24/9/19

Μια από τα ίδια από την κυβέρνηση για το προσφυγικό: Τον Οκτώβριο το ν/σ για ταχύτερες διαδικασίες ασύλου - Δεν καταργείται ο δεύτερος βαθμός

Eurokinissi/ΣΑΓΙΑΣ ΤΑΚΗΣ
Μέσα στον Οκτώβριο αναμένεται να είναι έτοιμο το νέο νομοσχέδιο του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, για τις αλλαγές στη διαδικασία ασύλου. Το υπουργείο δεν θα προχωρήσει τελικά σε κατάργηση του δεύτερου βαθμού ασύλου, δηλαδή των προσφυγών, με  το νομοσχέδιο να αφορά στη βελτίωση των διαδικασιών ασύλου, με σεβασμό στο ευρωπαϊκό δίκαιο, προκειμένου να επιτευχθεί η επιτάχυνση έκδοσης των αποφάσεων.
«Θα αλλάξει η διαδικασία χορήγησης ασύλου. Αυτή τη στιγμή έχουμε τέσσερις βαθμούς, θυμίζω. Δύο διοικητικούς και δύο δικαστικούς. Θα επιταχύνουμε τη διαδικασία ασύλου χωρίς να κάνουμε εκπτώσεις στα ανθρώπινα δικαιώματα» είχε τονίσει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη ΔΕΘ.
Πηγές του υπουργείου επισημαίνουν ότι εξετάζεται η συγχώνευση και απλοποίηση των σταδίων παραπομπής στα διοικητικά δικαστήρια, προκειμένου να γίνεται πιο γρήγορα η έκδοση της τελικής απόφασης και άρα η επιστροφή του ατόμου, που λαμβάνει την απόρριψη, προς την Τουρκία.

Σημειώνουν επίσης ότι ο περιορισμός του αριθμού των ευάλωτων προσώπων θα διευκολύνει τις επιστροφές προς την Τουρκία. Σήμερα το 85% όσων φτάνουν στην Ελλάδα χαρακτηρίζονται ως ευάλωτοι, ποσοστό εξαιρετικά υψηλό που δημιουργεί ερωτηματικά. Φαίνεται ότι προβληματισμό δημιουργεί κυρίως η κατηγορία των ευάλωτων με μετατραυματικό στρες.
Σύμφωνα με το νόμο 4375 του 2016, καθορίζονται επτά κατηγορίες ορισμού της ευαλωτότητας. Ως ευάλωτοι θεωρούνται οι ασυνόδευτοι ανήλικοι, τα άτομα που έχουν αναπηρία ή πάσχουν από ανίατη ή σοβαρή ασθένεια, οι υπερήλικοι, οι γυναίκες σε κύηση ή λοχεία, οι μονογονεϊκές οικογένειες με ανήλικα τέκνα, τα θύματα βασανιστηρίων, βιασμού ή άλλης σοβαρής μορφής ψυχολογικής, σωματικής ή σεξουαλικής βίας ή εκμετάλλευσης και τα πρόσωπα με σύνδρομο μετατραυματικής διαταραχής, ιδίως επιζήσαντες και συγγενείς θυμάτων ναυαγίων, καθώς και τα θύματα εμπορίας ανθρώπων. Όσοι ανήκουν σε ευάλωτες ομάδες εξαιρούνται από το γεωγραφικό περιορισμό στα νησιά και μπορούν να μεταφέρονται στην ενδοχώρα.
Πηγές της Ύπατης Αρμοστείας παρατηρούν ότι για να γίνει αποτελεσματικά η αξιολόγηση της ευαλωτότητας, αυτό που χρειάζεται είναι κατάλληλα καταρτισμένο και επαρκές σε αριθμό προσωπικό. Επιπλέον, υπενθυμίζουν ότι μπορεί να καταστεί κάποιος ευάλωτος και λόγω της παραμονής του στα κέντρα υποδοχής και ταυτοποίησης των νησιών. Εξάλλου, σε πρόσφατη έκθεση των «Γιατρών Χωρίς Σύνορα» η υπεύθυνη ψυχικής υγείας της οργάνωσης στη Λέσβο, Κατρίν Μπρούμπακ, σημείωνε ότι «όλο και περισσότερα από τα παιδιά σταματούν να παίζουν, βλέπουν εφιάλτες, φοβούνται να βγουν από τη σκηνή τους και αρχίζουν να αποσύρονται από τη ζωή» και πρόσθετε ότι «κάποια από αυτά σταματούν εντελώς να μιλάνε. Με τον συνωστισμό, τη βία και την έλλειψη ασφάλειας στον καταυλισμό να αυξάνονται, η κατάσταση για τα παιδιά επιδεινώνεται μέρα με τη μέρα».
Στο ίδιο νομοσχέδιο για το άσυλο εξετάζεται να προβλέπεται η θεσμοθέτηση συστήματος διοίκησης και κανονισμού λειτουργίας στα κέντρα φιλοξενίας της ενδοχώρας, καθώς έχει εντοπιστεί από το υπουργείο ότι ελάχιστα από τα καμπς έχουν θεσμοθετημένο κανονισμό.
Επιπλέον, θα ξεκαθαρίζεται και το θέμα της πιστοποίησης, του ελέγχου και της λογοδοσίας των μη κυβερνητικών οργανώσεων, καθώς, χρειάζεται να προβλέπεται με σαφήνεια όχι μόνο το πώς εγγράφονται οι οργανώσεις και πώς πιστοποιούνται, αλλά και το πώς λογοδοτούν και πώς εξέρχονται από το μητρώο σε περίπτωση που δεν πληρούν τα κριτήρια που θέτει η πολιτεία.
Πηγή: ΑΜΠΕ, Καθημερινή

3 σχόλια:

  1. Το άσυλο αμέσως το πέρασαν , αυτο τον Οκτώβριο κι αν .. Κατα 90% ΔΕΝ θα το κάνουν ! Οχι γιατι δεν θέλουν αλλά θα έχουμε υψηλές πιέσεις.Εν τω μεταξύ χειρότερη απο την κυρα Τασία η Νδουλα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Χρειάζονται δύο πράξεις, πού νά συνεκδικάζονται και διοικητικῶς καί δικαστικῶς: Μία γιά τό ὅτι ἀπελαύνεται ἄμεσα ὡς μή πρόσφυγας, διότι
    α) δέν ἀπεδείχθη προσφυγική ἰδιότητα,
    β) οὔτε περίπτωση καθεστῶτος εἰδικῆς, προσωρινότατης ὄμως, ἀνθρωπιστικῆς προστασίας,
    καί μία ἀπόφαση ἀπελάσεως σέ συγκεκριμένη χώρα τῆς ὁποίας δήλωσε ὅτι εἶναι ὑπήκοος (ὅτι κατοικεῖ στήν τάδε διεύθυνση, ὅτι γεννήθηκε στό τάδε μέρος αὐτῆς καί πότε, κλπ).

    Στήν διαδικασία θά καλεῖται ἡ πρεσβεία τῆς χώρας, ὥστε, ἐντός π.χ. πέντε ἡμερῶν, νά φέρῃ συγκεκριμένα στοιχεῖα περί τοῦ ὅτι ὁ ἀλλοδαπός ψεύδεται.
    Ἀλλιῶς, πακέτο νά ἐπιστέφῃ ἄμεσα εἴτε στήν Τουρκία εἴτε στήν πατρίδα του.

    Καί ἄν ξαναμπῆ στήν Ἑλλάδα παράνομα, νά τόν περιμένῃ ποινικό καί φυλάκιση 4-5 ἐτῶν, ἀκόμη κι ἄν ἰσχυρίζεται ὅτι εἶναι πρόσφυγας (προφανῶς ψευδῶς, ἐκτός κι ἄν ἀποδείξη τό ἀντίθετο στήν ποινική δίκη) .

    Γιά τούς βαθμούς ἐξετάσεως τῆς αίτήσεως, ἕνας διοικητικός βαθμός ἀρκεῖ, καί ὁ δεύτερος εἶναι ἐκ τοῦ πονηροῦ (λόγῳ μή δημοσίας δίκης ἀκόμη, εἶναι τό στάδιο στό ὁποῖο μᾶλλον πέφτει ἤδη ἀρκετό χρῆμα, καί γ'αὐτό θέλουν νά διατηρήσουν δεύτερο βαθμό διοικητικῆς κρίσεως...).

    Στήν δέ διοικητική δίκη, ἡ κρίση πρέπει νά εἶναι ἀναγκαστικά "ἐκ τῶν ἐνόντων" δηλαδή ὄχι μέ πλήρη ἀπόδειξη, καί ὄχι ἀκυρωτική, δηλαδή μέ ούσιαστική ἐξέταση σέ βάθος, ἀκόμη καί προφορικά τοῦ ἀλλοδαποῦ (μέ διερμηνέα).
    Σέ πολλές περιπτώσεις θά διαπιστωθῆ ὅτι ἄλλα ἔλεγε στήν Διοίκηση δασκαλεμένος ἀπό ΜΚΟ κ.ο.κ., καί ἄλλα θά λέῃ στό Δικαστήριο....

    - Γι'αὐτό, πρέπει νά ἐπιλαμβάνεται πάντα τό Δικαστήριο, αὐτομάτως, καί ὄχι μόνο μετά ἀπό αἴτηση τοῦ ἀλλοδαποῦ.
    _ Ἄρα, χρειάζεται ὅταν τό πρωτόδικο δικαστήριο ἀπορίπτει αἴτημα πού εἶχε δεχθῆ ἡ Διοίκηση,
    _ εἴτε δικαίωμα ἐφέσεως μέ σύντομη ἐκδίκαση (μέ βάση ἔγγραφα κατά κανόνα πλέον) στό Διοικητικό Ἐφετεῖο, χωρίς ἄλλον βαθμό δικαιοδοσίας
    _εἴτε πρωτόδικο δικαστήριο νά γίνῃ μόνο τό Διοικητικό Εφετεῖο, καί ἡ ἀπόφασή του νά ἐκτελεῖται ἄμεσα, χωρίς ἄλλον βαθμό δικαιοδοσίας.

    Τά ἀνωτέρω ἐμπνέονται ἀπό τἀ ἰσχύοντα στήν Γαλλία, πού ἔχει ἀσφαλίσει τά σύνορά της ἀρκετά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Μέχρι πού θα φθάσει το χάλι με τούς λαθρομετανάστες;

    Εικόνα-εμετός στο Κολωνάκι: Αλλοδαπός αφοδεύει στη μέση του δρόμου! Kι αυτό δεν είναι τίποτε σε σχέση μ' αυτό, που γίνεται κάθε χρόνο, εδώ και πολλά χρόνια. Ποιος είναι αυτός που το επιτρέπει και ποιος έχει το δικαίωμα να με αναγκάζει να βλέπω κάτι τέτοιο μέσα στην ίδια μου την πατρίδα, στο σπίτι μου δηλαδή;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.