11/9/19

Η δημιουργία της Αλβανίας



Παζάρι στα Τίρανα

Ενώ η Βουλγαρία αναγεννήθηκε το 1878, για να υπηρετήσει τα πανσλαβικά σχέδια του Τσάρου της Ρωσίας, η Αλβανία δημιουργήθηκε μέσα από τους Βαλκανικούς πολέμους του 1912-13, ως δυτικό ανάχωμα σε αυτά.
Εμπνευστές του σχεδίου η Αυστρία και η Ιταλία, είδαν το νέο κράτος ως μόνη λύση για να εμποδίσουν τη Σερβία να βγει στην Αδριατική.
Και χάρη στις πιέσεις των Μεγάλων Δυνάμεων, οι Αλβανοί πήραν από το Μαυροβούνιο την περιοχή της Σκόδρας, από τη Σερβία όλα τα εδάφη που κυρίευσε ως το Δυρράχιο και από την Ελλάδα τη Βόρεια Ήπειρο, για να σχηματιστεί έτσι η Αλβανία.
Όλα ξεκίνησαν από την συμφωνία που είχαν συνυπογράψει Νεότουρκοι και Αλβανοί τον Αύγουστο του 1912, με την οποία η Οθωμανική αυτοκρατορία αναγνώρισε την ύπαρξη της αλβανικής εθνότητας και παραχώρησε προνόμια.
Τον Νοέμβριο του 1912, οι Οθωμανοί είχαν εγκλωβιστεί από τους Έλληνες στα Γιάννενα κι από τους Μαυροβούνιους στη Σκόδρα, και ανάμεσα σε αυτούς και τις λοιπές οθωμανικές δυνάμεις μεσολαβούσαν η Ήπειρος, η Μακεδονία και η Δυτική Θράκη, ενώ ο Ελληνικός Στόλος εμπόδιζε την θαλάσσια επικοινωνία.
Οι Αλβανοί φύλαρχοι εκμεταλλεύτηκαν την ευκαιρία και στις 28 Νοεμβρίου 1912, στον Αυλώνα, ανακήρυξαν την αυτονομία της Αλβανίας. Αυστρία και Ιταλία είδαν τα σχέδιά τους να υλοποιούνται. Και έθεσαν το ζήτημα στη συνδιάσκεψη του Λονδίνου.
Στις 20 Δεκεμβρίου, και ενώ όλα τα άλλα ζητήματα ακόμη εκκρεμούσαν, οι Μεγάλες Δυνάμεις αναγνώρισαν την αυτονομία της Αλβανίας. Και την εφάρμοσαν με τα όπλα. Οι στόλοι των Μεγάλων Δυνάμεων ξεκίνησαν στις 28 Μαρτίου 1913 θαλάσσιο αποκλεισμό του Μαυροβουνίου. Έτσι αυτό, παρ’ όλο που στις 13 Απριλίου είχε καταλάβει τη Σκόδρα, εξαναγκάστηκε να την παραδώσει σε διεθνές απόσπασμα, στις 23 του ίδιου μήνα.
Κι ενώ η Σερβία πιεζόταν συνεχώς από την Βουλγαρία σχετικά με την διανομή των εδαφών, η Αυστρία την απείλησε πως θα εισέβαλλε στο έδαφός της, αν οι δυνάμεις της δεν αποχωρούσαν από την παραλία της Αδριατικής. Η Σερβία υπέκυψε. Η μισή Αλβανία είχε ήδη εξασφαλιστεί. Απέμενε η υπόλοιπη.
Στις 29 Ιουλίου 1913, την επομένη της συνθήκης του Βουκουρεστίου, ορίστηκε Διεθνής Επιτροπή για να χαράξει τα σύνορα της Αλβανίας. Ήταν φανερό πως, για να δημιουργηθεί το νέο κράτος, θα έπαιρναν εδάφη και από την Ελλάδα.
Επιτροπές Ελλήνων Βορειοηπειρωτών άρχισαν να οργώνουν τις Ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, ζητώντας δικαίωση, χωρίς αποτέλεσμα. Οργάνωσαν και έκτακτο «Ηπειρωτικό Συνέδριο» για να τεθούν οι βάσεις του μελλοντικού τους αγώνα.
Στις 17 Δεκεμβρίου 1913, ανακοινώθηκε ρύθμιση των ελληνοαλβανικών συνόρων με το «Πρωτόκολλο της Φλωρεντίας»: Ότι υπάρχει πάνω από το Καλπάκι, κατακυρωνόταν στην Αλβανία. Μαζί και η νήσος Σάσων, που είχε δοθεί στην Ελλάδα το 1864, ως μέρος των Ιονίων νήσων.
Η Ελλάδα διαμαρτυρήθηκε με έντονη διακοίνωση, στις 21 Φεβρουαρίου 1914, αλλά τέθηκε προ του ωμού διλήμματος:
Την Βόρεια Ήπειρο ή τα νησιά του Αιγαίου; Και με την έμμεση απειλή για αναθεώρηση της Συνθήκης του Βουκουρεστίου, την οποία διακαώς επιθυμούσαν Βούλγαροι και Ρώσοι, αναγκάστηκε να υποχωρήσει.
Η αποχώρηση του Ελληνικού Στρατού από τη Βόρεια Ήπειρο συνδυάστηκε με γενική εξέγερση των Βορειοηπειρωτών. Η περιοχή ανακηρύχτηκε Αυτόνομη και ο μέχρι τότε Γενικός Διοικητής Ηπείρου, Γεώργιος Χρηστάκη Ζωγράφος (1863 - 1920), σχημάτισε Προσωρινή Κυβέρνηση, με μέλη τρεις Μητροπολίτες και τρεις λαϊκούς.
Με τη βοήθεια Ελήνων Αξιωματικών, που δρούσαν με την ανοχή της ελληνικής Κυβέρνησης, σχηματίστηκε βιαστικά Βορειοηπειρωτικός Στρατός, που εμπόδισε τον Αλβανικό να καταλάβει τα εξεγερμένα μέρη, γεγονός που επέτρεψε στους Βορειοηπειρώτες να διακηρύξουν την ανεξαρτησία τους.
Όμως, κάτω από την πίεση των Μεγάλων Δυνάμεων, η Ελλάδα υποχρεώθηκε στις 17 Μαΐου 1914 να υπογράψει το «Πρωτόκολλο της Κέρκυρας», με το οποίο αναγνωριζόταν μεν η ελληνικότητα της Βορείας Ηπείρου, αλλά στα πλαίσια του κράτους της Αλβανίας, με ειδικά προνόμια που θα παρέχονταν στον ελληνικό πληθυσμό.
Δυο μήνες νωρίτερα (Μάρτιος 1914), είχε οριστεί Βασιλιάς της Αλβανίας ο Αυστριακός πρίγκιπας Γουλιέλμος Βιντ. Οι Ιταλοί όμως δεν τον δέχονταν. Τον Σεπτέμβριο 1914, και ενώ είχε ήδη ξεκινήσει ο Α’ Παγκόσμιος πόλεμος, έγινε πραξικόπημα που τον οδήγησε σε παραίτηση. Ακολούθησε περίοδος μεγάλης αναρχίας και οι Μεγάλες Δυνάμεις ζήτησαν από την Ελλάδα να καταλάβει το νεοσύστατο κράτος για να επιβάλει την τάξη (Οκτώβριος 1914). Ταυτόχρονα, οι Ιταλοί έκαναν απόβαση και κυρίευσαν τον Αυλώνα, την τότε πρωτεύουσα της Αλβανίας. Όμως, οι Αυστριακοί, οι οποίοι προέλαυναν νικηφόρα μέσα από τα εδάφη της Σερβίας, απώθησαν και τους Ιταλούς στο ελληνικό έδαφος.
Η κατάσταση περιπλέχτηκε ακόμη περισσότερο, καθώς οι σύμμαχοι της Αντάντ θεώρησαν ότι θα εξασφάλιζαν τη σύμπραξη των Αλβανών, αν τους έδιναν ένα κράτος. Και αφού ήταν αδύνατο να ξαναστήσουν την Αλβανία στη σωστή περιοχή, τη χάραξαν πιο νότια στον χάρτη, μέσα στο ελληνικό έδαφος.
Το κατασκεύασμα αυτό ονομάστηκε «Αλβανική Δημοκρατία» αλλά ούτε τους Αλβανούς εξυπηρετούσε, αφού ζούσαν πιο βόρεια, ούτε τους Έλληνες, από τους οποίους αφαιρούσαν ολόκληρη την Ήπειρο (βόρεια αλλά και νότια).
Η «Αλβανία» αυτή διαλύθηκε, ενώ οι Γάλλοι κυρίευσαν την Κορυτσά (έμειναν εκεί ως το 1920). Αργότερα, η περιοχή του Αυλώνα δόθηκε πάλι στην Ιταλία, στην οποία δόθηκε και η επικυριαρχία της Αλβανίας, με αντάλλαγμα να μπει στον πόλεμο στο πλευρό της Αντάντ (26 Απριλίου 1915).
Το τέλος του 1ου ΠΠ, δεν ξεκαθάρισε την κατάσταση προς όφελος των Βορειοηπειρωτών, καθόρισε όμως τα οριστικά σύνορα, όπως αυτά ισχύουν μέχρι σήμερα, με την Βόρεια Ήπειρο στην Αλβανία και την Νότια στην Ελλάδα.

20 σχόλια:

  1. ΙΤΑΛΟΙ και Αυστριακοι ειναι οι νονοι. Αλλα και οι Αγγλοι παλι μας πουλησαν. Εκαναν κρατος εις βαρος μας και εμεις εις ενδειξιν ευγνωμοσυνης βγηκαμε στον Α ΠΠ μαζι τους και τελικα μας φιλοδωρησαν και με την Μικρασιατικη καταστροφη. Ωραια ....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Τορα είναι αλιος σε λίγα χρόνια θα γράψεις ιστορία με μεγάλη Αλβανία

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Τι λες ρε φιλέ; σε πιο βιβλιο το ειδες εσύ αυτό;
    Άνοιξε κανένα βιβλιο και ξεστραβωσου
    Και μάθε σωστά την ιστορία! Τι ακούμε μωρέ
    Οτι θέλετε λέτε και οτι σας συμφέρει

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Τα δυο σχολια επάνω απο Unknown ειναι τρολλίες;

    Unknown και τι θα γινει με τη Μεγάλη Αλβανια; Μια Αλβανία θα ειναι με μεγαλύτερη εκταση , δηλαδη πάλι χάλια θα ειναι και πάλι θα τρέχετε να φυγετε μπας και φατε κανα φαΐ αλλού.

    Ποτε υπήρχε η Μεγάλη Αλβανία; Πρωτη φορα γραπτο εχετε το 14αι., Πισω απο τους Καταλανους εισασταν και μετα πισω απο τους Τουρκους , μολις εφυγαν και αυτοι οι μισοι απο εσας πηγανε Τουρκια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Η Αλβανία φίλε μου είναι αυτή που επί χρόνια πολεμούσε τους Τούρκους και ήταν πολύ μικρός λαός και όμως τα καταφέρανε για να ξέρεις γιατί δεν έχεις ούτε ιδέα στην Ιταλία και σε άλλες χορες έχουν άγαλμα τον σκεντερμπε διότι τους σωσαν κατά κάποιο τρόπο από το να πάνε η τουρκι στην Ιταλία. Όπως έχετε Έλληνες μουσουλμανους έτσι έχει και η Αλβανία που νιώθει σαν αδελφό την Τουρκία λόγο θρησκεία η άλλη όμως δεν τους θέλουν γιατι και σαν θρησκεία αλλά και σαν εχθρό τους τους είχαν πάντα στην άκρη!

      Διαγραφή
  5. Μεγάλη Αλβανία μόνο στα όνειρά σας!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Οι άγγλοι είναι οι μεγαλύτεροι ανθέλληνες το έχουν αποδείξει από τότε μέχρι κ τώρα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. I arxei Albania pou toys legane Ilir ke I arxei Ellines pou you legane Ellen itane I pop steni fili ke I pop skliri polemistes Tora to lend I amorfoti pou den kseroun to tifla you'd kalitera na mi skoliasoin

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Τα πιστευεις αυτα που λες, σε ποιοι κοσμο ζητε ολοι,αυτο το παραμυθη το ειδες χθες στον υπνο σου ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Αυτή είναι ιστορική πολιτική και τίποτα παραπάνω οι Αλβανοί υπήρχαν χιλιάδες χρόνια πριν οι Σέρβοι ήρθαν το έβδομο αιώνα στην περιοχή του έδιωξαν οι Ρώσοι με την βιοια δεν είναι τυχαίο ότι υπάρχουν Αλβανοί γύρω από την Αλβανία Σκόπια Μαυροβούνιο Κόσοβο και στη Τσαμουριά η οποία ήταν Αλβανία όλα αυτά απλά την Αλβανία την κομμάτιασαν οι μεγάλες δυνάμεις για τά δικά τους συμφέροντα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Δεν είναι αξιόπιστο άρθρο δυστυχώς, από την στιγμή που ο συγγραφέας κύριος Σαραντόπουλος δεν παραπέμπει καθόλου σε επίσημες αναφορές.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. E gjithe historia e ballkanit ka dy kollona. Greke dhe shqipetare. Ose me mire greke dhe ilire. Historianet greke, te lashte dhe moderne nuk e Kane mohuar kurre, perkundrazi, ekzistencen e ilirve, pasuesve direkt te tyre, shqipetarve si gjuhen e tyre. Kush do qe te mesoj, lexon Herodoti, Hekateu, Tukididi, Sakelariu, me te rinjte, sidomos studjuesit arvanitas Aristidh Kola, Niko Stillo e tjere. Degjoni dhe lexoni pedagogen e historise se Greqise Maria Efthimiu, shfletoni libra te pranuar nga kongrese nderkombetare dhe jo pacavure te ndonje pseudohistoriani dhenderr serb, apo proklamata fashistesh dhe raciste sh. Po te pyesesh nacionalistet shqipetare, thone se Shqiperia ka qene dhjet here me e madhe. Po te pyesesh nacionalistet dhe racistet greke, thone se edhe kinezet Jane greke. Mblidheni mendjen sepse nuk ka as Shqiperi te madhe, as Greqi gjigande. Sa per ata qe mundohen te bejne debat me varferine e shqiptarve ju them se kjo nuk eshte argument, sepse edhe grekrit Kane vojtur shume nga varferia dhe vuajne akoma. Populli shqiptar po perparoj, edhe fale NDIHMES se popullit grek, por jo te ketyre palofashistave qe bejne komente fyese.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Ντροπή σε αυτόν που το έγραψε το άρθρο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Είστε όλοι πάρα πολύ πλανεμένοι μακάρι να σας συγχωρήσει ο μεγαλοδΰναμος Κύριος και η Υπεραγία θεοτόκος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Η μέριμνα μας για την Βόρειο Ήπειρο έγκειται στις αδελφικές σχέσεις με εξωελλαδικες κοινότητες που ασπάζονται την ίδια Παράδοση ζουν σύμφωνα με τις αξίες που ζούμε και εμείς.Μοιραζομαστε στην καθημερινότητά μας τον ίδιο Θεό και την ίδια γλώσσα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Ότι ποιο ψέμα υπάρχει είναι μέσα σε αυτήν την σελίδα δεν ξέρετε ούτε από ιστορία αλλά λέτε ότι θέλετε να πείτε!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.