25/10/19

Προκλητική επιστολή της Τουρκίας στον ΟΗΕ: Δεν είναι θέμα εισβολής το Κυπριακό – Οι ελληνοκύπριοι έκαναν εθνοκάθαρση μέχρι το 1974




Προκλητική επιστολή προς τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών, με ημερομηνία την 9η Οκτωβρίου, απέστειλε ο μόνιμος εκπρόσωπος της Τουρκίας στα Ηνωμένα Έθνη, πρέσβης Φεριντούν Σινιρλίογλου.


Αφορμή ήταν δηλώσεις του Έλληνα πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, στην 74η Σύνοδο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ για το Κυπριακό.

Ο Τούρκος διπλωμάτης κάνει λόγο για «εθνοκάθαρση» των Τουρκοκυπρίων μεταξύ 1963 και 1974, σε μια προσπάθεια να δικαιολογήσει την τουρκική εισβολή.

«Η Κυπριακή διαμάχη δεν είναι θέμα «εισβολής» ή «κατοχής», αλλά ζήτημα ανανέωσης μιας συνεργασίας μεταξύ των συνιδιοκτητών του νησιού, το οποίο καταστράφηκε από την ελληνοκυπριακή πλευρά το 1963», γράφει.

Παράλληλα, ο κ. Σινιρλίογλου παραθέτει τις τουρκικές θέσεις για το θέμα της ΑΟΖ στην Ανατολική Μεσόγειο, αλλά και το ζήτημα άνοιξης της περίκλειστης πόλης των Βαρωσίων.

Ακολουθεί αυτούσια η σχετική επιστολή που δημοσιεύτηκε στις 21 Οκτωβρίου από τον ΟΗΕ:


«Όσον αφορά στις παρατηρήσεις του Πρωθυπουργού της Ελλάδας σχετικά με την Κύπρο, τονίζουμε την ανάγκη να ξεκαθαρίσουν κάποια πράγματα. Η Κυπριακή διαμάχη δεν είναι θέμα «εισβολής» ή «κατοχής», αλλά ζήτημα ανανέωσης μιας συνεργασίας μεταξύ των συνιδιοκτητών του νησιού, το οποίο καταστράφηκε από την ελληνοκυπριακή πλευρά το 1963. Η διαίρεση το νησί άρχισε το 1963, όταν οι Ελληνοκύπριοι εκδίωξαν τους Τουρκοκύπριους από τα κρατικά όργανα και τα θεσμικά όργανα των εταιρικών σχέσεων, καθώς και από τα σπίτια τους, παραβιάζοντας τις συνθήκες του 1960 και όλους τους κανόνες για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Από το 1963 έως το 1974 οι Ελληνοκύπριοι πραγματοποίησαν ένοπλη εκστρατεία εθνοκάθαρσης κατά των Τουρκοκυπρίων, οι οποίοι έπρεπε να ζήσουν σε θύλακες υπό πολιορκία που αντιστοιχούσαν στο 3% της επιφάνειας του νησιού. Όταν αυτό κατέληξε σε πραξικόπημα το 1974, με στόχο την προσάρτηση του νησιού στην Ελλάδα, η Τουρκία δεν είχε άλλη επιλογή παρά να ασκήσει τα δικαιώματά της που απορρέουν από τις συνθήκες του 1960, στο πλαίσιο των δικαιωμάτων και υποχρεώσεών της ως εγγυήτριας δύναμης. Από τότε, οι τουρκικές δυνάμεις ήταν ο μόνος παράγοντας που εμπόδιζε την επανάληψη παλαιότερων τραγωδιών.

Επιτρέψτε μου να επωφεληθώ της ευκαιρίας για να επαναλάβω την υποστήριξη της Τουρκίας για μια δίκαιη και διαρκή διευθέτηση του Κυπριακού, όπως σαφώς αποδείχθηκε και πάλι στον τελευταίο γύρο συνομιλιών που έληξε με αποτυχία στο Crans-Montana το 2017. Μόνο μια διευθέτηση μέσω διαπραγματεύσεων που βασίζεται στον διάλογο και στη διπλωματία μπορεί να είναι βιώσιμη. Εμείς θα συνεργαστούμε με όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη με αυτή την κατανόηση.

Ως χώρα με τις μεγαλύτερες ηπειρωτικές ακτές, η Τουρκία έχει νόμιμα δικαιώματα και ζωτικά συμφέροντα στην Ανατολική Μεσόγειο. Συνεπώς, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, η Τουρκία ασκεί πλήρως τα κυριαρχικά της δικαιώματα στην υφαλοκρηπίδα της, τα εξωτερικά όρια της οποίας καταχωρήθηκαν στα Ηνωμένα Έθνη.

Λυπούμαστε για τις μονομερείς δραστηριότητες που σχετίζονται με υδρογονάνθρακες της ελληνοκυπριακής πλευράς στην Ανατολική Μεσόγειο, οι οποίες θέτουν σε κίνδυνο την περιφερειακή ασφάλεια και σταθερότητα. Η Τουρκία είναι αποφασισμένη να προστατεύσει τα δικαιώματα της ηπειρωτικής υφαλοκρηπίδας, καθώς και εκείνα των Τ/κ στην περιοχή.

Τέλος, η Τουρκία είναι πλήρως ενήμερη για τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας για το Βαρώσι. Οι συνεχιζόμενες επιστημονικές εργασίες απογραφής διενεργούνται από τις τουρκοκυπριακές αρχές για να διαπιστώσουν και να μελετήσουν την κατάσταση των κινητών και ακίνητων περιουσιών στην περιοχή, καθώς και τους περιβαλλοντικούς κινδύνους. Οποιαδήποτε μελλοντικά βήματα στην περιφραγμένη περιοχή του Βαρωσίου θα είναι απόλυτα σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, προστατεύοντας παράλληλα και με σεβασμό τα δικαιώματα των πρώην κατοίκων της πόλης. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι Ελληνοκύπριοι πρώην κάτοικοι των Βαρωσίων εξέφρασαν την υποστήριξή τους στην πρωτοβουλία αυτή, καθώς τελικά θα τους επιτρέψει να επιστρέψουν στις ιδιοκτησίες τους.

Θα ήμουν ευγνώμων αν η παρούσα επιστολή κυκλοφορούσε ως έγγραφο της Γενικής Συνέλευσης, στο σημείο 8 της ημερήσιας διάταξης».

Το σχετικό έγγραφο όπως το δημοσίευσε το SIGMALIVE:





ΠΗΓΗ: newpost.gr

7 σχόλια:

  1. Πρέπει νά παύσουμε νά ἀναγνωρίζουμε ὡς κράτος τήν Τουρκία,
    διότι δέν τηρεῖ τίς ἐλάχιστες προϋποθέσεις ἀληθείας καί ἀξιοπιστίας,
    πού συνιστοῦν ἕνα κράτος ἀναγνωρίσιμο στόν ΟΗΕ.

    Δύναμη κατοχῆς εἶναι ἄλλωστε καί καί στήν Μικρά Ἀσία,
    ἀφοῦ δέν ἔχει ἀναγνωρίσει τήν γενοκτονία τῶν τουλάχιστον τρῶν ἑκατομμυρίων χριστιανῶν -'Ελλήνων, Ἀρμενίων καί Ἀσσυρίων.

    Ὅσο γιά τό πιό πάνω χονδροειδές ψέμμα τῆς Τουρκίας, σχετικά μέ τήν Κύπρο, χαρακτηριστικό εἶναι ὅτι ἐφευρίσκεται μετά ἀπό χρόνια ἀπό τά ἱστορικά γεγονότα τοῦ 1963-1964,
    ὅταν τουρκικές προβοκάτσιες ἔδωσαν λαβή σέ συγκρούσεις μεταξύ τῶν δύο θρησκευτικῶν κοινοτήτων στήν Κύπρο (Κύπριοι Ἕλληνες εἶναι καί οἱ ἐξισλαμισθέντες),
    ἀλλά τότε δέν ἔγινε κανένας λόγος γιά ἐθνοκάθαρση τῶν "τουρκοκυπρίων" ἀπό τούς Ἑλληνοκυπρίους. Καί πῶς ἄλλωστε; Τότε ὅλοι ἤξεραν ὅτι εἶχαν ἁπλῶς ἔνταση μέ κάποιες συγκρούσεις μέ νεκρούς ἐκατέρωθεν, καί ὄχι ...ἐθνοκάθαρση!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Οταν ξεκινάς κάτι,πρέπει να το τελειώνεις γρήγορα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ειδάλλως σε τρώει η μαρμάγκα και σια http://infognomonpolitics.blogspot.com/2010/09/blog-post_7562.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ἕνα χαρακτηριστικό τῶν Τούρκων πού δέν ἔχει προσεχθῆ, εἶναι ὅτι ὅταν λένε χονδρά ψέμματα σάν καί αὐτό,
    δηλαδή ὅτι τάχα ἔκαναν ἐθνοκάθαρση οἱ Ἕλληνες Κύπριοι στούς Τουρκο-Κύπριους μέχρι τό 1974,
    εἶναι ὅτι ἀπό τήν ὑπερβολή τοῦ ψεύδους, μᾶλλον αὐτο-ηδονίζονται, τό ψεῦδος τούς ἐξάπτει!

    Μόνο ἔτσι ἐξηγεῖται...

    Διότι ἄλλοι λαοί, ἄν ποῦν ὡς ἄνθρωποι κάποιο ψέμμα, τό κάνουν γιά νά ἐξαπατήσουν, νά κεδίσουν κάτι κλπ.
    Ἡ Τουρκία ὅμως, μέ τό ψέμμα της αὐτό, ὅτι δῆθεν ἔκαναν οἱ Ἕλληνες ἐθνοκάθαρση στήν Κύπρο,

    [ἤ ὁποτεδήποτε στήν ἱστορία! διότι οἱ Ἕλληνες, φρίττουμε ἀκόμη μετά ἀπό 2.500 χρόνια, γιά τό ὅτι οἱ Ἀθηναῖοι σκότωσαν ἀνέντιμα καί ἀπό ἔπαρση περίπου 400 κατοίκους τῆς Μήλου, περί τό 420-410 π.Χ.!)
    ἀποδεικνύει ὅτι μᾶλλον τό ψέμμα, τό χοντρό ψέμμα, συνιστᾶ μιά ἀκόμα μορφή σεξουαλικῆς διαστροφῆς τῶν "συνειδητοποιημένων" (ἐθνικιστῶν, ἰσλαμιστῶν) Τούρκων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ο υπουργος μας της Αμυνας χθες στο ΝΑΤΟ...δηλωσε οτι .....οπλο μας ειναι...το Διεθνες δικαιο...
    Υπεροπλο...Το ιδιο και η καυτσαριδα λεει οταν την πατα ελεφαντας...Ειναι ...αμυνης οκ ?? Αμυνεται ..Το τροπαριο της απωλειας...μας τακανε μπαουλο...ολα...80 χρονια αμανες...Ειναι κι απ την ....Καβαλα..!!! Απο κατω...η απο ...πανω ??? Καβαλαρης...καβαλερια λετζερα...Αντε τωρα να ξεκαρφωσεις τις σανιδες απ το κιβωτιο του οπλου...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Εθνοκαθαρση εκαναν αυτοι το 55 στην Κων/πολη και στην κατεχομενη Κυπρο το 74. Μηπως θα επρεπε να υπενθυμισει στην διεθνη κοινοτητα αυτα τα γεγονοτα η κυβερνηση των Αθηνων?????/

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.