12/10/19

"Η Μεγάλη Προδοσία των Κούρδων από τις ΗΠΑ" του Ντέιβιντ Φίλιπς, ένα πραγματικά προφητικό βιβλίο που γράφτηκε τον Απρίλιο του 2018

Συμπλήρωση με την μεταφρασμένη  εισαγωγή του εκδοτικού οίκου για το βιβλίο
Ο Ντέιβιντ Φίλιπς (David L. Phillips), Αμερικανός ακαδημαϊκός, Διευθυντής της Δεξαμενής Σκέψης του Πανεπιστημίου Κολούμπια, τον Απρίλιο του 2018, εξέδωσε στις ΗΠΑ το βιβλίο με τον προφητικό τίτλο "The Great Betrayal: How America Abandoned the Kurds and Lost the Middle East" (Η Μεγάλη Προδοσία: Πώς οι ΗΠΑ Εγκατέλειψε τους Κούρδους και Έχασε τη Μέση Ανατολή).
Τότε, με την υπόδειξη καλού φίλου, επικοινωνήσαμε ως εκδοτικός οίκος με τον κ. Φίλιπς, για να μας παραχωρήσει τα δικαιώματα να μεταφράσουμε και να εκδώσουμε το βιβλίο αυτό στα ελληνικά, πλην όμως αυτό ήταν θέμα του εκδοτικού οίκου και τελικά δεν τελεσφόρησαν οι προσπάθειές μας.

Πάντως οφείλουμε να αναγνωρίσουμε ότι ο εν λόγω ακαδημαϊκός, που διετέλεσε επί δεκατρία χρόνια ανώτατος σύμβουλος του υπουργείου Εξωτερικών και της κυβέρνησης των ΗΠΑ, ήταν ιδιαίτερα διορατικός και η στρατηγική του εκτίμηση δυστυχώς επαληθεύτηκε από τα πράγματα.
Αυτό αποτελεί παράδειγμα του πόσο μεγάλη σημασία έχει η στρατηγική εκτίμηση για μια υπόθεση και για μια χώρα.


Για Τη Μεγάλη Προδοσία 
Εισαγωγή του εκδότη μετάφραση από Wan Werf



Ο εικοστός αιώνας κατέδειξε τις δραματικές αλλαγές στην κάποτε κυριαρχούμενη από τους Κούρδους περιοχή του Κιρκούκ στο Ιράκ. Παρά το γεγονός ότι επανειλημμένα βασίστηκαν στον κουρδικό πληθυσμό του Ιράκ για στρατιωτική υποστήριξη, σε τρεις περιπτώσεις οι Ηνωμένες Πολιτείες εγκατέλειψαν τους υποτιθέμενους συμμάχους τους στο Κιρκούκ. Η Μεγάλη Προδοσία καταγράφει την πολιτική και διπλωματική ιστορία της περιοχής του Κιρκούκ και τις διεθνείς σχέσεις του από τη δεκαετία του 1920 μέχρι σήμερα. Με βάση συνεντεύξεις από πρώτο χέρι καθώς και συνεντεύξεις από προηγούμενες αφανείς πηγές, παρέχει μια εύκολη πρόσβαση στην ιστορία μιας περιοχής που βρίσκεται στην καρδιά των προτεραιοτήτων της εξωτερικής πολιτικής της Αμερικής στη Μέση Ανατολή. Τον Σεπτέμβριο του 2017, το ιρακινό Κουρδιστάν διεξήγαγε δημοψήφισμα ανεξαρτησίας, το οποίο προοριζόταν να αποτελέσει σημείο εκκίνησης για τις διαπραγματεύσεις με την ιρακινή κυβέρνηση στη Βαγδάτη σχετικά με τους όρους ενός φιλικού διαζυγίου. Αν και οι ΗΠΑ, η Τουρκία και το Ιράν εναντιώθηκαν, το δημοψήφισμα πέρασε με το 93% των ψήφων. Αντί να διαπραγματευτεί, ο πρωθυπουργός του Ιράκ Χάιντερ αλ-Αμπάντι παρέδωσε ένα τελεσίγραφο και στη συνέχεια επιτέθηκε στην περιοχή. Ο κουρδικός πληθυσμός του Ιράκ έχει εγκαταλειφθεί, για άλλη μια φορά, από τους υποτιθέμενους συμμάχους του στις "ΗΠΑ. Σε αυτό το βιβλίο,ο Ντέιβιντ Λ. Phillips αποκαλύπτει τις αποτυχίες των αμερικανικών πολιτικών έναντι του Kirkuk και τις καταστροφικές συνέπειες της προδοσίας ενός συμμάχου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.