26/10/19

Απίστευτες ομοιότητες!!! Όπως μας πρόδωσαν ΟΛΟΙ οι σύμμαχοι το 1922 στη Μικρά Ασία, έτσι πρόδωσαν και τους Κούρδους όλοι οι σύμμαχοί τους στη Συρία

Σάββας Καλεντερίδης
Ακριβώς την ίδια περίοδο που ο ελληνικός στρατός προετοιμαζόταν να αποβιβαστεί στη Σμύρνη, συνέβη ένα ιστορικό γεγονός το οποίο δεν έχει ακόμα διαλευκανθεί.
Ο Μουσταφά Κεμάλ στις 30 Απριλίου 1919 ορίστηκε Επιθεωρητής της 9ης Στρατιάς του οθωμανικού στρατού. Την ίδια ημέρα συγκρότησε μια ομάδα αποτελούμενη από 23 αξιωματικούς και 24 στρατιώτες και υπέβαλε τα ονόματά τους στο υπουργείο Άμυνας για να λάβει την άδεια να μεταβεί για «επιθεώρηση» στην Αμισό (Σαμσούντα), η περιοχή της οποίας υπέφερε από τη δράση των παρακρατικών-παραστρατιωτικών οργανώσεων που υποκινούνταν και συντονίζονταν από το κράτος των Νεότουρκων, για να εξαλείψουν από την περιοχή τον ελληνισμό.
Ως γνωστόν, η περίοδος από το 1914 μέχρι τις 30 Οκτωβρίου 1918 ήταν η πρώτη φάση της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου από τους Νεότουρκους.
Στις 6 Μαΐου ο υπουργός Άμυνας Σακίρ πασά επέδωσε τη σχετική διαταγή στον Μουσταφά Κεμάλ, ο οποίος στις 14 Μαΐου έστειλε τον κατάλογο της προαναφερθείσας ομάδας στο υπουργείο Άμυνας για να εκδοθεί θεώρηση εισόδου (βίζα) από τους Άγγλους, που ήταν η επικυρίαρχη δύναμη στην Κωνσταντινούπολη αλλά και στη θάλασσα του Εύξεινου Πόντου, μετά την Ανακωχή του Μούδρου.
Η βίζα που έδωσαν οι Άγγλοι στον Κεμάλ
Στις 13 Μαΐου 1919 αποβιβάστηκε ο ελληνικός στρατός στη Σμύρνη και τον υποδέχτηκαν εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι, με ελληνικές σημαίες στα χέρια και στα μπαλκόνια της Γκιούρ Ισμίρ, της «Σμύρνης των απίστων», όπως την αποκαλούσαν οι Οθωμανοί.
O κατάλογος με τα ονόματα που έδωσε ο Κεμάλ
Σύμφωνα με την τουρκική ιστοριογραφία, η «κατάληψη» της Σμύρνης από τον ελληνικό στρατό ολοκληρώθηκε στις 15 Μαΐου, και μια μέρα μετά, στις 16 Μαΐου, το Γραφείο Συνδέσμου της Αγγλίας εξέδωσε την απαραίτητη θεώρηση για να μπορέσει να διασχίσει τα νερά του Πόντου το πλοίο «Bandırma», να φθάσει στην μαρτυρική Αμισό στις 18 Μαΐου και να αποβιβαστεί ο Κεμάλ στην αποβάθρα στις 19 Μαΐου 1919.
Μόλις πάτησε το πόδι του στην Αμισό, απέστειλε κρυπτογραφημένο τηλεγράφημα στον σουλτάνο, τον πρωθυπουργό, τους υπουργούς Εσωτερικών και Εξωτερικών και στο Γενικό Επιτελείο του οθωμανικού στρατού, αναφέροντας ότι ανέλαβε καθήκοντα για την νέα του αποστολή.
Η «νέα αποστολή» ήταν η κατάπνιξη του αντάρτικου στον Πόντο, η συνεννόηση με τους φυλάρχους της κεντρικής και ανατολικής Ανατολίας, η ανασυγκρότηση του στρατού και η έναρξη του «εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα εναντίον των ξένων ιμπεριαλιστικών δυνάμεων που κατέλαβαν την πατρίδα».
Σημειωτέο ότι μετά τη Συνθήκη Ανακωχής του Μούδρου, οι νικητές, Άγγλοι, Γάλλοι και Ιταλοί, έστειλαν στρατεύματα και πλοία στην Κωνσταντινούπολη.
Οι Γάλλοι κατέλαβαν την Κιλικία και οι Ιταλοί την Παμφυλία, τη Λυκία και την Καρία, με εντολή την αποκατάσταση της ειρήνης και της τάξης. Με την ίδια εντολή αποβιβάστηκαν και οι Έλληνες στη Σμύρνη, για έναν επιπρόσθετο λόγο: την προστασία των εκεί ελληνικών πληθυσμών.
Ακολούθησε η υπογραφή της Συνθήκης των Σεβρών, έναν χρόνο μετά, η οποία ήταν θνησιγενής, αφού Άγγλοι, Γάλλοι και Ιταλοί δεν ήταν διατεθειμένοι να την υποστηρίξουν και άρχισαν να συνάπτουν συμφωνίες με τον Μουσταφά Κεμάλ, τον οποίον μάλιστα υποστήριξαν και στρατιωτικά.
Ενώ ήταν σε εξέλιξη οι διεργασίες για την συνομολόγηση της Συμφωνίας των Σεβρών, τον Μάιο του 1920 ο Μουσταφά Κεμάλ στέλνει αντιπροσωπεία βουλευτών στη Μόσχα, με επικεφαλής τον βουλευτή Κασταμονής Γιουσούφ Κεμάλ. Μετά την υπογραφή της Συνθήκης, τον Σεπτέμβριο του ίδιου έτους, οι Σοβιετικοί στέλνουν τα πρώτα όπλα και πυρομαχικά στο στρατό του Κεμάλ, τον Φεβρουάριο του 1921 τοποθετείται ο πρώτος πρέσβης στη Μόσχα, και την άνοιξη η κυβέρνηση Λένιν δέχεται να σταλούν 10 εκατομμύρια χρυσά ρούβλια στον Κεμάλ. Στις 7 Ιουλίου 1921 υπογράφεται η Συμφωνία της Μόσχας μεταξύ Μπολσεβίκων και κεμαλικών, ενώ τρεις μήνες μετά οι Γάλλοι υπογράφουν τη Συμφωνία της Άγκυρας με τους κεμαλικούς.
Το τι επακολούθησε το γνωρίζουμε.
Ο Μουσταφά Κεμάλ έκανε γνωστές και άγνωστες συμφωνίες με Μπολσεβίκους, Άγγλους, Γάλλους και Ιταλούς, και δεν έκανε «αντιιμπεριαλιστικό απελευθερωτικό αγώνα εναντίον των ξένων δυνάμεων που κατέλαβαν την πατρίδα», όπως είναι η επίσημη θέση της Τουρκίας μέχρι σήμερα. Απλώς, υπό το πρόσχημα της εκδίωξης του ελληνικού στρατού που είχε αποβιβαστεί στη Μικρά Ασία με την εντολή των Άγγλων, τις ίδιες μέρες που οι Άγγλοι έδιναν θεώρηση εισόδου και μετάβασης του Μουσταφά Κεμάλ στην Αμισό, για να αποτελειώσει το έργο που είχαν αρχίσει οι Νεότουρκοι, δηλαδή τη Γενοκτονία των χριστιανικών πληθυσμών της Ανατολίας (Ελλήνων, Αρμενίων και Ασσυρίων), πράγμα που έγινε και ολοκληρώθηκε με την επαίσχυντη Συμφωνία Ανταλλαγής των Πληθυσμών.
Τότε ο ελληνικός στρατός ένιωσε προδομένος από τους «συμμάχους» αλλά και από τους Μπολσεβίκους, οι οποίοι όλοι είχαν συνάψει συμφωνίες με τον Κεμάλ, για να ακολουθήσει η κατάρρευση του μικρασιατικού μετώπου, οι σφαγές και οι «συνωστισμοί»…
Αυτό που δεν έχει διευκρινιστεί μέχρι σήμερα, είναι αν οι Άγγλοι από τη μια έδιναν σε μας τους Έλληνες εντολή να αποβιβαστούμε στη Σμύρνη και τη Μικρά Ασία και την ίδια ακριβώς περίοδο έδιναν την «άδεια» και στον Κεμάλ να μεταβεί στην Αμισό για να συνεχίσει το έργο των Νεότουρκων και να «εκκαθαρίσει το χωράφι της Ανατολίας από τα ζιζάνια, τους χριστιανούς», όπως δήλωναν μερικά χρόνια πριν οι Νεότουρκοι.
Γιατί τα γράφουμε όλα αυτά;
Οι ΗΠΑ ήταν αυτές που συνεργάστηκαν πρώτες με τους Κούρδους, και συγκεκριμένα με το PKK, στο όρος Σιντζάρ, στην επικράτεια του Ιράκ, το καλοκαίρι του 2014, για να συνεχίσει η συνεργασία με το YPG (Δυνάμεις Προστασίας του Λαού) στην επικράτεια της Συρίας. Η συνεργασία των ΗΠΑ και στις δύο περιπτώσεις αφορούσε την καταπολέμηση του λεγόμενου Ισλαμικού Κράτους (ΙΚ). Σημειωτέον ότι μέχρι τότε οι Κούρδοι του YPG ήταν η μόνη αξιόμαχη δύναμη στο έδαφος για να νικήσει το ΙΚ, αφού οι μονάδες του στρατού του Ιράκ και της Συρίας υποχωρούσαν ή διαλύονταν μπροστά στην αγριότητα των τρομοκρατών του ΙΚ, που υποστηριζόταν από την Τουρκία.
Το ίδιο διάστημα και για τους ίδιους λόγους συνεργάζονταν με τους Κούρδους του YPG και οι δυνάμεις του Άσαντ και οι Ρώσοι, για να υπερασπιστούν το Χαλέπι αλλά και άλλες περιοχές (Αφρίν) που κινδύνευαν από το ΙΚ. Μάλιστα, η Ρωσία έδωσε άδεια για λειτουργία Γραφείου Συνδέσμου του Κόμματος Δημοκρατικής Ενότητας (PYD/YPG) στη Μόσχα.
Μέχρι εδώ όλα καλά. ΗΠΑ, Αγγλία, Γαλλία, Ρωσία, θεωρούνται σύμμαχοι με τους Κούρδους και στηρίζουν ο καθένας για τους δικούς του λόγους το PYD/YPG, που σημειωτέον για την Τουρκία είναι τρομοκρατικές οργανώσεις.
Η πρώτη «ρωγμή» ήλθε το καλοκαίρι του 2016, όταν η Ρωσία, που εν τω μεταξύ «τράβηξε» κοντά της τον Ερντογάν, έδωσε άδεια για εισβολή της Τουρκίας στο έδαφος της Συρίας, στην Αλ Μπαμπ, για να προλάβουν την ένωση των καντονιών Κομπάνι και Αφρίν. Η Μόσχα για αντίτιμο πήρε το Χαλέπι από τις φιλικές προς τους Τούρκους δυνάμεις, αλλά και την επιτάχυνση των εργασιών για το πυρηνικό εργοστάσιο στη Μερσίνα.
Ακολούθησε το Αφρίν, στις αρχές του 2018, τότε που η Ρωσία έδωσε άδεια για εισβολή των Τούρκων στην περιοχή και εθνοκάθαρση των Κούρδων, με αντάλλαγμα την αποχώρηση από την Γκούτα των φιλικών προς την Τουρκία τζιχαντιστών, τρομοκρατών για τη Ρωσία, αλλά και το συμβόλαιο για τους S-400.
Τον Οκτώβριο του 2019 ακολούθησε η προδοσία των Κούρδων από τις ΗΠΑ, για να συνεχιστεί η εθνοκάθαρση στην περιοχή Γκίρε Σπι - Σερεκάνιγιε (Τελ Αμπιάντ - Ρας Αλ Αΐν).
Σας θυμίζουν τίποτα οι δύο περιπτώσεις και τι σημαίνουν για το μέλλον του ελληνισμού σε Κύπρο και Ελλάδα;
Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα δημοκρατία και το Pontos-news

38 σχόλια:

  1. Τότε οι μουσουλμάνοι παππούδες τους ως δεινοί τσέτες εκεί έσφαζαν πριν 100 χρόνια τους παππούδες μας... κάρμα ή αντιπεπονθός;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Όταν δεν γνωρίζουμε τα ιστορικά γεγονότα, με αυτά που γράφουμε προσφέρουμε υπηρεσίες στους Τούρκους και όχι στην πατρίδα.
      Διάβασε εδώ και να είσαι προσεκτικός και να μην αναμεταδίδεις την προπαγάνδα των Τούρκων, ειδικά όταν γράφεις εδώ:
      1. https://en.wikipedia.org/wiki/Hamidiye_(cavalry)
      2. https://www.sciencespo.fr/mass-violence-war-massacre-resistance/en/document/repression-koa-giri-rebellion-1920-1921
      3. https://www.youtube.com/watch?v=Nhbe15WZlF8
      4. https://www.youtube.com/watch?v=Nhbe15WZlF8

      Διαγραφή
    2. έτσι θα είναι, αφού έτσι γραφει η wikipedia...

      Διαγραφή
    3. Ουδείς αναμάρτητος. Τώρα αν ήταν και Κούρδοι τσέτες, μπορεί και να ήταν. Πάντως υπάρχουν άρθρα εποχής, νωρίτερα (πριν τον ελληνοτουρκικό πόλεμο), όπου οι Κούρδοι έσφαξαν Αρμένιους και Ασσύριους.

      https://i.postimg.cc/hvgtyQZx/kurds-massacre-more-armenians-W2-XMJG.jpg

      https://i.postimg.cc/hGd4K1HT/macon-daily-march-22-1915.jpg

      https://i.postimg.cc/Y9Br0mHV/tennessean-august-11-1915.jpg



      Many Assyrians were subjected to Kurdish brigandage and even outright massacre and forced conversion to Islam, as was the case of the Assyrians of Hakkari during the massacres of Badr Khan in the 1840s and the Massacres of Diyarbakır during the 1895–96 Hamidian Massacres.[5] The Hamidiye received assurances from the Ottoman Sultan that they could kill Assyrians and Armenians with impunity, and were particularly active in Urhoy and Diyarbakir.[4]


      In their book The Treatment of Armenians in the Ottoman Empire, Viscount Bryce and Arnold Toynbee included a letter from the Presbyterian American Church in Urmia, sent on 6 March 1916, which related information from a survivor of the events described. In the document, it is written that nearly all of the 30,000 Assyrians (called "Nestorians") of the Bohtan region had been massacred by the Kurds and Turkish soldiers with the orders of the government. While some Kurdish leaders tried to protect the population, they were unable to as the order had allegedly come from the government and such friendly acts were punished. All Christian villages of the plain were reportedly "wiped out", including three Protestant villages. In Monsoria, one of these villages, Assyrian women reportedly jumped into the Tigris River to prevent their capture by the Kurds. The surviving women and children were taken as captives.[26]

      https://en.wikipedia.org/wiki/Assyrian_genocide

      Διαγραφή
    4. Το λινκ της Wikipedia γράφει πως ο σουλτάνος Αμπντούλ Χαμίντ β', ίδρυσε τα συντάγματα ιππικού που έφεραν το όνομά του, που αποτελούνταν κυρίως από σουνίτες Κούρδους και κάτι λίγους Τούρκους, Καυκάσιους και Τουρκμένους, και πως αυτά τα συντάγματα ιππικού έκαναν τις σφαγές των Αρμενίων και των Ασσυρίων. Αυτό λέει και ο "aviator".
      Το 2ο λινκ θέλει ένα μερόνυχτο μελέτη για να βγάλεις άκρη, και δεν νομίζω να την κάνει κανείς.
      Όσο για τα βίντεο κλιπς (που είναι ίδια) έχουν ένα απλοϊκό γράφημα και μια σπαστική μουσική.
      Αυτές είναι οι αποδείξεις ότι οι Κούρδοι δεν έκαναν τις σφαγές;
      Μάλλον το αντίθετο.

      Διαγραφή
    5. Οι Κούρδοι που κατοικούσαν κοντά στον Πόντο, εξεγέρθηκαν το 1920-21 και σφαγιάστηκαν από τους ίδιους σφαγείς που έσφαζαν τους Έλληνες στον Πόντο.
      Να μην γράφουμε ανοησίες και να μην αναμασούμε την τουρκική προπαγάνδα.
      Τα συντάγματα Χαμιδιέ, που εγώ παρέθεσα, χρησιμοποιήθηκαν από τον Αβδούλ Χαμίτ εναντίον Αρμενίων, Ασσυρίων και Κούρδων που δεν ενέδωσαν και δεν συμμετείχαν οι φατρίες τους στο σχέδιο του Αβδούλ Χαμίτ, να εντάξει τους Κούρδους στο οθωμανικό στρατιωτικό δυναμικό.
      Όσο για το βίντεο, το έβαλα για τους αγεωγράφητους με λίγο μυαλό, για να δουν σε ποια περιοχή εξαπλώθηκε η εξέγερση των Κούρδων του Κότσγκιρι, που ήταν κοντά στον Πόντο.
      Άρα, το προπαγανδιστικό "οι Κούρδοι μας έσφαξαν" ή το "οι παπούδες τους έσφαζαν χριστιανούς", είναι η μισή αλήθεια και εξυπηρετεί τα σχέδια των Τούρκων.
      Θα πρέπει να είναι κανείς όργανο της τουρκικής προπαγάνδας ή πού ανόητος, για να αναμασά αυτές τις ανοησίες την ώρα που οι Τούρκοι σφάζουν τους Κούρδους και ζητούν τους χρήσιμους ηλίθιους να λένε τέτοιες ανοησίες, για να καλύπτονται τα εγκλήματά τους.

      Διαγραφή
  2. Σας θυμίζουν τίποτα οι δύο περιπτώσεις ....... Ναι μου θυμίζουν καθαρή προδοσία !!!! Κάποτε πρέπει να μαθαίνουμε από τα λάθη μας και να μην τα επαναλάβουμε !!!!
    Δυστυχώς και οι Κουρδοι έπεσαν στο ίδιο λάθος, βέβαια μη έχοντας άλλη επιλογή !!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. I see more similarities between the Greeks of '22 withbthe Ģreeks today. That is where we should focus to avoid a new tragedy.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. 1)Trump's Turkey Decision Not an Irrational Move: Geopolitical Futures
    Oct 7, 2019

    Oct.07 -- George Friedman, founder and chairman at Geopolitical Futures, discusses the U.S. reversing policy as Turkey plans to launch a military operation in Syria. He speaks on "Bloomberg Surveillance."

    https://www.youtube.com/watch?v=h1S6fPynhF0

    2)Susan Rice says U.S. has 'sold out the Kurds' with Syria move
    Oct 12, 2019

    (First 3 minutes of the video)

    Susan Rice served as U.S. ambassador to the United Nations and national security adviser in the Obama administration

    https://www.youtube.com/watch?v=-Lnk8Voq1_o

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Κύριε Καλεντερίδη,

    Ο σεβασμός μου προς εσάς είναι δεδομένος.

    Το άρθρο σας εμπεριέχει ένα συσχετισμό ουσίας: τον ρόλο του ΗΒ τότε με τον ρόλο τρίτων σήμερα.*

    Προσωπικά διαφωνώ με το να κατηγοριοποιούμε τα γεγονότα εναντίων των Ελλήνων ή εναντίων των Κούρδων ως προδοσία (ανεξαρτήτως αν αυτό είναι αλήθεια ή όχι). Ο τρόπος σκέψης του Νικητή είναι αυτός που αναλαμβάνει την ευθύνη εξολοκλήρου και για τις ήττες και για τις προδοσίες. Οι Κούρδοι φταίνε που προδίδονται και εμείς φταίμε και για την ήττα μας στην Σμύρνη και την κατάσταση μας σήμερα.Εμεις και μόνο εμείς θα βγάλουμε τα κάστανα από την φωτιά. Εμείς οι Έλληνες φταίμε που οι Κούρδοι προδίδονται και δεν έχουμε την δύναμη να τους εξοπλίσουμε και χάρη σε εμάς να έχουν ήδη κράτος και η Τουρκιά να είναι διαλυμένη. Εμείς φταίμε για ότι δεινά μας έρχονται.

    * Το ΗΒ έχει υπογράψει τεράστιες συμβάσεις με την Τουρκία εδώ και χρόνια για την μετά μπρέξιτ εποχή. Ομάδες ανυπολόγιστης ισχύος στο ΗΒ, σε συνεργασία με το σύστημα Τραμπ δρομολογούν τις εξελίξεις με συνέπεια ως προς τον στρατηγικό τους σχεδιασμό. Ο χρόνος δεν τους επείγει. Εμείς φταίμε που η πρεσβεία μας στο Λονδίνο δεν κάνει την δουλειά της και οι υπεύθυνοι στην Ελλάδα έχουν μάτια και αυτιά ερμητικά κλειστά. Και εμείς φταίμε που εθίζουμε τους Έλληνες σε αναλύσεις αποπροσανατολισμού ή που εμπεριέχουμε προπαγάνδα ξένων (δεν αναφέρομαι σε εσάς).

    Όσον αφορά την ανάλυση σας για τα γεγονότα στην Συρία επιτρέψτε μου αλλά υπάρχει σοβαρότατο κενό, όπως πχ:

    1. Το Ίσις υποστηρίχτηκε από ΗΒ, ΗΠΑ, Γαλλία, Τουρκία κλπ. (τον οπλισμό τους έχουν)
    2. Οι Κούρδοι αποδείχτηκαν άξιοι με πολεμική αυτό οργάνωση κατά τόπου και συμφωνία κυρίων με τον Άσαντ
    3. Η Τουρκία είχε κομβικό ρόλο ως προς την υποστήριξη του (1)
    4. Τα μαύρα ταμεία του (1) με την Τουρκία είχαν κοινές διαδρομές και σχεδιασμό. Αυτό έδωσε πατήματα στον Ερντογάν να μπει σε μεγάλα σαλόνια.
    5. Μετά ξεκίνησαν ιστορίες που έβγαιναν - μικροσκοπικά - εκτός ελέγχου: τόσο με την κατάρριψη του τουρκικού αεροσκάφους από την Συρία, την αποφασιστική και επιτυχή εμπλοκή της Ρωσίας, τις ασύλληπτες αντοχές των Συρίων, των καταπληκτικών τακτικών επί εδάφους από τους Τίγρεις - Ρώσους κλπ και φυσικά τις εκπληκτικές μάχες των Κούρδων... αυτοί που είχαν στρατηγικό σχέδιο παραμένουν στο παιχνίδι.


    Το τι συνέβει στην Συρία και σε λοιπούς προ αυτής αποτελεί τεράστιο μάθημα. Είδαμε το πόσο γρήγορα κινούνται δεκάδες χιλιάδων μισθοφόροι, το πώς μαστουρώνονται, το πώς παίρνονται κατά τόπου αστυνομικά τμήματα και στρατόπεδα, το πώς δημιουργούν οικονομία κλπ. Η Τουρκία έχει κομβική εμπειρία σε αυτά. Δεν είναι κινδυνολογία ότι ο εχθρός είναι εντός των πυλών και είναι ευθύνη μας ότι είναι εντός και μάλιστα εφαρμόζουμε στρατηγικά σχέδια τρίτων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ο Κεμάλ, ανέλαβε να δημιουργήσει μιά μουσουλμανική χώρα μεταξύ παραλίων Αιγαίου και συνόρων με Τουρκία. Δεν είχε εμπιστοσύνη στο να έχει σύνορα η Ελλάδα με τη Ρωσία, ένα κράτος ομόδοξο και με ένα κομμάτι του Ελληνισμού να αλληθωρίζει ακόμη και προεπαναστατικά προς το ξανθό γένος. Και αντίστοιχα από την άλλη, οι Ρώσοι έχουν μεγαλύτερη εμπιστοσύνη στους τούρκους ότι αποτελούν ασφαλέστερο ανάχωμα της Δύσης προς τα δικά τους σύνορα, έναντι μιάς Ελλάδος κυριολεκτικά φερέφωνο τότε της Αγγλικής πολιτικής.
    Σήμερα? Οι μεν δυτικοί είναι ανερμάτιστοι στην πολιτική τους, καθώς τα κέντρα αποφάσεων έχουν γίνει περισσότερα του ενός, ενώ οι Ρώσοι, βλέπουν πάλι την Τουρκία ως μιά συνέχεια ενός μπλόκ φιλικών προς αυτήν χωρών, αρχίζοντας από την Κίνα και φτάνοντας στις παρυφές της ΕΕ και της Μεσογείου. Αγκαθάκια τύπου YPG, PKK, είναι ΄μόνο εργαλεία για το κτίσιμο του οικονομικού-στρατιωτικού δακτυλίου που παίρνει πλέον σάρκα και οστά.
    Σήμερα,

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. κανεις δεν μας προδωσε το 22
    ειναι αστεια και ανιστορητα πραγματα αυτα που γραφεις...
    η απολυτη ανικανοτητα των βασιλικων εφερε την καταστροφη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Και η απολυτη ικανοτητα των βενιζελικων εφερε την σωτηρια τους, ειδικά με τη διεξαγωγή μιας καλά τεκμηριωμένης απαγκίστρωσης από την καυτή πατατα της μικρασιατικής εκστρατείας μέσω των εκλογών εν καιρώ πολέμου και παραδοσης της πατατας στους βασιλικους.

      Διαγραφή
    2. Αγαπητοί,

      Ο Βενιζέλος και ο Βασιλιάς αγκαλιαστήκαν; Δώσαν τα χέρια; Είπαν "να βράσω τον εαυτό μου, την καρέκλα μου, τους οπαδούς μου και πάμε μαζί να τους φάμε ζωντανούς γιατί πρώτα από όλα είναι η Ελλάδα;"

      Εσείς θα μαλώνετε μεταξύ σας ή με τον Κύριο Καλεντερίδη για τον αν έφταιγε ο Βενιζέλος ή ο Βασιλιάς;

      Ρε παιδιά, εδώ καιγόμαστε... Σε εγρήγορση παιδιά... Νικμοραλι ο Καλεντερίδης αγαπάει τον εαυτό του ή την Ελλάδα πρώτα; Πώς τον κόβεις, στην ώρα του καθήκοντος θα έπεφτε για την Πατρίδα; Εσύ αγαπάς πρώτα την Ελλάδα ή τον Βενιζέλο; Σύνελθε και βάλε προτεραιότητες πριν κάνεις επιθέσεις σε άτομα που υπερασπίζουν εσένα - την οικογένεια σου - την γειτονιά σου - τους ανθρώπους σου.

      (και δεν μιλάω ως δικηγόρος ή υπερασπιστής ή γλείφτης του Καλεντερίδη, αλλά αυτός δόθηκε ως παράδειγμα για τα ηλίθια φαγώματα που κάνουμε αναμεταξύ μας ξεχνώντας αν η φαγωμάρα ή τρόπος που μαλώνουμε εξυπηρετεί την Πατρίδα Μας)

      Διαγραφή
    3. Οι Βασιλικοί ήρθαν στην αρχή με σύνθημα "Οίκαδε"!

      Επρόκειτο, υποτίθεται, να φέρουν πίσω στην κυρίως Ελλάδα, τον στρατό που πολεμούσε σχεδόν επί συνεχή δέκα χρόνια.

      Αντ΄ αυτού, υποχρεώθηκαν από τον Κεμάλ να συνεχίσουν τον πόλεμο, συνεχίζοντας με την άστοχη και χωρίς αντικειμενικό σκοπό εξόρμηση του 1020 και την αναχαίτηση του Ελληνικού Στρατού στο Inonü.

      Περισσότερα βρίσκει κανείς στο βιβλίο του αείμνηστου Αντιστρατήγου Κλεάνθη Μπουλαλά "Η Μικρασιατική Εκστρατεία 1919 - 1922".
      Φιλικά

      Ευμένης Καρδιανός

      Διαγραφή
  8. Κάτι δλδ σαν την οικειοθελή απόσυρση του κουρασμένου της ραφήνας το 2009 απο την πρωθυπουργία...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. στην αγγλία ο/η Βασιλευς είναι άγγλος.
    στην ισπανία , ισπανός
    στην Ελλάδα φυσικά ..... γερμανός ;;;; γουοτδεφακ
    βέβαια οι εγγλεζοι είπαν η Ελλάδα είναι δικο μας χωράφι , θελεται να πάτε με το γερμανό ; εμείς θα πάμε με το τουρκο και ξαφνικά από σύμμαχοι έγιναν εχθροί μας .
    Εκείνη ακριβώς τη στιγμή ο παππούς μου βρισκοταν με τον Ελληνικό στρατό 100 χιλιομετρα έξω από την αγκυρα .
    Μεγάλες βλακείες σε κρίσιμες στιγμές της ιστορίας .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Διάβασε λίγο Ιστορία. Δεν ήταν ο βασιλιάς (Κωνσταντίνος Α') Γερμανός. Ο Πατέρας του (Γεώργιος Α΄) ήταν Δανός και η μητέρα (Όλγα) του Ρωσίδα. Τα υπόλοιπα που γράφεις είναι εντελώς ανιστόρητα. Ο Βασιλιάς Κωνσταντίνος επανήλθε στον θρόνο του τον Νοέμβριο τού 1920, ενώ οι Γάλλοι και οι Ιταλοί είχαν συνάψει σχέσεις με την επαναστατική κυβέρνηση τής Αγκύρας ήδη από το 1919, δηλαδή αμέσως μετά το τέλος τού Α'ΠΠ. Αυτή είναι η αλήθεια και όχι τα παραμύθια που μάς δίδασκαν τόσα χρόνια.

      Διαγραφή
    2. Νστ.
      Εάν η Ελλάδα ποτέ χρειαχοταν Βασιλέα , αυτός επρεπε να είναι Έλληνας 100% τα υπόλοιπα είναι όλα ηλίθια.

      Διαγραφή
    3. Λοιπόν δεν είταν γερμανός είταν γερμανόφιλος δηλ εξυπηρετούσε τα συμφεροντα της γερμανιας.
      το στόμα σου τρέχει πολύ σαν γριά καρακάξα.

      Διαγραφή
    4. Ούτε γερμανόφιλος ήταν. Διαφορετικά, θα επεδίωκε η Ελλάδα να βγει στον πόλεμο στο πλευρό των Κεντρικών Αυτοκρατοριών. Όμως, αυτός, όπως και ο Ιωάννης Μεταξάς, επέμειναν ότι η Ελλάδα πρέπει να μείνει ουδέτερη και να μην αναμειχθεί σ' έναν πόλεμο, που δεν ήταν δικός της.
      Αν ήμουν στην θέση σου, θα έλεγα ένα "ευχαριστώ" σ' αυτόν που με ξεστραβώνει. Από έναν κλασσικό τύπο Αμερικανού, που με περικεφαλαίες και ασπίδες προσπαθεί να κάνει τον Έλληνα, τι να περιμένεις;

      Διαγραφή
    5. Εάν κοιταξεις την ασπίδα έχει το Λ πάνω της , Σπαρτιάτης από μάνα , Μακεδών από πατέρα .Καθαρόαιμος Δωριεύς .
      δεν θα θυμώσω επειδή είσαι πατριώτης και ξέρω ότι σιχενεσαι τους εχθρούς της Ελλάδας όπως και εγώ .

      Διαγραφή
  10. Κύριε Καλεντεριδη συγχαρητήρια για την ιστορική ενημέρωση που προσφέρετε.

    Αναφερετε το γεγονός ότι ΟΙ ΠΑΝΤΕΣ ΜΑΣ ΠΟΥΛΗΣΑΝ, ΟΤΙ ΟΛΟΙ ΕΝΙΣΧΥΑΝ ΤΟΝ ΚΕΜΑΛ. Συγχαρητήρια διότι είναι ένα γεγονός (ΤΟ ΓΕΓΟΝΟΣ) που συνεχώς εδώ και έναν αιώνα παραβλέπεται τονίζοντας μόνο τον εθνικό διχασμό ο οποίος μπορεί και αυτός να ήταν αποτέλεσμα της μυστικής διπλωματίας των ισχυρών τότε δυνάμεων απέναντι στο ελληνικό κράτος.

    Ο Άσαντ κράτησε επειδη είχε ΕΣΤΩ ΚΑΙ ΕΝΑΝ σύμμαχο. Και εμείς τότε ΑΝ ΕΣΤΩ ΚΑΙ ΕΝΑΣ μας ειχε στηρίξει θα ήταν διαφορετική η ιστορία. ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΜΑΣ ΠΟΥΛΗΣΑΝ ΟΙ ΠΑΝΤΕΣ. Αυτό έπρεπε να μας γίνει μαθημα και όχι αιτία επιπλέων διχασμού.

    Υγ. Αυτή τη στιγμή θωρώ ότι η Ελλάδα είναι διχασμένη, όταν ένα 35% ψηφίζουν ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΚΟΜΜΑΤΑ ΙΔΕΟΛΟΓΙΚΟΥΣ ΦΟΡΕΙΣ ΤΟΥ ΕΘΝΟΜΗΔΕΝΙΣΜΟΥ είναι αυτονόητο πως έχει δημιουργηθεί μια κοινωνία ΕΝΤΕΛΩΣ ΔΙΧΑΣΜΕΝΗ .
    ΑΥΤΗ ΕΙΝΑΙ Η ΔΥΜΑΜΗ ΤΗΣ ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑΣ και του ρουσφετιου σε ένα κρατος που εδώ και 200 χρόνια παραμένει προτεκτοράτο και δέν έχει αποκτήσει δομες.
    Παρατήρηση: εδώ και 40 χρόνια τα αριστερά κόμματα ΠΑΣΟΚ , ΣΥΡΙΖΑ τα ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΩΝ ΗΠΑ στην Ελλάδα. Θεωρώ την κινητήριο δύναμη πίσω από την προώθηση αυτών των εθνομηδενιστικων ιδεολογιων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Η διαιρεση παντα μειωνει την δυναμη...Ποσες χιλιαδες χρονια χρειαζονται για την κατανοηση αυτη ??

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Πολύ φοβάμαι θα επαναληφθεί η προδοσία όπως πριν 100 χρόνια γιατί οι Τούρκοι αγοράζουν όπλα από Ρώσους Γερμανούς Ιταλούς Αμερικανούς..... Και εμάς ο Κουλός θέλει να μας κάνει πολύπολιτισμικούς. Και είναι και υπερήφανος. Πρέπει να μείνουμε ενωμένοι αγαπημένοι και να μην μαλώνουμε. Πρέπει επίσης με κάθε τρόπο όσο μπορούμε και όπου μπορούμε να βοηθήσουμε τους κούρδους να τους υποστηρίξουμε όπως επίσης και τους αρμένιους. Τα μέτωπα μας είναι πολλά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κύριε Επικουρίδη, δε θα είναι όπως πριν 100 χρόνια, γιατί σήμερα η Ελλάδα δεν έχει καμία ΕΓΓΡΑΦΗ συμμαχία με κανέναν. Το ότι στο μυαλό των Ελλήνων πολιτικών, το να παραδώσεις τη χώρα άνευ όρων στους Αμερικανούς για να την κάνουν βάση, θεωρείται "συμμαχία", έχει να κάνει με το μυαλό των Ελλήνων πολιτικών και το πώς αυτοί αντιλαμβάνονται την πραγματικότητα και με τίποτα άλλο. Σε οποιονδήποτε τρίτο ξένο, αν πείτε "δώσαμε νέες βάσεις στους Αμερικανούς, αυτοί είπαν "τώρα είστε πιο ασφαλείς" και εμείς συμπεράναμε πως αυτό συνιστούσε αντιτουρκική συμμαχία", θα σας πει πως έχετε πρόβλημα με την αντίληψη της πραγματικότητας.

      Ακόμα και οι ΕΓΓΡΑΦΕΣ συμμαχίες, ιστορικά θεωρούνται de facto λήξασες, όταν ο αρχικός λόγος για τον οποίο υπογράφησαν, έπαψε να υφίσταται.

      Με τη λήξη του Α Παγκοσμίου, η συνοχή της Αντάντ ήδη είχε κλονισθεί, λόγω του τεράστιου αριθμού θυμάτων στην Ευρώπη (συγκριτικά η Ελλάδα δεν είδε τίποτα) και της αδυναμίας να "τελειώσει" η Τουρκία γρήγορα, όπως και αντικρουόμενων συμφερόντων. Πχ, η Ιταλία ήθελε τη Σμύρνη για τον εαυτό της. Άπαξ και πέρασε στην Ελλάδα, η Ιταλία πλέον δεν έβλεπε κανένα κέρδος για την ίδια. Οι Γάλλοι αποχώρησαν το 1921 από την Κιλικία, βλέποντας πως ο Κεμάλ δεν είχε ακόμα συντριβεί. Οι Άγγλοι κρύωσαν με την επιστροφή του γερμανόφιλου βασιλιά στην Ελλάδα. Οι Ρώσοι εξ αρχής με τους Τούρκους.

      Αντί να μάθει από αυτό κάτι ο Έλληνας, συνεχίζει να φαντάζεται "συμμάχους", εκεί που δεν υπάρχουν. Εκτός κι αν οι ΗΠΑ αποφασίσουν πως δε θέλουν πια την Τουρκία στο ΝΑΤΟ, πράγμα απίθανο.

      Και για να μην κατηγορούμε πάντα μόνο τους ξένους, το 1913, η Ελλάδα και η Σερβία είχαν υπογράψει συνθήκη, που προέβλεπε αμοιβαία στρατιωτική υποστήριξη σε περίπτωση "απρόκλητης επίθεσης" από τρίτη χώρα. Η τρίτη χώρα, την εποχή εκείνη, ήταν προφανώς η Βουλγαρία, η οποία και επιτέθηκε (Β Βαλκανικός).

      Το 1914 και η Αυστρία επιτέθηκε στη Σερβία. Η Ελλάδα, δεν τη συνέδραμε, όπως προέβλεπε η συνθήκη του 1913. Οι Σέρβοι δεν το έχουν κάνει θέμα, γιατί καταλαβαίνουν...

      Γι αυτό και οι Ισραηλινοί είναι έτοιμοι να πολεμούν πάντα μόνοι και δε σχεδιάζουν ποτέ βάσει "συμμάχων".

      Διαγραφή
    2. Όταν.
      είσαι σίγουρος ότι ο βασιλιάς είταν γερμανόφιλος ? διότι το κριτικατσ Νατιβιστ μας βρίζει και από πάνω .

      Διαγραφή
  13. Η προδοσια τωρα ξαναγινεται και χειροτερα απο ποτε..
    Εποικισμος ...μεσα..!!!
    Δεν υπαρχει ιστορικο αναλογο πουθενα σε οργανωμενο κρατος ....απαθων πολιτων..Σε ολα εγινε συντεταγμενα..κατ επιλογην.Κι οσο μπορουσαν. Γραφουμε.την.ιστορια του Αισχους...παγκοσμια.
    Εχουν δημιουργησει αυτα τα οντα που κυβερνησαν και κυβερνουν το απολυτο ....σποτυχημενο κρατος...Ολα αυτα δια δεκαρες που πετανε σε πολιτες με καθε τροπο..
    Αλωσαν απο μεσα την πολη αυτα τα ορθια οντα..κι ενω απ εξω βρυχωνται λιονταρια...Ουδεποτε εγινε ετσι ξανα..τοσο πολυ..και με τοση απαθεια...κι αναισθησια διαχυτη..
    Αν εχουν μεινει λιγα λεπτα χρονου ακομη...ισια που προλαβαινουμε ολα τα κακα μαζι...και μεσα κι εξω...
    Εμειναν ομως αυτα τα λεπτα ??
    Μακαρι.....τα αλλα περασαν..εγιναν..δυστυχως..οπως εγιναν.
    Τωρα ομως ζουμε οσα γινονται οσο μιλαμε....
    Ο Θεος να μας ξυπνησει...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το ειχα γράψει και το ξαναγράφω ο ελληνικος λαός δεν εχει αίσθηση του αντιιμπεριαλιστικού ανεξάρτητου πατριωτισμού πλέον ! Ειναι βαρύ αλλά δεν ενδιαφέρεται για θέματα τετοια.Για θέματα εθνικης Ανεξαρτησίας.Πλεον εχει γινει ένας ευρωπαϊκός λαός τύπου βελγικού ,ολλανδιας και λοιπα,Το πορτοφόλι μονο κοιτάει,Δεν ειναι τυχαίο οτι η ΝΔ δε εχει χάσει ουτε πόντο παρά το μεταναστευτικό στα γκαλοπ,Όσοι δε Βλεπε λεβέντης χρυση αυγη και λοιποί ειχαν το μακεδονικό ως προμετωπίδα πήγαν σπιτι τους.Για να μη γράψουμε για το μνημόνιο όπου με εξαίρεση το 2011 ουδεμία αντίδραση έδειξε,Το φαινόμενο ειναι μεταπολιτευτικό ! Αλλά μετα το 1990 εχει εκθετικώς αυξηθεί.Κυριως ειναι θεμα στρεβλών αντιλήψεων,

      Διαγραφή
  14. Μένω έκπληκτος με την -ακούσια θέλω να πιστεύω- προσπάθεια κάποιων να μετατοπίσουν τον ρόλο του θύματος (των Κούρδων δηλαδή) ως να είναι αυτοί θύτες, ή έστω να είναι και αυτοί σε μεγάλο βαθμό θύτες. Μα πως γίνεται αυτό;

    Με την ίδια λογική, θα έπρεπε να συζητάμε στα σοβαρά ότι στην Άλωση της Κωνσταντινούπολης το 1453 και στις σφαγές που ακολούθησαν συμμετείχαν -και να εστιάζουμε σε αυτό- οι Κούρδοι ή ακόμα και εξισλαμισθέντες Έλληνες ή και Αρμένιοι, διότι είναι ιστορικά γνωστό πως ο επιτιθέμενος πληθυσμός εναντίον της πόλης είχε πολυποικίλες προελεύσεις.

    Και με αυτά και άλλα παρόμοια ευτράπελα επιχειρήματα την μεν Κωνσταντινούπολη εν τοις πράγμασιν να την έχουν αλώσει στην πραγματικότητα οι Οθωμανοί βάρβαροι αλλά τις σφαγές και τις ασχήμιες της άλωσης και σε ότι ακολούθησε να τις έκαναν Έλληνες ή και Κούρδοι ή και Αρμένιοι !

    Τύφλα να έχει δηλαδή η προπαγανδιστική βλακεία του Τραμπς ότι οι Κούρδοι δεν είναι και αυτοί καλά παιδιά και ότι δεν συνέδραμαν καθόλου στη Νορμανδία του Β πολέμου αλλά και στις αποστολές του Απόλλων στη Σελήνη. Ήμαρτον κ. Τράμπ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Υπάρχει κάτι λάθος σε αυτήν την ανάλυση.
    Εδώ και πάρα πολλές δεκαετίες έχει παρατηρηθεί ένα ανορθολογικό γεγονός στις Διεθνές σχέσεις εντός της Δυτικής Συμμαχίας. Οι ΗΠΑ αν και βρισκόταν στα μετόπισθεν είχαν τις μεγαλύτερες δαπάνες στην Συμμαχία. Οι Ευρωπαϊκές χώρες αν και βρίσκονταν στον προμαχώνα είχαν το μικρότερη συμβολή στην συμμαχία. Αυτό ερχόντανε ενάντια σε όλα τα ορθολογικά μοντέλα επιμερισμού του κόσμους (Shapley value, Cooperative games, core κλπ). Αυτό το είχαν παρατηρήσει μελετητές των Διεθνών Σχέσεων. Και είχαν δώσει την εξής ερμηνεία: Η Ευρώπη επειδή είναι διαιρεμένη σε Εθνικά κράτη είναι αδύναμη. Αυτή η αδυναμία είναι πραγματική και όχι non-credible threat. Αυτό γεγονός εξαναγκάζει τις ΗΠΑ να αναλαμβάνουν το βάρος της Ευρώπης.
    Σύμφωνα με την game theroy, αυτή η σχέση δεν θα μπορούσε ποτέ να ανατραπεί εφ’ όσον οι ΗΠΑ είχαν ορθολογικό ηγέτη. Ο μόνος τρόπος θα ήταν να έχουν έναν ανισόρροπο ηγέτη. Γενικά, η game theory (cooperative game theory) δεν προβλέπει (ή αποδέχεται) non-rational agents. Αυτό είναι όμως θεωρία. Τελικά η εκλογή του Τραμπ οδηγεί στον ορθολογισμό στις σχέσεις μεταξύ ΗΠΑ και Ευρώπης. Με άλλα λόγια να αναλάβει η Ευρώπη τον ρόλο των ΗΠΑ.
    Είναι γνωστό από την θεωρία, ότι από τότε που υπάρχουν δημοκρατίες, δεν μπορούν οι διεθνείς συμφωνίες να στηριχθούν στην προσωπική δέσμευση του ηγέτη, γιατί αυτός είναι προσωρινός. Οι συμμαχίες πρέπει να οικοδομούνται στο κοινό συμφέρον. Οι Κούρδοι έχουν κοινό συμφέρον με το Ισραήλ, αλλά ΟΧΙ με τις ΗΠΑ. Από την στιγμή που Αμερικάνικος λαός ανέτρεψε το κατεστημένο στην Ουάσιγκτον (έγινε στην πραγματικότητα ένα μίνι regime change) στο οποίο είχε παραδοσιακή επιρροή το Ισραηλίτικο λόμπι, είναι επόμενο ότι θα υπήρχε ανατροπή στις δεσμεύσεις.
    Με άλλα λόγια πάντα η ανάλυση θα πρέπει να γίνει με βάση αυτό που ισχύει στην πραγματικότητα και όχι με την περιρέουσα αντίληψη.
    Για παράδειγμα, σε πολύ κόσμο υπάρχει η αντίληψη ότι οι ΗΠΑ επενέβησαν στο ΙΡΑΚ για τα πετρέλαια. Αυτό είναι ψέμα. Αλλοίμονο εάν μπει αυτό ως δεδομένο στην ανάλυση κάποιου για τις Διεθνείς ισορροπίες στην περιοχή.
    Μια άλλη αντίληψη ήταν ότι οι ΗΠΑ είχαν όφελος από την εκμηδένιση του ISIS. Στην πραγματικότητα, πολύ μεγαλύτερο όφελος είχε η Ρωσία και η Ευρώπη (αλλά και όλες οι χώρες στην περιοχή). Οι ΗΠΑ (και φυσικά το Ισραήλ) είχαν το μικρότερο όφελος. Και οι Κούρδοι είχαν μεγαλύτερο όφελος από την συντριβή του ΙΣΙΣ από ότι οι ΗΠΑ. ΑΥΤΗ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ.
    Μια άλλη ανάλυση πιστεύει ότι εάν ανατραπεί ο Τραμπ, οι ΗΠΑ θα επιστρέψουν στην ανορθολογική προηγούμενη πολιτική τους με τα μεγάλα κόστη. Δεν είναι καθόλου βέβαιο αυτό. Το καράβι έχει ήδη αλλάξει πορεία.
    Κανονικά μια ορθολογική στρατηγική της Ελλάδα θα ήταν να προωθήσει την ιδέα να αναλάβει η Ευρώπη το κενό των ΗΠΑ. Βέβαια εδώ υπάρχει εμπλοκή γιατί η Τουρκία προσφέρει λύση στο μεταναστευτικό. Λέει ότι θα λύσει το πρόβλημα εάν η Ευρώπη συνεργαστεί. Και το Ισραηλίτικο λόμπι δεν έχει μεγάλη επιρροή στην Ευρώπη.
    Ίσως θα βοηθούσε κάπως εάν η Ελλάδα μπορούσε να υποσχεθεί σε κάποιες Ευρωπαϊκές χώρες που τους ενδιαφέρει πολύ σφράγισμα των συνόρων σε λαθρομεταναστευτικές ροές. Υπάρχουν λογικές λύσεις.
    Πάντως είναι πολύ αργά για την χώρα. Όταν έδινε 9 χιλιάρικα το μήνα σε μηχανοδηγούς στου ΟΣΕ και 11 χιλιάρικα σε οδηγούς του ΟΠΑΠ (όσα δίνει η SpaceX σε πυραυλικούς επιστήμονες), κατασπατάλησε τους πόρους, και πλέον οι δυνατότητες είναι λίγες. Η Τουρκία θα χρησιμοποιήσει την τακτική της σαλαμοποίησης μέχρι να πάρει τόσα όσα δικαιολογεί η σχέση ισχύος της Ελλάδας με την Τουρκία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Ολα καλα...οι αγγλικες πσρενθεσεις τι ρολο παιζουν σε Ελληνες που μιλουν Ελληνικα ? Κανουν δηλ. Τι ?? Και γιατι οχι Ιταλικα ?? Μας μαθαινεις ξενες γλωσσες γιατι η δικη μας ειναι ανεπαρκης στην εκφραση ??
    Ειναι δυνατον ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Οι περισσότεροι αν όχι όλοι οι βασιλείς της Ευρώπης έχουν γερμανικές ρίζες

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Ινδογερμανικές (ινδοευρωπαϊκές) όπως ισχυρίζονται!!! Δεν σταμάτησαν ακόμα να υποτιμούν την νοημοσύνη μας. Ακόμη και στην Ελλάδα αυτή τη θεωρία τι μαθαίνουν ακόμη από Δημοτικό Γυμνάσιο λύκειο μέχρι πανεπιστήμιο. Εσύ δεν έχεις ακούσει τίποτα για αυτό;;; Δημήτρη Κ. Συμφωνώ μαζί σου σάπιες

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.