19/9/19

DW: «Το προσφυγικό πιέζει τη Μέρκελ»


Η κατακόρυφη αύξηση των μεταναστευτικών ροών προς τα νησιά του Αιγαίου τις τελευταίες μέρες καθώς και η χορήγηση νέων αδειών από τη Λευκωσία για γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ είναι τα θέματα της επισκόπησης Τύπου.



«791 μετανάστες σε μια μόνο ημέρα», επιγράφει ανταπόκριση από την Αθήνα η ειδησεογραφική ιστοσελίδα της γερμανικής τηλεόρασης tagesschau.de και σημειώνει: «Τόσες πολλές αφίξεις σε μια ημέρα είχαν να καταγραφούν από το 2016. Τη νύχτα της Τρίτης πέρασαν από τα τουρκικά παράλια στα ελληνικά νησιά 791 άτομα. Υπερπλήρη τα κέντρα υποδοχής στα νησιά του Αιγαίου. Η νέα κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη υποσχέθηκε, μετά την εκλογή της, ότι θα βελτιώσει γρήγορα την κατάσταση στα νησιά».

Από την πλευρά της η Rheinische Post παρατηρεί σε άρθρο με τίτλο «Το προσφυγικό πιέζει τη Μέρκελ»: «Η ενίσχυση των μεταναστευτικών ροών θυμίζει την περίοδο λίγο πριν το ξέσπασμα της προσφυγικής κρίσης το 2015. Σύμφωνα με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, τον Αύγουστο οι αφίξεις προσφύγων και μεταναστών αυξήθηκαν κατά 60%.

Η άνοδος αυτή δείχνει ότι η Τουρκία έχει την πρόθεση, αν το κρίνει σκόπιμο, να κλιμακώσει περαιτέρω την κατάσταση. Η Άγκυρα ζητά ταχύτερη εκταμίευση των χρημάτων που προβλέπονται στην προσφυγική συμφωνία με την ΕΕ. 6 δις ευρώ είχε υποσχεθεί η ΕΕ στην Τουρκία για να αποτρέπει τους μετανάστες από ένα ταξίδι προς τα ελληνικά νησιά και να δέχεται στο έδαφός της άτομα χωρίς δικαίωμα ασύλου στην Ελλάδα. Τότε οι προσφυγικές ροές είχαν μειωθεί. Τώρα όμως αυξάνονται και πάλι. Ο πρόεδρος Ερντογάν ισχυρίζεται ότι δεν έχουν εκταμιευθεί ακόμα 2 δις ευρώ».

«Το Βερολίνο θα έπρεπε να καταγγείλει την προσφυγική συμφωνία»

H εφημερίδα του Ντίσελντορφ συνεχίζει:«Στο μεταξύ οι γερμανοί Πράσινοι ζητούν από την γερμανική κυβέρνηση να καταγγείλει την προσφυγική συμφωνία με την ΕΕ. Η ειδική του κόμματος στο προσφυγικό Λουίζε Άμτσμπεργκ δηλώνει ότι είναι "κυνικό το Βερολίνο να τάσσεται υπέρ της συμφωνίας, την ώρα που οι προσφυγικοί καταυλισμοί στα ελληνικά είναι υπερπλήρης και οι συνθήκες διαβίωσης εκεί άθλιες". Αντί η γερμανική κυβέρνηση να παροτρύνει την Αθήνα να επαναπροωθεί περισσότερους μετανάστες, θα έπρεπε να βοηθήσει τις ελληνικές αρχές στην επεξεργασία αιτήσεων ασύλου, τονίζουν οι Πράσινοι.

Την ίδια στιγμή η Λιβύη έχει μετατραπεί σε χώρα διέλευσης μεταναστευτικών ροών, συνεχίζει η εφημερίδα του Ντίσελντορφ. Η καγκελάριος Μέρκελ προετοιμάζει διάσκεψη με στόχο την σταθεροποίηση της βορειοαφρικανικής χώρας. Κύκλοι επιφορτισμένοι με την οργάνωση της διάσκεψης εμφανίζονται αισιόδοξοι για την έκβασή της. Άγνωστος παραμένει ωστόσο μέχρι στιγμής ο χρόνος διεξαγωγής καθώς και οι συμμετέχοντες».

«Η Κύπρος χορηγεί νέες άδειες γεώτρησης»

«Νέες άδειες για γεωτρήσεις χορηγεί στις εταιρείες ενέργειας Total και ΕΝΙ η Κυπριακή Δημοκρατία, επισημαίνει η ιστοσελίδα της εφημερίδας Handelsblatt. H γερμανική οικονομική εφημερίδα επισημαίνει ότι οι έρευνες για κοιτάσματα φυσικού αερίου θα διεξαχθούν στα νότια και νοτιοανατολικά του τρίτου σε μέγεθος νησί της Μεσογείου, ανακοίνωσε την Τετάρτη στην κυπριακή τηλεόραση ΡΙΚ ο υπ. Ενέργειας Γιώργος Λακκοτρύπης. Στη θαλάσσια περιοχή νότια της Κύπρου υπάρχουν ενδείξεις για αποθέματα φυσικού αερίου που φθάνουν τα 227 δις κυβικά μέτρα. Ειδικοί υπολογίζουν τα κέρδη από την εξόρυξη σε περισσότερα από 40 δις ευρώ».


ΠΗΓΗ: deutsche welle

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.