12/9/19

Τι αλλαγές φέρνει στην εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ σε Αφγανιστάν, Β. Κορέα, Ιράν η απομάκρυνση του Bolton

Η απομάκρυνση του Bolton δημιουργεί προοπτικές σε μια σειρά από καυτά μέτωπα για τις ΗΠΑ
Με ενδιαφέρον αναμένονται οι αλλαγές που θα επέλθουν στην εξωτερική πολιτική των  ΗΠΑ ύστερα από την απομάκρυνση του John Bolton, του μέχρι πρότινος συμβούλου του προέδρου Donald Trump για την εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ.
Πάντως, τα πρώτα μηνύματα από δύο ιδιαίτερα «καυτά μέτωπα» για τις  ΗΠΑ, και συγκεκριμένα από το Αφγανιστάν και τη Βόρεια Κορέα, είναι μάλλον θετικά ενώ προοπτικές ανοίγονται και για το Ιράν και τη Ρωσία.
Σύμφωνα με το Reuters, Trump και Bolton είχαν διαμετρικά αντίθετες απόψεις για το τι πρέπει να γίνει με το Αφγανιστάν.Το δημοσίευμα αναφέρει πως αυτό που ενόχλησε κυρίως τον πρόεδρο Trump και που τον ώθησε να λάβει την απόφαση να απομακρύνει το σύμβουλο εθνικής ασφαλείας του, ήταν ότι ο Bolton επιχείρησε να «συνταχθεί» με τον αντιπρόεδρο Mike Pence και να στείλει μήνυμα στον πρόεδρο των ΗΠΑ ότι και ο αντιπρόεδρος είναι κατά του προεδρικού σχεδίου για ειρηνευτικές συνομιλίες με εκπροσώπους των Ταλιμπάν στο Camp David στις ΗΠΑ, συνομιλίες που τελικά ακύρωσε ο Trump ύστερα από τις επιθέσεις των Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν.
Ο Bolton πίστευε ότι ΗΠΑ θα μπορούσαν να αποσύρουν τους 5.000 από τους 14.000 στρατιώτες τους από το Αφγανιστάν, αφήνοντας δηλαδή μια ισχυρή στρατιωτική δύναμη για να αντιμετωπίσει την τρομοκρατία.
Υπενθυμίζεται ότι το σχέδιο Trump προέβλεπε τη σταδιακή απόσυρση όλων των αμερικανικών στρατευμάτων με «αντάλλαγμα» τη δέσμευση των Ταλιμπάν ότι το Αφγανιστάν δεν θα γίνει ξανά ορμητήριο τρομοκρατικών οργανώσεων.
Πλέον, αναλυτές εκτιμούν ότι με την αποχώρηση του Bolton, η ένταση σχετικά με τις συνομιλίες με τους Ταλιμπάν υποχωρεί.
Αισιοδοξία όμως επικρατεί και στη Βόρεια Κορέα, η οποία βλέπει την αποχώρηση του Bolton, του «μανιακού για πόλεμο», όπως τον χαρακτήριζε, ως μια ευκαιρία προκειμένου να επαναρχίσουν οι συνομιλίες για την αποπυρηνικοποίηση της κορεατικής χερσονήσου.
Σημειώνεται πως στο παρελθόν ο Bolton είχε προτείνει να χρησιμοποιηθούν στρατιωτικά μέσα κατά της Β. Κορέας προκειμένου να ανατραπεί ο Kim Jong un ενώ αυτός θεωρείται πως ήταν ο βασικός υπεύθυνος για την κατάρρευση των συνομιλιών και των διαπραγματεύσεων του Trump με τον Kim στη δεύτερη σύνοδο του στο Βιετνάμ τον περασμένο Φεβρουάριο.
Πολιτικοί αναλυτές  υποστηρίζουν πως η απομάκρυνση του Bolton θα συνδράμει τις προσπάθειες των ΗΠΑ να επαναρχίσουν το διάλογο με τη Β. Κορέα, κάτι που βέβαια δεν σημαίνει ότι θα πειστεί εύκολα ο Kim να βάλει τέλος στο πυρηνικό του πρόγραμμα.
Με ενδιαφέρον αναμένονται και οι εξελίξεις με το Ιράν μια και ο Bolton ήταν ο «αρχιτέκτονας» της σκληρής στάσης των ΗΠΑ κατά της Τεχεράνης και αυτός που αρνιόταν κατηγορηματικά και με κάθε τρόπο οποιαδήποτε συνάντηση του Trump με την ιρανική ηγεσία.
Πλέον, αίρεται ένα εμπόδιο στην πιθανότητα να υπάρξουν συνομιλίες ΗΠΑ – Ιράν για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης, αν και όλοι αναγνωρίζουν πως η πιθανότητα ενός διαλόγου τη δεδομένη χρονική στιγμή παραμένει εξαιρετικά χαμηλή.

www.bankingnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.