9/9/19

Η επιστροφή του ζητήματος των προσφύγων με προέλευση από την Τουρκία

Στις 22 Ιουλίου 2019, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Mevlüt Çavuşoğlu ανακοίνωσε στο σταθμό TGRT ότι αναβάλλει τη συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Ένωση για τη μετανάστευση [ 1 ].
Κατά τη διάρκεια του Αυγούστου, η Frontex παρατήρησε μια σημαντική αύξηση των μεταναστών/ προσφύγων που μετακινούνται από την Τουρκία προς την Ελλάδα. Το κέντρο υποδοχής της Μοριάς, το οποίο έχει προγραμματιστεί για να δέχεται 7.500 άτομα, είναι κορεσμένο και φιλοξενεί περισσότερους από 15.000 νεοφερμένους. Από τις αρχές Σεπτεμβρίου, 13 βάρκες έχουν εκφορτώσει 530 μετανάστες στη Λέσβο κ.α.

Στις 5 Σεπτεμβρίου, ο Πρόεδρος Recep Tayyip Erdoğan, που μιλούσε σε περιφερειακή συνάντηση του AKP στην Άγκυρα, δήλωσε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν είχε καταβάλει μέρος της οικονομικής βοήθειας την οποία δεσμεύτηκε να παρέχει για τις ανάγκες των προσφύγων στην Τουρκία, γεγονός που διέψευσε η Ένωση. Οι πληρωμές ύψους 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων ανά εξάμηνο δεν περιλαμβάνονται στον προϋπολογισμό της Ένωσης. Επομένως, είναι αδύνατο να γνωρίζουμε ποιος πληρώνει και αν πληρώνει.

Σύμφωνα με την Τουρκία, τα εκατομμύρια των Αφγανών, Ιρακινών και Σύρων προσφύγων προκαλούν ετήσια χρέωση 4 εκατομμυρίων δολαρίων. Αυτό, προφανώς χωρίς να ληφθεί υπόψη το εισόδημα που παράγουν στη βιομηχανία όπου υποπληρώνονται σε μεγάλο βαθμό . 

Οι πληρωμές της Ευρωπαϊκής Ένωσης χρησιμοποιούνται στη πραγματικότητα για τη χρηματοδότηση του πολέμου στη Συρία. 
Επομένως, η επιστροφή του ζητήματος των προσφύγων πρέπει να γίνει αντιληπτό ως μέσο πίεσης της Άγκυρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση κατά τη στιγμή της σύναψης μιας περιφερειακής συμφωνίας γύρω από το συριακό θέατρο επιχειρήσεων.

[1] « La Turquie suspend son accord migratoire avec lUE » (Η Τουρκία αναστέλλει τη μεταναστευτική της συμφωνία με την ΕΕ) , Réseau Voltaire, 30 juillet 2019.


ΔΙΚΤΥΟ ΒΟΛΤΑΙΡΟΣ | 9 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2019


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.