8/9/19

Συνεδριάζει το Συνταγματικό Δικαστήριο της Τουρκίας για τη Wikipedia



Αν το δικαστήριο αποφασίσει ότι ο αποκλεισμός συνιστά παραβίαση της ελευθερίας της έκφρασης, τότε θα αρθεί το μπλοκάρισμα της ιστοσελίδας.

Στις 11 Σεπτεμβρίου αναμένεται να συνεδριάσει το Συνταγματικό Δικαστήριο (Anayasa Mahkemesi) της Τουρκίας προκειμένου συζητηθεί η υπόθεση του αποκλεισμού της Wikipedia.

Εδώ και 2,5 χρόνια από τον Απρίλη του 2017, κανείς στην Τουρκία δεν μπορεί να έχει πρόσβαση στη μεγαλύτερη παγκόσμια διαδικτυακή εγκυκλοπέδια λόγω της τιμωρίας που έχει επιβληθεί στην ιστοσελίδα από την Αρχή Πληροφοριακών και Επικοινωνιακών Τεχνολογιών της χώρας.

Σύμφωνα με την ανεξάρτητη ειδησεογραφική ιστοσελίδα Diken, αν το δικαστήριο αποφασίσει ότι ο αποκλεισμός συνιστά παραβίαση της ελευθερίας της έκφρασης, τότε θα αρθεί το μπλοκάρισμα της ιστοσελίδας.

Σημειωτέον, ότι μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του 2016, η Άγκυρα είχε δεχτεί ανάλογες κριτικές περί παρεμπόδισης της ελευθερίας της έκφρασης και άλλων δικαιωμάτων. Στο παρελθόν η Τουρκία είχε μπλοκάρει προσωρινά πλατφόρμες Μέσων Κοινωνικών Δικτύωσης, όπως το Facebook και το Twitter, μετά από τρομοκρατικές επιθέσεις.

Σύμφωνα με το Ahvalnews.com, τον προηγούμενο μήνα, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ECHR) έδωσε διορία στην Τουρκία μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου προκειμένου να στοιχειοθετήσει, ότι το «μπανάρισμα» της Wikipedia συμφωνεί με τα ευρωπαϊκά πρότυπα που αφορούν τα ανθρώπινα δικαιώματα. Όπως σημειώνει το Ahval, πριν τον αποκλεισμό της Wikipedia, πάνω από 300.000 άρθρα είχαν δημοσιευτεί στην τούρκικη γλώσσα στη διαδικτυακή εγκυκλοπέδια.



1 σχόλιο:

  1. Προσωπική μου άποψη είναι ότι η Wikipedia ως εργαλείο είναι εντάξει για πολλές δουλειές όπως το να φτιάξει κανείς manuals ή να δημιουργήσει profiles για εταιρείες κλπ. Αλλά όταν πρόκειται για περιγραφή ιστορικών γεγονότων ή οτιδήποτε άλλο είναι αμφιλεγόμενο ή περιέχει έστω πολιτικές απόψεις κλπ.. τότε είναι άκρος αναξιόπιστο.

    Edit μπορεί να κάνει όποιος γουστάρει. Ουσιαστικός έλεγχος για την εγκυρότητα όσων γράφονται δεν υπάρχει. Ακόμη κι αν έχεις τις γνώσεις και τη καλή διάθεση να διορθώσεις κάτι δεν παίζει ρόλο καθώς δεν αρκεί να αφιερώσεις λίγο ελεύθερο χρόνο και αυτό διότι υπάρχουν έμμισθα άτομα που κάνουν αυτήν ακριβώς τη δουλειά. Πάρτε παράδειγμα τη μαζική δημιουργία άρθρων στη Σκοπιανή διάλεκτο της Βουλγάρικης γλώσσας, του συνόλου σχεδόν των άρθρων.

    Σε αυτή τη κίνηση θα πρέπει να παραδεχτούμε τη Τουρκία, μακροπρόθεσμα το όφελος για αυτήν θα είναι μεγαλύτερο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.