28/9/19

Νίκος Δένδιας: Η Ελλάδα έχει ρόλο σε Λιβύη και Συρία – Από Εύξεινο Πόντο έως Αν. Μεσόγειο

Τον ηγετικό ρόλο της Ελλάδας στην Ανατολική Μεσόγειο και στα Βαλκάνια τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, σε δήλωσή του για την παρουσία της ελληνικής Αντιπροσωπείας, υπό τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, στις εργασίες της εβδομάδος Υψηλού Επιπέδου της 74ης ΓΣ του ΟΗΕ.
«Η εβδομάδα αυτή στα Ηνωμένα Έθνη, με την παρουσία του Προέδρου της κυβέρνησης του κ. Κυριάκου Μητσοτάκη, ήταν ιδιαίτερα σημαντική για την ελληνική εξωτερική πολιτική», είπε ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών και συνέχισε:

«Η Ελλάδα πέρασε μία πολύ βαθιά κρίση, μία κρίση που την οδήγησε εξ ανάγκης σε εσωστρέφεια.
»Δεν μπορούμε να ξεχάσουμε ότι χάσαμε ένα μεγάλο κομμάτι του ΑΕΠ μας, περίπου το 25%, σχεδόν σαν να έχει υπάρξει πόλεμος.
»Όμως, η Ελλάδα –το λέμε με όλους τους τόνους και το λέμε παντού– επιστρέφει, μέσα από τις συνεχείς και διαρκείς επαφές μας, αλλά και τη διάθεσή μας να παίξουμε πια το ρόλο που μας ανήκει», τόνισε ο Νίκος Δένδιας, γινόμενος συγκεκριμένος στον ελληνικό ρόλο:
«Ως χώρα της ΕΕ, χώρα της Ανατολικής Μεσογείου, μία χώρα δημοκρατική, μία χώρα η οποία έχει πολλά να πει στα Βαλκάνια και πολλά να πει στην ευρύτερη περιοχή.
»Μία χώρα που έχει αποφασίσει να παίξει ξανά το ρόλο της, είτε στα θέματα που αφορούν τη Λιβύη, είτε στα θέματα που αφορούν τη Συρία, είτε στα θέματα που αφορούν την ευρύτερη περιοχή της Βόρειας Αφρικής, είτε ακόμη και στα θέματα της ευρωπαϊκής μεγέθυνσης και στα θέματα που αφορούν τη Μαύρη Θάλασσα, τον Εύξεινο Πόντο, όλα τα ζητήματα της περιοχής μας.
»Η Ελλάδα δεν πρόκειται να παραμείνει απούσα από τα διεθνή fora.
»Θα είμαστε εδώ με μία καθαρή, ευρωπαϊκή, δημοκρατική πολιτική που θα προασπίζει τα συμφέροντά μας, αλλά θα προάγει τις αξίες και τις αρχές μας.
»Στο πλαίσιο αυτό, έχουμε εντατικοποιήσει τις επαφές μας με τον αραβικό κόσμο, με όλες τις χώρες του Κόλπου, βεβαίως και με την Αίγυπτο, με τη Λιβύη, ακόμη και με τη συριακή αντιπολίτευση, δηλαδή όλους αυτούς που έχουν κάτι να πουν και έχουμε και εμείς κάτι να τους πούμε».
Είναι η πρώτη φορά που «ανοιχτά» Έλληνας υπουργός Εξωτερικών αναφέρεται στη συριακή αντιπολίτευση, εννοώντας προφανώς τη δημοκρατική συριακή αντιπολίτευση και όχι τους μισθοφόρους ισλαμιστές της Τουρκίας και στον ρόλο που επιθυμεί να παίξει η χώρα μας στη Συρία.
tribune

Νίκος Δένδιας: Η Ελλάδα πρόθυμη να συμβάλλει στην ανασυγκρότηση της Συρίας

Νίκος Δένδιας: Η Ελλάδα πρόθυμη να συμβάλλει στην ανασυγκρότηση της Συρίας
Ο Νίκος Δένδιας συμμετείχε, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, σε Εκδήλωση Υψηλού Επιπέδου ΕΕ για την Συρία.
Σε ό,τι αφορά τη Συρία, μόνο δύο χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης δικαιούνται από την ιστορία και τους ανθρώπους της περιοχής να έχουν λόγο στα πράγματα.
Η Ελλάδαμε την ελληνορθόδοξη μειονότητα των Αντιοχέων, που ζουν σε Συρία και Λίβανο και αριθμούν συνολικά περίπου 1,5 άνθρωποι, οι οποίοι επί οθωμανικής κατοχής θεωρούνταν Έλληνες και η Γαλλία που έχει δικαιώματα «προστάτη» των χριστιανικών πληθυσμών από τον 16ο αιώνα σε συνθήκες που υπέγραψε με τους Οθωμανούς και λόγω προγενέστερου μεσαιωνικού δυτικού (σταυροφορικού) εποικισμού στον Λίβανο.
Καμία άλλη χώρα της ΕΕ δεν έχει ιστορικές ρίζες στην περιοχή, δεν έχει μειονότητες.

Τι είπε ο Έλληνας ΥΠΕΞ:

Στην τοποθέτησή του ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, χαιρέτισε την απόφαση για τη συγκρότηση Συνταγματικής Επιτροπής στη Δαμασκό, που θα προσπαθήσει να διευκολύνει την επίτευξη μιας πολιτικής λύσης για τη Συρία.
Ο Νίκος Δένδιας τόνισε επίσης την ανάγκη που υπάρχει για την άμεση αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης.
Σε αυτό το πλαίσιο, ανέδειξε τη εκφρασμένη πρόθεση της ΕΕ να συμβάλει στην ανασυγκρότηση της χώρας, αλλά και στην επιστροφή των προσφύγων, εκφράζοντας την ετοιμότητα της ελληνικής πλευράς να συμβάλει προς αυτή την κατεύθυνση.

Το TRIBUNE λέει: Να μη ξεχνάμε τους Ρωμιούς της Αντιόχειας

Το TRIBUNE προσθέτει ότι η Ελλάδα πρέπει να δει πολύ σοβαρά το θέμα της ελληνορθόδοξης μειονότητας στη Συρία.
Μετά τη Συνθήκη της Λωζάνης (1923) η Ελλάδα δεν ασχολήθηκε ξανά με αυτό τον πληθυσμό και τον εγκατέλειψε στη σταδιακή αραβοποίηση, τουλάχιστον γλωσσικά.
Ο πόλεμος στη Συρία (που δεν είναι ο μοναδικός εμφύλιος στην πρόσφατη ιστορία της, απλά ήταν ο πλέον μακρόχρονος) απέδειξε ότι η Ελλάδα οφείλει να μεριμνήσει για την προστασία του ελληνορωμαϊκού πληθυσμού, την απεξάρτησή του από τη ρωσική επιρροή, να διασφαλίσει τη μελλοντική ασφάλειά του.
Διαβάστε σχετικά: Antiochian Greek Christians

2 σχόλια:

  1. Νίκος Δένδιας: Η Ελλάδα έχει ρόλο σε Λιβύη και Συρία – Από Εύξεινο Πόντο έως Αν. Μεσόγειο
    ΄Αν έκανε χιούμορ ο Δένδιας, διάλεξε λάθος καφφενείο.
    Άν πάλι "τάχε τσούξει" προηγουμένως, τότε το πράγμα εξηγείται.
    ΄Οπως κι'αν έχει όμως, θάπεσε πολύ γέλοιο, (διακριτικά βέβαια...)


    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ο Εύξεινος Πόντος είναι κάτι άλλο από τη μαύρη θάλασσα;;;;; Εκτός αν δεν καταλαβαίνω εγώ!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.