22/9/19

Γιατί οι Patriot και το Aegis δεν κατάφεραν να προστατέψουν τις πετρελαϊκές στη Σ. Αραβία

© AP Photo / Sebastian Apel/U.S. Department of Defense
Πηγή του ρωσικού υπουργείου Άμυνας σχολίασε ότι το σύστημα αεράμυνας της Σαουδικής Αραβίας με τους 88 πυραύλους Patriot δεν κατόρθωσε να σταματήσει δεκάδες drones και πυραύλους κρουζ.
Τα συστήματα αεράμυνας των ΗΠΑ δεν μπόρεσαν να αποτρέψουν την επίθεση στις εγκαταστάσεις πετρελαίου της Saudi Aramco στη Σαουδική Αραβία, ανέφερε υψηλόβαθμη πηγή του υπουργείου Άμυνας της Ρωσίας.
Όπως σημείωσε η ίδια πηγή, το σύστημα αεράμυνας της Σαουδικής Αραβίας με τους 88 πυραύλους Patriot δεν κατόρθωσε να σταματήσει την επίθεση, επιτρέποντας σε δεκάδες drones και πυραύλους να φτάσουν στις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις.
Η ίδια πηγή απέρριψε τη δικαιολογία που επικαλέστηκε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο για να εξηγήσει το φιάσκο των Patriot, σημειώνοντας ότι στην πραγματικότητα το αμερικανικό σύστημα αεράμυνας έχει απλώς χαμηλή απόδοση.
Κατά την ίδια πηγή, τα συστήματα Patriot και Aegis δεν είναι έτοιμα να αποκρούσουν επίθεση με μαζική χρήση εναέριων όπλων. Όπως πρόσθεσε, δεν διαθέτουν τα απαιτούμενα χαρακτηριστικά, ενώ έχουν χαμηλή αποτελεσματικότητα.
Η πηγή του υπουργείου άμυνας συνέχισε λέγοντας πως, αν ένα τέτοιο πλέγμα αεροπορικής άμυνας – όπως το ισχυρό πεδίο ραντάρ που ανέπτυξαν οι ΗΠΑ στην βόρεια Σαουδική Αραβία – δεν απέτρεψε την επίθεση, αυτό σημαίνει ότι οι προδιαγραφές των συστημάτων Aegis και των πυραύλων Patriot δεν αντικατοπτρίζουν την πραγματική τους απόδοση. Συμπλήρωσε, δε, ότι φαίνεται πως τα συστήματα είναι αναποτελεσματικά στην αντιμετώπιση μικρών αεροσκαφών και κατευθυνόμενων πυραύλων.

Ο Πούτιν προτείνει στη Σαουδική Αραβία να αγοράσει S-300 ή S-400

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν πρότεινε τη Δευτέρα στη Σαουδική Αραβία την αγορά των ρωσικών συστημάτων αεράμυνας S-300 ή S-400.
«Προκειμένου να προστατεύσουν... τη χώρα τους, είμαστε έτοιμοι να παράσχουμε την κατάλληλη βοήθεια στη Σαουδική Αραβία, και αρκεί η πολιτική ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας να λάβει σοφή απόφαση, όπως έκαναν προηγουμένως οι ηγέτες του Ιράν, έχοντας αγοράσει τους S-300 ή ο πρόεδρος Ερντογάν, αγοράζοντας το τελευταίο σύστημα αεράμυνας S-400 από τη Ρωσία. Θα προστατεύσουν με αξιόπιστο τρόπο κάθε υποδομή στη Σαουδική Αραβία», δήλωσε συγκεκριμένα ο Ρώσος πρόεδρος.
Στις δηλώσεις του μετά από την τριμερή συνάντηση για τη Συρία που είχε με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και τον Ιρανό πρόεδρο Χασάν Ρουχανί, ανέφερε πάντως ότι δεν ετέθησαν επί τάπητος οι επιθέσεις που σημειώθηκαν στις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις της Σαουδικής Αραβίας.

Η επίθεση στις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις της Σαουδικής Αραβίας

Το Σάββατο, δύο εγκαταστάσεις πετρελαίου που ανήκουν στη Saudi Aramco τυλίχθηκαν στις φλόγες μετά από επίθεση με drones.
Το περιστατικό προκάλεσε σημαντική μείωση της καθαρής παραγωγής πετρελαίου της χώρας και στη συνέχεια επηρέασε τις παγκόσμιες τιμές του πετρελαίου.
Οι αντάρτες Χούθι της Υεμένης ανέλαβαν την ευθύνη για το συμβάν, όμως η Ουάσιγκτον και το Ριάντ υποστηρίζουν ότι η Τεχεράνη είναι πίσω από την επίθεση.
Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο χαρακτήρισε «πράξη πολέμου» τις επιθέσεις σε πετρελαϊκές υποδομές της Σαουδικής Αραβίας, επιρρίπτοντας την ευθύνη στο Ιράν.
Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν ζήτησε να διενεργηθεί αμερόληπτη έρευνα σχετικά με την πρόσφατη επίθεση.
Πηγή: Σπούτνικ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.