υπόψη μας όταν κρίνουμε τους εταίρους στην Ε.Ε.

    Η Τουρκία είναι μια χώρα με 80 εκατ. καταναλωτές (δεν είπα Τούρκους γιατί η χώρα δεν είναι ομοιογενής και αυτό είναι το αδύνατο σημείο της). Είναι συνεπώς μια μεγάλη αγορά που όλοι οι εταίροι μας, προσπαθούν να αξιοποιήσουν πουλώντας τα προϊόντα τους.

    Οι φίλοι μας οι Γάλλοι π.χ., που μας πουλούν πολεμικό υλικό, έχουν αρκετά εργοστάσια δικά τους στην Τουρκία, όπως η Ρενό που έχει μια καθετοποιημένη μονάδα παραγωγής επιβατικών αλλά και φορτηγών αυτοκινήτων. Αν παρατηρήσετε τα μεγάλα φορτηγά του τουρκικού στρατού έχουν μπροστά το σήμα της Ρενό και της ΜΑΝ (για αυτό θα μιλήσουμε αργότερα). Επίσης οι Γάλλοι στα περίχωρα της Σμύρνης έχουν κατασκευάσει ένα τεράστιο εργοστάσιο ηλεκτρολογικού εξοπλισμού της Schneider.

    Οι Ιταλοί έχουν κατασκευάσει ένα πάλι πλήρη καθετοποιημένο εργοστάσιο παραγωγής αυτοκινήτων της FIAT.

    Οι Ισπανικές τράπεζες είναι οι μεγαλύτεροι επενδυτές στο τραπεζικό τομέα της Τουρκίας και όταν οι Τουρκία έχει οικονομικά προβλήματά, θα διαβάζετε στις ειδήσεις, ότι οι Ισπανικές τράπεζες αναστενάζουν, γιατί είναι εκτεθειμένες και έχουν δανείσει τεράστια ποσά στον τουρκικό τραπεζικό τομέα. Δεν πρέπει να ξεχνάμε επίσης ότι το αεροπλανοφόρο που κατασκευάζει η Τουρκία γίνεται με Ισπανική τεχνογνωσία και υποστήριξη.

    Για του Γερμανούς είναι γνωστό ότι οι Τούρκοι ήταν σύμμαχοί τους στον Α΄ παγκόσμιο πόλεμο αλλά και ως επιτήδειοι ουδέτεροι στήριξαν τον Χίτλερ και κήρυξαν τον πόλεμο κατά της Γερμανίας μια μέρα πριν την συνθηκολόγηση της Γερμανίας. Είναι ο μεγαλύτερος επενδυτής στην Τουρκία. Όλες οι μεγάλες Γερμανικές βιομηχανίες έχουν εργοστάσια παραγωγής στην Τουρκία όπως η Μερσεντές, η Siemens κλπ. Η κατασκευάστρια φορτηγών MAN έχει μεταφέρει όλη την παραγωγή επαγγελματικών αυτοκινήτων και φορτηγών στην Τουρκία.

    Μετά από όλα αυτά δεν πρέπει να περιμένουμε ΤΙΠΟΤΑ από τους εταίρους μας στην Ευρώπη. ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΤΙΠΟΤΑ όσον αφορά σε θέματα διαφορών με την Τουρκία!

    Είναι προφανές ότι έχουν να χάσουν περισσότερα (οικονομικά) στηρίζοντας μας από ότι να κερδίσουν. Αυτό το ξέρουν οι Τούρκοι και τους δουλεύουν κανονικά ως διπρόσωπους ( και πράγματι είναι) και ως υποστηριχτές δήθεν του Διεθνούς Δικαίου και άλλων φαιδρών που ενίοτε εκστομίζει ο Πάκης και γελάνε όλοι μαζί του.

    Τα 80 εκατ πληθυσμού που ανέφερα παραπάνω όμως εκτός από πλεονέκτημα για την Τουρκία είναι και η Αχίλλειος πτέρνα της. Ο πληθυσμός αυτός δεν είναι ομοιογενής και μάλιστα είναι εχθρικά προσκείμενος στην κυρίαρχη ομάδα των Τούρκων σουνιτών (Κούρδοι, Αλεβίζοι, Λαζοί, Εξισλαμισμένοι Πόντιοι, κλπ).

    Αντί λοιπόν να στηρίζουμε με 500 εκατ €, τους λαθρομετανάστες που έχουν μπει παράνομα στην χώρα προερχόμενοι από μουσουλμανικές και εχθρικές χώρες προσφέροντας τους δωρεάν υπηρεσίες υγείας, θα μπορούσαμε να διαθέσουμε τα χρήματα αυτά και να ενισχύσουμε τον αγώνα του PKK και των Κούρδων ενάντια στην Τουρκία. Αυτό βέβαια απαιτεί κυβερνήσεις Ελλήνων και όχι ανθελλήνων που μισούν την χώρα και τους Έλληνες όπως η προηγούμενη κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πολυ σωστα. Η λυση - Συνοπτικες διαδικασιες και μαζικες απελασεις πισω στην Τουρκια. Επιπλεον, τους υπολοιπους λαθρο που ειναι ηδη εδω να ανοιξουμε τα βορεια συνορα και να τους "σπρωξουμε' στην υπολοιπη Ευρωπη. Υπαρχουν πολλες φιλευσπλαχνες χωρες που αγαπανε τους λαθρο. Ετσι δεν μας λενε?

      Διαγραφή
  2. ευγε Κυριε Σταματακη.
    επιτελουσ μια σωστη, αληθηνη και υπεθυνη αναλυση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.