22/9/19

Σε ένα παραδοσιακό εργαστήριο αγγειοπλαστικής - Η αρχαία τέχνη παραμένει ζωντανή στη Νάξο (Βίντεο)


Δείτε πως γεμίζει με κρασί το σιφούνι και πόσο δίκαια γέμιζε η κούπα του Πυθαγόρα.

Ήλιος, θάλασσα, ειδυλλιακές παραλίες και τοπία, αρώματα βοτάνων, γεύσεις και φιλόξενοι άνθρωποι. Αυτά είναι μερικά από τα στοιχεία που ελκύουν τους τουρίστες στα νησιά των Κυκλάδων, τα οποία κάθε καλοκαίρι αποτελούν πόλο έλξης για κάθε Ευρωπαίο και όχι μόνο. Ένα άλλο πολύ σημαντικό χαρακτηριστικό αυτού του νησιώτικου συμπλέγματος που ομορφαίνει το Αιγαίο μας είναι η ιστορία του, η οποία φωνάζει Ελλάδα από έτη φωτός μακρυά!

Εξάλλου η ονομασία των νησιών αποδίδεται στον νοητό κύκλο που σχηματίζεται γύρω από το ιερό νησί και τόπο λατρείας του Απόλλωνα, τη Δήλο. Οι αρχαιολογικοί χώροι που υπάρχουν σε αυτά μαρτυρούν τον τεράστιο πολιτισμό που αναπτύχθηκε την 3η χιλιετία π.Χ.,από την πρώιμη εποχή του Χαλκού.

Τα νησιά όμως δεν έχουν διασώσει μόνο την αρχαία ιστορία τους, αλλά και αρχαίες τέχνες, όπως η αγγειοπλαστική! Το Newpost.gr βρέθηκε σε ένα μοναδικό εργαστήρι που δίνει ζωή στον πηλό, στο χωριό Δαμαλάς, το οποίο βρίσκεται στο δρόμο προς το Χαλκί.

Εκεί θαυμάσαμε την τέχνη του Μανώλη Λιμπερτά, η οποία έφτασε στον ίδιο από πάππου προς πάππου. Με ξεχωριστό ταλέντο, αγάπη για τον πηλό και έχοντας ως εργαλεία το μεράκι, τον τροχό, τον άργυλο της ναξιακής γης και το νερό, ο καλλιτέχνης δημιουργεί μοναδικά κεραμικά. Πηγή έμπνευσης του αποτελούν τα σκεύη της καθημερινής ζωής των κατοίκων από τους αρχαίους χρόνους, όπως το «σιφούνι» (κανάτα κρασιού), ο «αρμεός» (σκεύος για το άρμεγμα των ζώων), τα «τυρομέθυρα» (πυθάρια για τη διατήρηση των τυριών), αλλά και παραδοσιακά σκεύη κουζίνας, όπως γάστρες.

Το «σιφούνι» όμως είναι μία αξιοθαύμαστη δημιουργία, στην οποία εστίασε με σπουδή η κάμερα του Newpost. Και αυτό γιατί η συγκεκριμένη κανάτα κρασιού έχει ένα ιδιαίτερο χαρακτηριστικό. Ποιο είναι αυτό; Δεν γεμίζει όπως οι συνηθισμένες κανάτες, δηλαδή από πάνω, αλλά από κάτω, μέσω καλαμιού, το οποίο για να λειτουργήσει πρέπει ο γεμιστής, να ρουφήξει τον αέρα από την κανάτα από το ειδικό στόμιο που υπάρχει στην κορυφή της. Παράλληλα παρουσιάζεται η κούπα του Πυθαγόρα, με την οποία οι αρχαίοι έπιναν με μέτρο χωρίς να μεθούν.

Δείτε το βίντεο:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.