26/9/19

Στρατηγική αναβάθμιση της παρουσίας της στην Ελλάδα υλοποιεί η Ρωσία

Στρατηγική αναβάθμισης της παρουσίας της στην Ελλάδα υλοποιεί η Ρωσία, εστιάζοντας ιδιαίτερα στην περιοχή της Μακεδονίας-Θράκης, με το διορισμό νέου επίτιμου προξένου και την επαναλειτουργία του προξενείου τους Αλεξανδρούπολης μετά από σχεδόν έναν αιώνα και ενώ οι ΗΠΑ εδραιώνουν πολυεπίπεδη παρουσία στην περιοχή.
Η Μόσχα επέλεξε τον επιχειρηματία Κωνσταντίνο Παλακίδη ως επίτιμο πρόξενο στην περιοχή, στον οποίο η πρεσβεία της Ρωσίας στην Αθήνα επέδωσε Προξενικό Δίπλωμα του Υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσίας και το Εκτελεστήριο έγγραφο του Υπουργείου Εξωτερικών της Ελλάδας. Ο διορισμός είναι εν ισχύ από τις 5 Σεπτμβρίου με έδρα την Αλεξανδρούπολη και δικαιοδοσία στην Περιφέρεια της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.

Η τοποθέτηση ενός επιφανούς επιχειρηματία, η επίσημη ανακοίνωσή της και οι κινήσεις ενίσχυσης της παρουσίας όπως είναι η επαναλειτουγία του ρωσικού προξενείου στην Αλεξανδρούπολη αποτελούν σαφείς ενδείξεις της στρατηγικής αναβάθμισης της ρωσικής παρουσίας στην ευρύτερη περιοχή.
Την ίδια στιγμή όμως ενισχύεται και εδραιώνεται πολύπλευρα και η αμερικανική τόσο με την ολοκλήρωση της διαδικασίας χρήσης του λιμανιού από το NATO και τις αμερικανικές δυνάμεις όσο και με την προώθηση της διαδικασίας υλοποίησης του τερματικού σταθμού αεριοποίησης LNG. Επίσης δεν μπορούν να αγνοηθούν από τον γεωπολιτικό χάρτη οι διασυνδετήριοι αγωγοί και οι νέες οδικές αρτηρίες που αναβαθμίζουν συνολικά τη Θράκη και την καθιστούν εν δυνάμει ενεργειακό και οικονομικό πόλο για τα Βαλκάνια, σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη στιγμή.
Οι κινήσεις τόσο της Ρωσίας όσο και των ΗΠΑ δημιουργούν μια νέα δυναμική η οποία σε πρώτη φάση θα δημιουργήσει πρόσθετη οικονομική και πολιτική δραστηριότητα στην περιοχή, ωστόσο δεν μπορούν να αποκλειστούν και συγκρούσεις, χωρίς ωστόσο να είναι εύκολο να προσδιοριστεί ο χαρακτήρας τους σε αυτή τη φάση.
Συνεπώς, η ευρύτερη γεωγραφική περιοχή Μακεδονίας-Θράκης και ιδιαίτερα η Αλεξανδρούπολη βρίσκονται στο επίκεντρο του γεωπολιτικού ανταγωνισμού ΗΠΑ-Ρωσίας για τον έλεγχο των ενεργειακών διαδρόμων των Βαλκανίων και αναδεικνύοντας σε κέντρο γεωοικονομικής ισορροπίας, ρόλος ο οποίος απαιτεί νέα προσέγγιση και από ελληνικής πλευράς, δεδομένων των ιδιαιτεροτήτων που παρουσιάζει στρατηγικά και κοινωνικά.
Ο διορισμός Παλακίδη
Σύμφωνα με τον Προξενικό Χάρτη της Ρωσικής Ομοσπονδίας στις αρμοδιότητες του Επίτιμου Προξένου συμπεριλαμβάνεται η εξασφάλιση προστασίας των δικαιωμάτων και συμφερόντων των Ρώσων πολιτών, που βρίσκονται προσωρινά ή διαμένουν μόνιμα στην προξενική περιοχή.
Ο Κωνσταντίνος Παλακίδης είναι Διευθύνων Σύμβουλος και συνιδιοκτήτης της εταιρείας Thraki Palace AE, στην οποία ανήκει το πεντάστερο ξενοδοχειακό συγκρότημα και συνεδριακό κέντρο Ramada Plaza Thraki στην Αλεξανδρούπολη. Ένας επιχειρηματίας με κύρος, γνωστός για την φιλανθρωπική δραστηριότητά του. Υποστηρίζει την ανάπτυξη των αμοιβαία επωφελών σχέσεων μεταξύ της Ρωσίας και της Ελλάδας. Συμβάλλει στη διαιώνιση της ιστορικής παρουσίας των Ρώσων στην Αλεξανδρούπολη και την Ανατολική Μακεδονία και Θράκη.
Το 2019 συμπληρώνονται 210 χρόνια από την ίδρυση της Προξενικής Υπηρεσίας της Ρωσίας. Μετά από περισσότερα από 100 χρόνια, το ρωσικό προξενείο στην Αλεξανδρούπολη, το οποίο λειτουργούσε και κατά την εποχή της Ρωσικής Αυτοκρατορίας, τίθεται εκ νέου σε λειτουργία.
Αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα λειτουργούν πέντε Επίτιμα Προξενεία της Ρωσίας: στην Κρήτη και τα Δωδεκάνησα, στην Κέρκυρα και τα Ιόνια Νησιά, στην Πάτρα, στη Λαμία και στο Ναύπλιο.
Ωστόσο, την τοπική κοινωνία υπάρχουν και σκιές, καθώς ο κ. Παλακίδης αν και καταγράφεται ως υπερεθνικιστής έχει ιδιαίτερα διευρυμένες οικονομικές σχέσεις με τουρκικούς ομίλους. Ερωτηματικά γεννούν βέβαια και οι συνεργασίες αυτές, καθώς οι τουρκικοί ξενοδοχειακοί όμιλοι που έχει οικονομικές σχέσεις ο κ. Παλακίδης εντάσσονται στους φιλοδυτικούς και όχι στη σφαίρα επιρροής του Ταγίπ Ερντογάν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.