21/9/19

Ο κατάλογος των απαιτήσεων των Τούρκων από την Κύπρο

Ανδρέας Πιμπίσιης   
Η Άγκυρα ετοίμασε την λίστα απαιτήσεων στο Κυπριακό η οποία θα προωθηθεί κατά την επικείμενη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών. Η λίστα αυτή μπορεί μεν να έχει ως περιτύλιγμα τα θέλω του Μουσταφά Ακιντζί (πολιτική ισότητα, αποτελεσματική συμμετοχή και εγγυήσεις), πλην όμως αυτό που πραγματικά στοχεύει η Άγκυρα είναι η συζήτηση άλλων μορφών λύσης του Κυπριακού. Δείγμα του ότι αυτή τη στιγμή εκείνος που μιλά για το Κυπριακό και καθορίζει το πλαίσιο των κινήσεων είναι η Τουρκία και όχι ο ηγέτης των Τουρκοκυπρίων. 
Οι τελευταίες τοποθετήσεις του Φουάτ Οκτάι είναι αρκούντως δεικτικές των τουρκικών προθέσεων ενόψει Νέας Υόρκης. Ο Τούρκος Αντιπρόεδρος διαμήνυσε πως το σημαντικό για την τουρκική πλευρά δεν είναι το όνομα του μοντέλου λύσης για το Κυπριακό, αλλά η λύση να συμπεριλαμβάνει πολιτική ισότητα, αποτελεσματική συμμετοχή στους μηχανισμούς λήψης αποφάσεων και εγγυήσεις για την ασφάλεια.Ο Ερσίν Τατάρ, «πρωθυπουργός» του κατοχικού καθεστώτος, επιχείρησε να περιορίσει το εύρος των κινήσεων του Μουσταφά Ακιντζί και κυρίως να τον αποτρέψει από του να προβεί σε ενέργειες οι οποίες να ήταν εκτός του πλαισίου που καθορίζει η Άγκυρα. «Δεν τίθεται θέμα να μπούμε εμείς σε ένα παιχνίδι ή σε επικίνδυνες περιπέτειες. Πρέπει να επιδειχθεί προσοχή στη Νέα Υόρκη. Όπως είπε και ο κ. Τσαβούσογλου, εάν αρχίσει μια διαπραγματευτική διαδικασία, πρέπει να καθοριστούν οι προϋποθέσεις γι’ αυτό». Δεν πρέπει, συνέχισε, να παρασυρθούν σε μια διαδικασία που θα παραβλέπει τα δικαιώματα, τα συμφέροντα και τα οφέλη των Τ/κ. 
Μίλησε για τη συνεργασία με την Τουρκία στο Κυπριακό και πως κι απ' εδώ και πέρα μαζί με την Τουρκία πρέπει να αξιολογούνται «χωρίς να σκύβουμε κεφάλι» τα βήματα που θα γίνονται. «Δεν πρέπει να δοθεί η άδεια σε κανέναν, λόγω των δικών του σκέψεων ή συναισθημάτων. να γίνουμε μέρος των παιχνιδιών τους ή μιας περιπέτειας». 
Αυτό που πραγματικά θέλει να πετύχει η Τουρκία την ερχόμενη εβδομάδα όταν θα γίνουν επαφές για το Κυπριακό, είναι να προωθήσει τις «νέες ιδέες» στο τραπέζι των συνομιλιών. Κι αυτό θέλει να το πετύχει αφού πρώτα περάσει το μήνυμα ότι η λίστα απαιτήσεων «πολιτική ισότητα, αποτελεσματική συμμετοχή και εγγυήσεις» δεν γίνεται αποδεκτή από τους Ελληνοκύπριους.  
Όπως το έθεσε και ο Φουάτ Οκτάι, η συνέχιση του στάτους κβο στο νησί δεν βοηθά την οικονομική ανάπτυξη, προσθέτοντας ότι η θέση της Τουρκίας είναι καθαρή, στηρίζει τη «βιώσιμη λύση και τη δίκαιη πολιτική ισότητα». «Για μας το σημαντικό δεν είναι το όνομα του μοντέλου λύσης αλλά η λύση να συμπεριλαμβάνει την πολιτική ισότητα των Τ/κ και την αποτελεσματική συμμετοχή στους μηχανισμούς αποφάσεων, καθώς και ρυθμίσεις που να θέτουν υπό εγγύηση την ευημερία και την ασφάλεια», ανέφερε.
 
Οι επόμενες κινήσεις στην Αμμόχωστο  
Ο Ερσίν Τατάρ, σε νέες δηλώσεις του για την Αμμόχωστο, επανέλαβε τη θέση ότι «έσπασαν τα τετριμμένα, το κατεστημένο», λέγοντας ότι το Βαρώσι «είναι ένα με την Αμμόχωστο. Τη στιγμή που θα σηκώσεις το συρματόπλεγμα, σε περίπτωση που ανοίξουν μερικά ξενοδοχεία, τα Βαρώσια θα ανθήσουν από μόνα τους και θα μας δώσουν οικονομική δύναμη. Δεν νομίζω ότι οι εργασίες θα διαρκέσουν πολύ. Υπάρχουν μεγάλες εταιρείες που έρχονται σε επαφή μαζί μας, από τώρα γίνονται κάποιες αξιολογήσεις και εκτιμήσεις. Το ότι τα Βαρώσια μπορούν να αυτοχρηματοδοτηθούν είναι μια πραγματικότητα». 
Υπάρχει η σκέψη οι προσφυγές να γίνονται μέσω της «επιτροπής ακίνητης περιουσίας», η οποία θα δίδει τις επιλογές της επιστροφής, της ανταλλαγής ή της αποζημίωσης, πρόσθεσε ο ΕρσίνΤατάρ, λέγοντας πως δεν πιστεύει ότι θα υπάρξει πρόβλημα οικονομικών πόρων για την «επιτροπή», αλλά θα επιλεγεί η οδός της επιστροφής των περιουσιών από αυτούς που θα προσφύγουν σε αυτή. Αν τα άτομα έχουν ισχυρούς ισχυρισμούς (απαιτήσεις) ή είναι ενοικιαστές των βακουφίων, θα μπορούν να επιστρέψουν εδώ. Αυτή είναι η πολιτική μας. Τα Βαρώσια είναι ένα μέρος με αξία. Στο θέμα των Βαρωσίων ενεργούμε μαζί με την Τουρκία».
Φιλελεύθερος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.