10/9/19

Δήλωση - «βόμβα» Νετανιάχου: Θα καταλάβουμε την κατεχόμενη Κοιλάδα του Ιορδάνη



Υποσχέθηκε πως θα προχωρήσει στην κίνηση προσάρτησης εάν επανακλεγεί - Τόνισε πως στόχος του είναι να επεκτείνει τους εβραϊκούς οικισμούς και να κατασκευάσει υποδομές στην περιοχή, κάνοντας λόγο για «ιστορική ευκαιρία»

Επικίνδυνα κλιμακώνει την ένταση με τους Παλαιστίνιους ο Μπενιαμίν Νετανιάχου, ικανοποιώντας, κινούμενος σε προεκλογικό ρυθμό, αιτήματα ακραία εθνικιστικών ομάδων. Σαν βόμβα έσκασε η είδηση κατά την οποία ο πρωθυπουργός του Ισραήλ εκδήλωσε την πρόθεσή του να προσαρτήσει την Κοιλάδα του Ιορδάνη, στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, και το βόρειο τμήμα της Νεκράς Θάλασσας εάν επανεκλεγεί.

Η κοιλάδα βρίσκεται σε στρατηγικής σημασίας σημείο στα σύνορα μεταξύ Ισραήλ και Ιορδανίας.

Εάν αναδειχθεί νικητής στην εκλογική αναμέτρηση της επόμενης εβδομάδας, στις 17 Σεπτεμβρίου, τότε ο Νετανιάχου θα καταλάβει - όπως υπόσχεται - μέρος της κατεχόμενης Δυτικής Όχθης, στα σύνορα με την Ιορδανία.

«Στόχος μας είναι να εφαρμόσουμε την ισραηλινή κυριαρχία στην Κοιλάδα της Ιορδανία και το βόρειο τμήμα της Νεκρής Θάλασσας» τόνισε ο Νετανιάχου.

Το Ισραήλ έχει κατασκευάσει οικισμούς στην περιοχή και τυχόν προσάρτηση θα ισοδυναμεί με αφαίρεση γης που διεκδικούν οι Παλαιστίνιοι ως μέρος μελλοντικούς κράτους.

Ο Νετανιάχου προσέθεσε πως στόχος του είναι να επεκτείνει τους εβραϊκούς οικισμούς και να κατασκευάσει υποδομές στην περιοχή, κάνοντας λόγο για «ιστορική ευκαιρία», όπως μεταδίδουν ισραηλινά μέσα ενημέρωσης.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός και το κόμμα του, το Λικούντ, προσπαθούν να εξασφαλίσουν την υποστήριξη του κινήματος των εποίκων και, μέσω αυτού, να συγκροτήσουν συμμαχίες με μικρότερα κόμματα, ώστε να κερδίσουν τις εκλογές. Κυριότερος αντίπαλός του σε αυτές τις βουλευτικές εκλογές είναι ο πρώην αρχηγός του στρατού Μπένι Γκαντζ, ο επικεφαλής του κόμματος «Μπλε και Λευκό».

ΠΗΓΗ: protothema.gr

6 σχόλια:

  1. Κυριε Νικο ..μην πεις για ΟΗΕ...κριμα θαναι..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Επί τη ευκαιρία, μερικές σκέψεις για τίς ομοιότητες μεταξύ των όσων έχουν συμβεί και εξακολουθούν να συμβαίνουν στήν Κύπρο και στην Παλαιστίνη.

    Τόσο η Κύπρος όσο και η Παλαιστίνη (το μέρος κατακτηθέν το 1967) υπέστησαν εισβολή και εποικισμό από τον κατακτητή, κάτι πού θεωρείται έγκλημα πολέμου και παντελώς παράνομο. Αυτός ο εποικισμός όχι μόνον δεν έχει αντιμετωπισθεί από το «Διεθνές Δίκαιο» και την «Διεθνή Κοινότητα» αλλά συνεχίζεται ακόμη και σήμερα απρόσκοπτα και επί πλέον επιβραβεύεται με την σιωπηρή προσάρτηση αυτών των εδαφών από τον κατακτητή. Δεν είναι παράξενο ότι η Ελλάδα (και μόνον κατά δεύτερον λόγον η Κύπρος λόγω μεγέθους και δύναμης) δεν έχει επιμείνει εξ’ αρχής, όπως θα έπρεπε, στην άρνηση κάθε διαλόγου και ακόμη και οποιονδήποτε σχέσεων με τήν Τουρκία εάν προηγουμένως αυτή δεν πάρει πίσω τους έποικους που έχει φέρει; Γιατί η Ελλάδα έχει αρκεστεί μόνον σε τυπικές και μάλλον χλιαρές ανακοινώσεις γι’ αυτό το θέμα όλα αυτά τά χρόνια; Αυτή η συμπεριφορά δεν εξηγείται απλώς από την συνηθισμένη ολιγωρία των Ελληνικών κυβερνήσεων. Πιστεύω ότι πίσω απ’ αυτήν την Ελληνική στάση βρίσκεται η διαχρονική πίεση, κυρίως από Αμερική, πρός τίς προδοτικές κυβερνήσεις να μην κάνουν πολύ φασαρία για την εισβολή και τον εποικισμό της Κύπρου, γιατί αυτό θα έκανε τά πράγματα πιο δύσκολα για το Ισραήλ το οποίο έκανε και κάνει ακριβώς τά ίδια στούς Παλαιστινίους (κλοπή γής, εκδίωξη γηγενών κατοίκων, παράνομο εποικισμό και παράνομη προσάρτηση εδαφών). Θα ήταν πολύ πιο δύσκολο για το Ισραήλ να συνεχίζει τον εποικισμό και την παράνομη προσάρτηση των εδαφών των Παλαιστινίων όταν στην γεωγραφικά πλησίον Κύπρο ο εποικισμός και η όποια προσάρτηση εδαφών αντιμετωπίζοντο τελείως διαφορετικά. Ενώ όπως έχουν τά πράγματα τώρα, το Ισραήλ μπορεί να δείξει προς την Κύπρο και να πεί ότι όπως στην Κύπρο ο εποικισμός των Τούρκων μαζύ με την προσάρτηση εδαφών έχει γίνει αποδεκτός από του Έλληνες, έτσι πρέπει να γίνει και ο Ισραηλινός εποικισμός δεκτός και από τους Παλαιστινίους «εάν θέλουν ειρήνη».

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Perfect timing and the perfect gift to Erdogan. Stop seeing Israel as an ally before it is too late.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.